п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Україна здолає москву уже ближчими тижнями, - результати соцопитування

Україна здолає москву уже ближчими тижнями, - результати соцопитування

Переважна більшість Українців переконані у тотальній перемозі України над стадами окупантів, і майже половина наших громадян вірить, що це трапиться вже найближчим часом. Абсолютна більшість опитаних вважають загрозу розколу країни малоймовірною і констатують небачене згуртування нації під час війни.

Про це KV стало відомо із результатів П’ятого загальнонаціонального опитування “Україна в умовах війни”, що проводилось Соціологічною групою “Рейтинг” 18 березня 2022 року.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

“За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 18 березня, 77% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. Лише 14% протилежної думки, 10% – не змогли оцінити. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп домінує оцінка напрямку як правильного”, – кажуть соціологи.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Результати опитування такі:

Віра у перемогу залишається на найвищому рівні: 93% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад росії. Впевненість у перемозі переважає в усіх регіонах країни. 

Половина (47%) опитаних сподіваються, що Україна зможе перемогти у війні з росією вже у найближчі кілька тижнів. Чверть (23%) вважають, що війна триватиме кілька місяців. Тільки 12% думають, що війна закінчиться за півроку-рік чи більше. Тих, хто взагалі не вірить в перемогу, практично немає. 17% поки не змогли відповісти на це питання. 

Інфляція, ріст цін (45%) та дефіцит палива (38%) – загрози, які на думку українців, можуть виникнути з високою ймовірністю у найближчі кілька місяців. Знецінення гривні й зрив посівної кампанії вважають ймовірним не більше чверті опитаних, голод –  13%. Мешканці східних регіонів дещо більше бояться настання згаданих загроз, аніж мешканці інших макрорегіонів. 

Абсолютна більшість опитаних (82%) вважають загрозу розколу країни малоймовірною, ця впевненість суттєво зросла внаслідок згуртування населення під час війни. 

На думку українців найбільш дружніми до України є сьогодні  Польща, Литва, Великобританія та США. Також дружніми вважають Чехію, Румунію, Молдову, Словаччину, Туреччину, Францію, Словенію. Близько половини опитаних вважають дружніми Угорщину, Грузію та Німеччину, ще третина – нейтральними. 

Китай зараз для українців переважно нейтральна країна. Тоді як росія (98%) і Білорусь (84%) для українців – це ворожі країни. Ставлення до цих країн значно погіршилось після розв’язання ними війни проти України. Також, дещо погіршилось ставлення українців до Китаю. Майже не  змінилось – до Німеччини, Угорщини, Грузії. Покращилося до Туреччини, Франції, Польщі, Литви, Великобританії, США, Румунії. 

При цьому у міжнародних настроях відчутно зміцніла регіональна консолідація: якщо раніше до США та інших західних країн холодніше ставились мешканці сходу та півдня, то зараз ці країни однаково дружні для мешканців усіх макрорегіонів. Те саме стосується ворожих країн – росія і Білорусь ворожі країни для абсолютної більшості українців незалежно від місця проживання. 

Прямі переговори Зеленського з путіним щодо припинення війни підтримують 74%, чверть – не підтримують. Трохи більше прихильників прямих переговорів на Півдні й Сході, але і в інших регіонах також таких більшість. 

Водночас, підписання тимчасового перемир’я з росією без виведення її військ з території України на думку населення є неприйнятним (89%). 

Підтримка створення військово-політичного союзу у складі України, Польщі, Великобританії зросла з 61% (у січні) до 85%. Сьогодні підтримка такого союзу вища, ніж підтримка інтеграція України з НАТО (72%). 

44% вважають, що Україна має обов’язково вступити в НАТО, 42% – що Україна має продовжувати співпрацю з НАТО, але не ставати членом союзу. Співпрацю з НАТО поза членством в Альянсі підтримує більше людей ніж до війни, ця цифра збільшилась за рахунок тих, хто раніше казав, що з НАТО взагалі не потрібно співпрацювати (зараз таких лише 7%). Найбільше прихильників вступу серед західних, центральних областей, на Півдні та Сході – більше підтримують співпрацю поза членством в Альянсі.

Як повідомляється на сайті “Рейтингу”, аудиторія опитування – це населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%. Терміни проведення: 18 березня 2022 р.

Як вже писала KV, станом на 20 березня 2022 року, захисники України надійно утримують рубежі оборони стратегічно важливих міст та змушують ворога відмовитися від продовження наступу. Невпинно зростають втрати ворога, вже знищено 476 танків, 1 487 бойових  броньованих машин, горить інша техніка московитів.

Читайте: ГУР МОУ: В Москві готують замах на Путіна (сценарії ліквідації)

Фото: соцмережі

КиевVласть


Ігор Дармостук

Теги: новини києва, новини україни, новини київської області, рейтинг, зброя, нато, економіка, опитування, перемога, віра, зневіра, альянси

четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
20:02
У Києві розпочали відключати опалення в житловому секторі
19:42
Поліцейські затримали киянина, який через помсту вбив собаку колишньої дівчини
19:23
Бучу відвідала делегація з Боснії і Герцеговини
19:04
ВАКС продовжив обов'язки судді Верховного суду Князєву
18:46
КОВА максимально сприяла правоохоронним органам у затриманні “крота”, - Руслан Кравченко
18:26
Завтра у Димерській громаді частково не буде світла
18:06
Донори крові з Києва - у топі серед команд DonorUA for Teams
17:46
Новий міжнародний залізничний маршрут з Києва до Кошице планують запустити вже цього року
17:21
“Українська команда” передала батальйону “Свобода” велику партію дронів-літаків, – Палатний
17:03
Український гідрометцентр попередив про небезпечні метеорологічні явища на Київщині
16:46
Ювенальні прокурори зафіксували загибель 537 дітей внаслідок збройної агресії рф
16:26
У президентській резиденції на Липській вирішили відремонтувати каналізацію
16:06
Зеленський представив нового голову Служби зовнішньої розвідки
15:46
Для Голосіївського району столиці збираються накупити цибулин тюльпанів та нарцисів на 1,4 млн гривень
Календар подій