понеділок, 6 травня 2024 г.

У Києво-Могилянській академії заявляють про “політичний тиск” через призначення ДІАМ перевірки реставрації Братських келій

У Києво-Могилянській академії заявляють про “політичний тиск” через призначення ДІАМ перевірки реставрації Братських келій

У Національному університеті “Києво-Могилянська академія” вважають призначення Державною інспекцією архітектури та містобудування України (ДІАМ) позапланової перевірки реставрації Братських келій відбулось всупереч чинному законодавству та називають такі дії “політичним тиском”.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Національного університету “Києво-Могилянська академія” (НаУКМА).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

НаУКМА оприлюднило офіційну заяву, в якій стверджується, що Голова ДІАМ Олександр Новицький призначив позапланову перевірку реставрації Братських келій всупереч чинному законодавству. 

“4 березня до НаУКМА прибули інспектори ДІАМ для проведення позапланової перевірки законності будівництва за адресою: вул. Григорія Сковороди, буд. 2, корп. 10, м. Київ, призначеної на підставі звернення громадської організації “Спадщина”, скерованого зверненнями Народного депутата України Шуляк Олени Олексіївни від 21 грудня 2023 року.

До перевірки були пред’явлені наказ від 22.02.2024 р. голови ДІАМ про проведення позапланової перевірки, виданий з очевидними порушеннями законодавства, а також направлення від 04.03.2024 р. зміст, якого не відповідає вимогам законодавства”, – йдеться у заяві НаУКМА.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В університеті стверджуют, що перевірка начебто була призначена за зверненням неіснуючого громадського об’єднання та внаслідок неодноразових звернень народної депутатки Олени Шуляк.

Як зазначили в НаУКМА, згідно із законодавством, однією з підстав призначення позапланових перевірок є звернення фізичних або юридичних осіб. А підставою позапланової перевірки, яка призначена Наказом від 22.02.2024 р. голови ДІАМ, є звернення, підписане Дмитром Перовим, як головою ГО “Спадщина” (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 4 оф. 2).

“Це ГО “Спадщина” не зареєстроване в порядку, визначеному Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”, не є юридичною особою”, – стверджують в Києво-Могилянській академії.

В університеті зазначаються, що, відповідно до ч.9 ст. 9 Закону України “Про громадські об’єднання”, забороняються дії від імені незареєстрованого громадського об’єднання, окрім дій, пов’язаних із реєстрацією такого об’єднання.

“Університет не має будь-яких намірів уникати законних перевірок уповноважених контролюючих органів влади. Так, з проєктом реставрації та самими реставраційними роботами на Братських келіях ознайомлювалися представники центральних та місцевих органів влади, архітектори й реставратори, зокрема з метою підтвердження відповідності цих робіт проєкту реставрації — і підтвердили цю відповідність. За таких обставин, НаУКМА вважає, що має місце нехтування законністю керівниками центральних органів виконавчої влади, що є неприпустимим”, – йдеться в офіційній заяві.

Зазначається також, що університет вже нібито більше трьох місяців піддається неправомірним нападкам та атакам із поширенням неправдивої інформації стосовно будівельних робіт з реставрації будівлі Братських келій. Основним джерелом такої інформації в НаУКМА називають Дмитра Перова. Спираючись на отриману від нього інформацію, яку в НаУКМА вважають неправдивою, до “інформаційної атаки” на університет нібито підключилися й депутати різних рівнів від політичної партії “Слуга народу”.

“Національний університет “Києво-Могилянська академія” розмістив у відкритому доступі всі основні документи, які стосуються як самого проєкту реставрації, так і одержаних дозволів на ці роботи”, – зауважують в університеті.

Керівництво університету також вважає, що за обставин “протиправного призначення позапланової перевірки”, не можна розраховувати на об’єктивність та законність її результатів, та додають, що університет готовий оскаржити в судах всі неправомірні рішення ДІАМ.

Раніше KВ повідомляла, що ДІАМ розпочала працювати з обʼєктом будівництва – памʼяткою історії та архітектури національного значення – Келіями Братського монастиря, яка знаходиться на території Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Це – реакція на звернення громадських активістів, твердять в інспекції.

Читайте: ДІАМ перевірить резонансні столичні обєкти

У листопаді 2023 року заступник директора департаменту охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації (КМДА) Дмитро Перов повідомив, що були повністю зупинені роботи з реконструкції Келій Братського монастиря, що на Сковороди, 2 корп. 10 – визначної пам'ятки історії та архітектури, що розташована на території Києво-Могилянської академії. Причина нібито полягала в тому, що попри заяви керівництва навчального закладу про реставрацію стародавніх Келій на місці проведення робіт зафіксовано реконструкцію приміщень, а не реставрацію.

Читайте: Стародавні Келії Братського монастиря мають бути відреставровані, а не перебудовані – Перов

Фото: tykyiv.com

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини києва, перевірка, діам, дмитро перов, реставрація, києво-могилянська академія, братські келії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій