четвер, 18 липня 2024 г.

В Україні відновлюється військова юстиція

В Україні відновлюється військова юстиція

Верховна Рада ухвалила повернення військових прокуратур, а також готує до голосування у другому читанні проект закону, який визначатиме особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану. Крім того, йде робота над законопроектом про запровадження військової поліції.

Про це KВ стало відомо з законопроекту №7058 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності органів прокуратури в умовах збройної агресії проти України”, який за основу та в цілому 1 квітня прийняла Верховна Рада й передала його на підпис Президенту Володимиру Зеленському 2 квітня, а також статті  інтернет-видання i-ua.tv.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Прийнятий законопроект передбачає внесення змін до закону “Про прокуратуру” шляхом доповнення його ст. 42-1, якою буде врегульовано питання призову на військову службу прокурорів, відрядження їх до органів прокуратури та призначення на відповідні посади. Це не створює обов’язку комплектування органів прокуратури військовослужбовцями, але надає генеральному прокурору таке право “для ефективного виконання передбачених законодавством функцій прокуратури в умовах триваючої агресії проти України”.

Крім того, передбачається закріплення додаткових положень щодо незалежності таких прокурорів під час виконання службових обов’язків від військового командування та органів військового управління.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що досвід роботи у 2020−2021 роках спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері, особливо у зоні проведення Операції Об’єднаних сил (ООС), засвідчив, що для “своєчасного реагування на сучасні виклики безпеці держави, законодавством має бути передбачена можливість комплектування окремих прокуратур військовослужбовцями Збройних Сил України” (ЗСУ).

Також законодавці акцентували: “Система спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері, на відміну від територіальних прокуратур, будується за екстериторіальним принципом, що забезпечує максимальне наближення до структури і дислокації військових формувань та органів їх управління, для яких характерні висока мобільність і готовність до мобілізації резервів в особливий період. За необхідності такі прокуратури мобільно пересуватимуться разом з військами, забезпечуючи законність і правопорядок, з урахуванням специфіки внутрішньої діяльності самих військових об’єктів”.

“Ми проголосували за фактичне повернення військових прокуратур, Крім того, ми адаптуємо сам кримінальний процес до реалій. На даний час до другого читання готується законопроект №7183, який серед іншого визначатиме особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану. Мова йде, зокрема, про порядок дій під час відсутності доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань, неможливості розгляду певних видів клопотань слідчим суддею, неможливості звернення до суду з обвинувальним актом та інші”, – зазначив один із ініціаторів законопроекту, народний депутат України Максим Павлюк.

За його словами, забезпечення законодавчої бази для існування військової юстиції – це основний виклик, над яким зараз працює комітет ВР з питань правоохоронної діяльності. “Однією з новацій, над якою зараз працюємо – запровадження військової поліції (законопроект № 6569-1)”, – повідомив Максим Павлюк.

Нагадаємо, вперше військову прокуратуру в Україні намагалися ліквідувати за часів Віктора Януковича. Головними ініціаторами ліквідації органів військової юстиції виступили заступник керівника Адміністрації Андрій Портнов та генпрокурор Віктор Пшонка. Мовляв, навіщо військова прокуратура країні, в якій фактично немає армії та й військова прокуратура суперечить стандартам НАТО. Наразі і перше, і друге – маячня: в Україні – одна з найкращих армій світу, а військові прокуратури ефективно діють в США, Канаді, Великій Британії, Польщі, Угорщині, Іспанії, Італії, Греції, Португалії, Болгарії, Румунії та інших державах, у тому числі, в усіх країнах пострадянського простору.

Фото: i-ua.tv

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, Верховна Рада, законопроект, війна росії з україною, військова юстиція в україні

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій