вівторок, 19 березня 2024 г.

Україна, Литва та Польща розпочали працювати над оцифруванням культурної спадщини України

Україна, Литва та Польща розпочали працювати над оцифруванням культурної спадщини України

12 травня відбулось перше засідання польсько-українсько-литовської робочої групи з оцифрування культурної спадщини в Україні. На засіданні було презентовано проєкт Національної Платформи Культурної Спадщини України в частині менеджменту державного музейного фонду – Є-Музей, в рамках якого планується створення Єдиного порталу культурних цінностей Музейного фонду України.

Про це KВ дізналася з повідомлення пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В засіданні взяли участь Пьотр Глінський, віце-прем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Республіки Польща, Ярослав Селлін, заступник міністра культури та національної спадщини Польщі, Рімантас Мікайтіста, заступник міністра культури Литви та Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

Як зазначається, країни Люблінського трикутника підтримують Україну у боротьбі проти російських окупантів та разом працюють над цифровізацією українських об’єктів матеріальної та нерухомої культурної спадщини, а також створенням цифрової платформи для їх збереження, охорони, розвитку та популяризації. Адже розуміють те, що українці зараз на передовій і відстоюють світовий порядок й демократію. Водночас нові воєнні реалії для України поєднуються з прагненням приєднатись до Євросоюзу. Тож, як вважають в мінкульті, саме зараз час наблизитись до європейських стандартів у сфері збереження культурної спадщини.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З початку агресивного вторгнення рф в Україну, злочини росіян проти української культурної спадщини мають безпрецедентні масштаби. Задокументовано вже понад 300 випадків варварського знищення чи пошкодження ворогом наших церков, театрів, музеїв, бібліотек, історичних будівель. Діджиталізація цієї сфери вже зараз допоможе краще зберегти все українське, а після перемоги – швидше відновлювати та промотувати нашу спадщину”, – зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. 

Заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар представила учасникам робочої групи бачення комплексної державної політики у сфері цифровізації культурної спадщини. Також вона презентувала проєкт Національної Платформи Культурної Спадщини України в частині менеджменту державного музейного фонду – Є-Музей, в рамках якого планується створення Єдиного порталу культурних цінностей Музейного фонду України. Створення такої платформи включає і зміни до законодавства, і створення програмного забезпечення, а також багатьох діджитал інструментів для структурування та управління культурною спадщиною України.

“Ми презентували нашим партнерам напрацювання, які стосуються цифровізації культурної спадщини України. Це напрямки, які треба реалізовувати вже зараз, не відкладаючи до нашої перемоги. Сьогодні музеї на непідконтрольних територіях просто грабуються росіянами. Надбання українців вивозять до рф, порушуючи всі міжнародні норми. Всі ці випадки фіксуються як злочини проти нашої держави та ми обов’язково будемо боротися за повернення кожного експоната. Але зараз важливо йти вперед та максимально діджиталізувати процеси у сфері культурної спадщини”, – прокоментувала Анастасія Бондар.

В мінкульті нагадали, що раніше Україна, Литва та Польща створили спеціальний Фонд “Люблінський трикутник”, який підтримує оцифрування культурної спадщини України. Це результат декларації, підписаної під час візиту до Києва міністрів культури Польщі й Литви.

Нагадаємо, столичний музей “Золоті ворота”, що на вулиці Володимирській, 40-А, відновлює свою роботу. Музей чекатиме відвідувачів відзавтра, 14 травня.

Читайте: Музей “Золоті ворота” в Києві відновлює роботу

Фото: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини києва, новини україни, війна, російська агресія, культура, польща, литва, мінкульт, культурна спадщина, люблинський трикутник, оцифрування культурної спадщини

понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
17:27
Столичні правоохоронці повідомили про підозру організаторам черговой схеми незаконного виїзду за кордон (фото)
17:05
У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок
16:45
У Деснянському районі п’яний водій вчинив потрійну ДТП, постраждали двоє водіїв
16:25
Міноборони у лютому заблокувало постачання 264 т неякісних продуктів до військових частин
16:03
Відзавтра, 19 березня, на станції метро “Шулявська” розпочнеться капітальний ремонт ескалатора
Календар подій