субота, 27 квітня 2024 г.

У КМДА заявили, що місто планує викупляти будинки “Київміськбуду” для пільгових категорій містян

У КМДА заявили, що місто планує викупляти будинки “Київміськбуду” для пільгових категорій містян

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник наголосив, що місто братиме активну участь у відновленні роботи компанії ПрАТ “ХК “Київміськбуд” шляхом викупу житла для пільгових категорій містян, які перебувають у черзі.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Враховуючи, що місто є основним акціонером компанії “Київміськбуд” та у зв’язку із ситуацією на ринку нерухомості загалом, а також занепокоєнням інвесторів, наглядова рада “Київміськбуду” ухвалила наступні рішення: Перше – про проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності “Київміськбуду” за 2020-2023 роки. Друге – про відсторонення Голови правління – президента ПрАТ “Київміськбуд” Кушніра І. М. від займаної посади на період проведення такої перевірки. Третє – про створення підрозділу внутрішнього фінансового аудиту”, – повідомив Микола Поворозник під час онлайн-пресбрифінгу щодо результатів перевірки фінансово-господарського стану ПрАТ “ХК “Київміськбуд”.

Він також зазначив, що за результатами незалежної аудиторської перевірки встановлено, що ПрАТ “ХК “Київміськбуд” функціонувало належним чином до появи зовнішніх факторів, які суттєво вплинули на результати її діяльності (зокрема COVID-19, повномасштабна війна, фактор “Укрбуду”). У результаті аналізу незалежними аудиторами фінансово-господарського стану компанії не виявлено ознак дій із доведення підприємства до банкрутства чи приховання факту стійкої фінансової неспроможності.

У КМДА додали, що діяльність ПрАТ “ХК “Київміськбуд” також перевіряла створена Київською міською радою тимчасова контрольна комісія з питань перевірки.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За словами її очільниці, депутатки Київради Мирослави Смірнової, на розгляд комісії надійшов 391 документ, направлено 59 запитів і звернень із вимогами щодо надання документів та інформації, необхідної для роботи комісії. Зокрема інформація від Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, “Київміськбуду”, аудиторських компаній, що були залучені Наглядовою радою до проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності “Київміськбуду”.

Загалом аудитори запропонували кілька сценаріїв подальшої роботи компанії, на підставі яких у компанії розробляється стратегія фінансово-економічної діяльності.

“На сьогодні фактори, що призвели до такого стану підприємства, не змінилися. Це і продовження бойових дій, і постійні повітряні обстріли столиці, які не сприяють відновленню попиту на нерухомість у Києві та Україні загалом. Місто братиме активну участь у відновленні роботи компанії шляхом викупу житла для всіх категорій громадян, які перебувають у черзі, зокрема для учасників бойових дій і членів їх сімей, для внутрішньо переміщених осіб та інших категорій. А також через викуп до комунальної власності об’єктів соціальної сфери – шкіл та садочків. Як і було запропоновано тимчасовою комісією Київської міської ради. До прикладу, цього року місто заклало в бюджеті на ці цілі понад 1 млрд грн”, – підкреслив Микола Поворозник.

Нагадаємо, у листопаді депутати Київської міської ради (КМР) провели чергове засідання тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань перевірки діяльності ПрАТ “ХК “Київміськбуд” та затвердили проміжний звіт з рекомендаціями та пропозиціями. Зокрема, ТКК рекомендувала наглядовій раді ПрАТ посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю холдингової компанії, КМДА – купувати у забудовника житло, а уряду – компенсувати “Київміськбуду” більше двох мільярдів гривень сумарного запланованого збитку, пов’язаного з добудовою проектів корпорації “УКРБУД”.

Раніше KВ писала, що найбільший забудовник Києва – “Київміськбуд” – наразі насправді відчуває значні фінансові труднощі, які впливають на хід виконання робіт на об'єктах. Причини цілком об'єктивні: різкий скачок курса долара, інфляція, подорожчання будматеріалів тощо. Будівництво однакової квартири тепер обходиться компанії приблизно на 40% дорожче, ніж до початка масштабної війни. До того ж компанії довелося вкласти власні 800 млн гривень в добудову житлових комплексів (ЖК) “Укрбуду”, питання компенсації цих витрат ще не вирішене. При цьому, про банкрутство мова не йде, все робиться для того, щоб повністю виконати зобов’язання перед майже 20 тисячами інвесторів.

Читайте: Ігор Кушнір: “Київміськбуд” зобов'язаний вистояти

Фото: Твоє місто 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, КМДА, аудит, київміськбуд, перевірки, контрольна комісія

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій