субота, 4 травня 2024 г.

У Києві ексвійськкома, керівницю ВЛК та посадовців 9-ти ТЦК викрили на організації схеми ухилення від мобілізації

У Києві ексвійськкома, керівницю ВЛК та посадовців 9-ти ТЦК викрили на організації схеми ухилення від мобілізації

У Києві правоохоронці викрили та заблокували масштабну схему ухилення від мобілізації. В ній були залучені посадовці 9 військкоматів переважно з Києва та області, керівниця ВЛК Макарівського району Київщини та спільники з інших областей України. Вартість “послуги” для ухилянта складала від 6 до 10 тис. доларів. За даними слідства, цим “шляхом” за кордон могло виїхати щонайменше 100 ухилянтів.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Державного бюро розслідувань (ДБР).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно з повідомленням, організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я”, – йдеться в дописі.

Зазначається, що до “пакету” документів входили підроблені довідки ВЛК. Також “клієнтам” надавали поради, вказівки щодо місць, порядку та способу перетину кордону України.

Більшість документів оформлялися через районний ТЦК та СП Київської області, але до схеми було залучено представників ще щонайменше з 7 київських районних військкоматів та одного на Закарпатті. Є інформація, що фігуранти допомагали “вирішувати питання” й в багатьох інших регіонах України.

Як зауважили в Бюро, організація мала чітку структуру. Одна частина відповідала за “рекрутинг” клієнтів, інша за незаконне оформлення документів. Представники обох “гілок” для конспірації між собою не перетиналися.


За попередніми даними слідства за цією схемою за кордон могло виїхати щонайменше 100 ухилянтів. Повністю задокументовано 40 епізодів отримання грошей. Зазначається, що вартість “послуги” складала від 6 до 10 тис. доларів з однієї особи в залежності від стартового пакета документів. Клієнтами були як вчорашні студенти, так і банкіри з дорослими синами.

Правоохоронці провели 40 обшуків за місцями роботи у ТЦК та проживання фігурантів у різних регіонах України.Наразі організатору та шести особам з його “найближчого оточення” повідомлено про підозри за різними частинами ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією та її структурною частиною, вчинені службовою особою з використанням службового становища) та ст. 332 КК України (усунення перешкод у переправленні осіб через державний кордон шляхом внесення недостовірних відомостей до військово-облікових документів та використання завідомо підробленого офіційного документа – довідки ВЛК). Також буде перевірено правдивість зняття з обліку чоловіків призовного віку у цих ТЦК та у разі виявлення фальсифікацій буде вирішуватись питання щодо відновлення установчих даних ухилянтів у Електронному реєстрі військовозобов'язаних.

Нагадаємо, у Києві правоохоронці повідомили про підозру головам військово-лікарської комісії (ВЛК) двох районних військкоматів та шістьом медикам. Службовцям інкримінують організацію схеми з видачі фіктивних документів про непридатність до військової служби. За одну таку “послугу” вони отримували від 3 до 4 тис. доларів.

Читайте: У Києві завідувача психіатричного відділення медзакладу викрили на торгівлі довідками про інвалідність

Фото: ДБР

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини київщини, воєнний стан, правоохоронці, ДБР, ухилянти, призовники, влк, виїзд за кордон, військкомати, військово-лікарська комісія, військовозобов’язані

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій