неділя, 28 квітня 2024 г.

У Кличка влаштували таємний розпил на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд гривень, - “Наші гроші”

У Кличка влаштували таємний розпил на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд гривень, - “Наші гроші”

Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни уклав чергові угоди на ремонт свого головного корпусу на 576 млн гривень. З урахуванням минулих тендерів по цьому об’єкту, з міського бюджету столиці підрядники отримають загалом більше мільярда гривень, з них половина – це ремонт фасаду з заміною вікон, решта – підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу. При цьому, деякі особливості закупівель послуг по ремонту змусили журналістів вказати на те, що імовірно на цих закупівлях відбувається розпил столичного бюджету.

Про це KВ стало відомо з публікації видання “Наші гроші” за підсумком моніторингу найбільших публічних закупівель від 30 вересня по 6 жовтня 2023 року в системі “Prozorro”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни минулого тижня уклав чергові угоди на ремонт свого головного корпусу на 576 млн грн. І тепер з урахуванням укладених впродовж року угод на цей корпус протендерили вже 1,07 млрд грн. З них 504 млн грн – це ремонт фасаду з заміною вікон, решта півмільярда – це підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу”, – підрахували на основі відкритих даних журналісти.


Цей ремонт здійснюється за рахунок видатків міста Києва, передбачених Департаменту охорони здоров’я КМДА. Тут планують створити великий реабілітаційний центр. Із червня 2022 року цей медзаклад почав приймати на етапне лікування та реабілітацію поранених українських військовослужбовців, реабілітацію вже пройшли понад півтори тисячі наших захисників.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Разом із тим, деякі особливості закупівель послуг по ремонту вказують на те, що зараз відбувається розпил бюджету, зауважують автори матеріалу й наводять такі аргументи: “спочатку госпіталь за 7,33 млн грн найняв таке собі ТОВ “Інжинірингбуд лтд” на виготовлення проектної документації без жодних відкритих торгів. Раніше ця фірма називалась “Абсолют сервіс лтд” і її співвласником був В’ячеслав Березовський. Тому не дивно, коли на відкриті торги по самому ремонту госпіталю заявилась одна єдина фірма “Абсолют-клімат” того самого Березовського. Жодна інша відома в Києві будівельна компанія не захотіла навіть заявитись на виконання проекту, зробленого пов’язаною з одним з учасників ринку фірмою”.

При цьому, йдеться далі, госпіталь у тендерній документації не оприлюднив свою проектно-кошторисну документацію, на основі якої будівельні організації могли б розробити свої пропозиції. Її замовник обіцяв показати лише переможцю тендеру лише через п’ять днів після укладання договору. Тобто точну інформацію про будівельний проект будівельники мали б лише після торгів, на які вони вже мали прийти з точно порахованим кошторисом.

Щоб створити власну проектно-кошторисну документацію для ремонту ціною в півмільярда гривень на підставі дефектних актів, учасники ринку мали лише один тиждень. За оцінкою джерел “Наших грошей” на будівельному ринку, за цей термін дуже складно розробити ПКД навіть для ремонту ціною в 50 мільйонів, не кажучи вже про вдесятеро більший проект.

Читайте: Київський госпіталь ветеранів війни за 1,87 млн гривень простежить за ремонтом двох поверхів головного корпусу

“Отже, маємо ситуацію, коли замовник спочатку без тендеру обрав одну фірму на проект. Потім не оприлюднив проект, але оголосив тендер по цьому проекту у неймовірно стислі строки. І віддав всі підряди єдиному учаснику “відкритих торгів”, пов’язаному з проектною фірмою”, – висновують журналісти.

Вони звернулись і до госпіталю, і до департаменту охорони здоров’я КМДА, і до самої КМДА з проханням надати нам кошториси будівництва. Однак усі вони відмовились це зробити. Після цього до КМДА звернувся з депутатським запитом нардеп Ярослав Юрчишин (фракція “Голос”), однак його теж проігнорували. Звідси ще один висновок: станом на зараз, коли роботи вже виконуються, ціна вікон та інших будматеріалів у договорах на суму 1,07 млрд залишається невідомою. Чи може підрядник “Абсолют-клімат” завищувати ціни? – питають “Наші гроші” й відповідають ствердно, посилаючись на аналіз липневого тендеру, у якому ця фірма отримала підряд на ремонт столичного відділення швидкої медичної допомоги на вул. Богатирській, 4а за 113 млн гривень, і перевірка кошторису показала, що більшість цін будматеріалів були завищені. А постачальники самого “Абсолют-клімату” – знані як угруповання “білоцерківських” й відомі за скандалами із закупівлями для Міноборони: до цієї “групи” входить ТОВ “Актив компані”, у контракті з яким Міноборони минулої зими прописало знамениті “золоті яйця” по 17 гривень за штуку і картоплю по 22 гривні за кілограм.

До кінця 2022 року власницею “Преміум компані” була особисто Тетяна Глиняна, яка вважається лідером “білоцерківських”. Антимонопольний комітет у листопаді 2022 року вніс “Преміум компані” у “чорний список” за змову на старому тендері Міноборони. Після цього фірма влаштувала перейменування та зміну засновників. 

Читайте: ДБР повідомило про підозру звільненому заступнику міністра оборони у причетності до закупівлі продуктів за завищеними цінами

Директором “Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни” є Борис Борисів, уповноваженою особою – Олена Пономарьова.

Госпіталь знаходиться в віданні КМДА Віталія Кличка, який особисто контролює хід ремонту.

Директором і засновником столичної “Абсолют Клімат” є В’ячеслав Березовський. До 2018 року співзасновником був Ігор Довгань із Києва. Зараз “Абсолют-клімат” прописаний у Києві за адресою вул. Архітектора Вербицького, 1Г.

Вячеслав Березовський також є власником столичної ТОВ “Фітнес Сіті” разом із Віталієм Романовим, Лілією Муштенко та директором фірми Віталієм Усиченко. Останній керує громадською організацією, без ознак неприбутковості, “Федерація бодібілдінгу, фітнесу і бодіфітнесу міста Києва”, яка знаходиться на вулиці Хрещатик, 12.

За адресою фірми “Фітнес Сіті” на лівому березі по проспекту Петра Григоренка, 5А знаходиться спортивний клуб “Fitness City” площею більше 800 кв.м.

Березовський до 2018 року був співвласником фірми “Абсолют Сервіс Лтд” з Євгенієм Ковгаровим, після чого вийшов зі складу засновників, а фірму перейменували в “Інжинірингбуд Лтд”. І вже під цією назвою фірма була обрана розробником проектів ремонту госпіталя ветеранів.

“Абсолют-клімат” володіє часткою 20% у корпорації “Євробудінвест”, якою керує Павло Татаренко. У власниках присутні також наступні компанії: ТОВ “Будівельна група “Капітель”, ТОВ “Спеціалізована пересувна механізована колона №1”, ТОВ Фірма “Екорембуд ЛТД”, закрите АТ “Електро”, дочірнє підприємство “Промспецбуд„ м.Кременчук“”, ТОВ “Управління будівництва Рівненської АЕС”.

“Абсолют Клімат” був субпідрядником фірми “АБК “Будмонтаж” по розбудові Національного інституту раку.

З 2017 року “Абсолют Клімат” укладено 153 договорів на 2,6 млрд грн, найбільше – з комунальним некомерційним підприємством Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.

Читайте: Київська міська лікарня №4 без конкурсу витратить майже 56 млн гривень на ремонт “інфекційки”

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, тендер, ремонт, prozorro, публічні закупівлі, Наші гроші, абсолют-клімат, київський госпіталь ветеранів, преміум компані

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій