п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

У КМДА наголосили, що обстеження на ВІЛ у столиці залишаються доступними попри воєнний стан

У КМДА наголосили, що обстеження на ВІЛ у столиці залишаються доступними попри воєнний стан

Обстеження на ВІЛ та всі види медичної допомоги ВІЛ-інфікованим у столиці лишаються безвідмовними, безоплатними та доступними попри воєнний стан.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі Київської міської державної адміністрації (КМДА) у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, посилаючись на директорку Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентину Гінзбург.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Попри воєнний стан обстеження на ВІЛ та всі види медичної допомоги ВІЛ-інфікованим у столиці лишаються безвідмовними, безоплатними та доступними", – повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона підкреслила, що хоче донести цей месседж насамперед до тих, хто або взагалі не тестувався на наявність ВІЛ-інфекції або робив це давно.

"Багато хто з нас не замислюється над цим питанням або боїться результатів аналізу. Це зовсім не правильно. У першу чергу, у ставленні до себе та своїх близьких. І це відбувається тоді, коли за умови вчасно розпочатої терапії, ВІЛ цілком контрольований і не заважає людині вести активне звичайне життя", – зазначила Валентина Гінзбург.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Вона також акцентувала увагу, що наразі у столиці тестування є цілком доступним. Зробити це можна в будь-якому закладі охорони здоров’я і навіть у сімейного лікаря. За період воєнного стану у Києві обстежено більше 67 тисяч осіб. А медичним спостереженням із вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція охоплено понад 600 людей.

"Щодо лікування, то із повномасштабним вторгненням рф на територію України було вжито низку заходів для ще більшого спрощення його отримання. Особливо актуальним це виявилося для внутрішньо переміщених осіб. Наразі вони, як і інші містяни, що живуть із ВІЛ, можуть отримувати меддопомогу та антиретровірусну терапію в кожному районному консультативно-діагностичному центрі незалежно від місця проживання. Можливості медичних інформаційних систем дозволили ефективно приймати пацієнтів – просто за документом, який засвідчує особу", – зауважила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА.

Так, із 24 лютого до столичних закладів звернулось більше 850 ВПО для отримання антиретровірусних препаратів. Близько 180 із них залишилися лікуватися у столиці.

"Наразі ситуація з ВІЛ-інфекцією в Києві контрольована. І нам вдалося не лише утримати позиції сьогодення, а й подбати про завтра. У двох міських цільових програмах "Здоров’я киян" та "Громадське здоров’я" на 2023 рік передбачено кошти на тестування в закладах охорони здоров’я, закупівлю дитячого харчування, лікування опортуністичних інфекцій тощо. До слова, гепатит, туберкульоз, питання замісної підтримувальної терапії також не лишаються поза увагою. Адже часто вони є супутньою патологією, тож їхня профілактика, а за потребою і лікування, – невід’ємна частина надання допомоги ВІЛ-інфікованим", – розповіла Валентина Гінзбург.

Крім того, вона зауважила, що заходи цільових програм дозволять охопити тестуванням на ВІЛ-інфекцію всіх охочих, виявляти нові випадки ВІЛ та гарантувати людям необхідне спеціальне лікування. Крім того, забезпечать профілактику та лікування опортуністичних інфекцій, мінімізують інфікування серед народжених  ВІЛ-інфікованими матерями. Також вдалось зберегти програму замісної підтримувальної терапії, що дасть змогу 250 особам отримувати необхідні препарати.

"Результат будь-якої справи наближається через розуміння, що наша кінцева мета – не в тому, щоб підвищити одні показники та знизити інші. Нині, коли кожного дня українці гинуть на полі бою та у власних домівках, правильно дбати про конкретне життя, конкретної людини. Ось, наприклад, Ваше. Перевіртеся на ВІЛ сьогодні або завтра. І розпочніть терапію, якщо в цьому виявиться потреба", – закликала Валентина Гінзбург.

Читайте: Громадська рада при КМДА вимагає посилити контроль за розповсюдженням наркотиків в столиці

Фото: ВВС Україна 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, КМДА

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.