неділя, 28 квітня 2024 г.

У 2024 році лікування пацієнтів із тяжкими захворюваннями під загрозою зриву, - БФ “Пацієнти України”

У 2024 році лікування пацієнтів із тяжкими захворюваннями під загрозою зриву, - БФ “Пацієнти України”

З 1 січня 2024 року припинила дію норма щодо закупівлі медикаментів та медвиробів для пацієнтів з важкими захворюваннями без податку на додану вартість (ПДВ). Тепер препарати купуватимуть з ПДВ у розмірі 7%. У Благодійному фонді “Пацієнти України” вважають, що це призведе до зниження кількості ліків, затримок з поставками, та збільшення вартості ліків. При цьому Міністерство фінансів України не досягне проголошеної мети по збільшенню надходжень до державного бюджету.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Благодійного фонду “Пацієнти України”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як розповіли у благодійному фонді, ДП “Медичні закупівлі України” щороку за державні кошти закуповує медикаменти та медвироби для пацієнтів з важкими захворюваннями. До кінця 2023 року ці ліки купували без податку на додану вартість, але з 1 січня 2024 року ця норма припиняє свою дію. Тепер препарати купуватимуть з ПДВ 7%.

У Міністерстві фінансів України аргументують оподаткування закупівель ліків потребою у наповненні державного бюджету. Нібито це допоможе залучити до держбюджету сотні мільонів гривень на рік. 

Проте у благодійному фонді зазначають, що йдеться про закупівлю ліків саме за державний кошт і таким чином держбюджет не наповниться.

“Ці кошти (бюджетні) просто повернуться назад (у держбюджет) у вигляді ПДВ. Це як перекласти монетку з однієї кишені до іншої — в результаті кількість монет не збільшиться”, – пояснюють у благодійному фонді.

Натомість, як зазначають у благодійному фонді, здоровʼя та життя мільйонів українських пацієнтів будуть під загрозою. Вони просто залишаться без потрібних ліків.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У БФ “Пацієнти України” вважають, що оподаткування закупівель ліків призведе до наступних наслідків:

  • Ліків не буде вистачати — держава за ті самі кошти зможе закупити на 7% менше ліків.
  • Пацієнти не отримають ліки вчасно — будуть затримки із поставками. 

“Питання з ПДВ зараз взагалі не врегульоване, і врегулювання вимагатиме багато часу. В цей час ліки лежатимуть на складах. Хтось такі затримки просто не переживе”, – пояснюють у благодійному фонді.

  • Зросте вартість ліків – що менше ліків, то вище їх вартість. А це ще одна перешкода для доступності лікування для пацієнтів.
  • Ринок контролюватиме кілька дистрибʼюторів, знизиться конкуренція і ціни на ліки виростуть. Це станеться, бо нерезиденти не можуть сплачувати ПДВ, а отже їм складно буде брати участь у закупівлях.

“Україна як держава має робити все необхідне, щоб забезпечувати пацієнтів лікуванням. Наразі ми бачимо лише створення додаткових перешкод. Тяжкохворі пацієнти поставлені в умови виживання: кому пощастить, той отримає ліки, кому ні — помре”, – йдеться у повідомленні.

У Благодійному фонді також нагадали, що такоє є проблема з функціонуванням програм, які  дозволяють фармкомпаніям безоплатно надавати пацієнтам інноваційні ліки (зокрема, “ліки зі співчуття”). Справа у тому, що фармкомпанії, які хочуть безоплатно забезпечити українців ліками, змушені також сплачувати ПДВ. Тобто компанії самі надають ліки, та ще й мають за це сплатити.

Раніше БФ “Пацієнти України” вже звертався до Мінфіну стосовно можливих проблем через оподаткування закупівель ліків. У відповіді Мінфін послався на зобовʼязання перед Міжнародним валютним фондом “утримуватися від будь-якої податкової політики та адміністративних заходів, які можуть негативно вплинути на базу податкових надходжень”.

Проте, як зазначили у благодійному фонді, протягом всього 2023 року Міністерство фінансів не зверталося до МВФ, щоб переглянути це рішення для ліків, і загалом не зробило нічого, щоб уникнути цієї ситуації.

“Пацієнтські організації вже надіслали листа з цією проблемою до Міжнародного валютного фонду. Сподіваємось на підтримку і з боку МВФ, і особливо на активне вирішення питання з боку Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров'я України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України!” – кажуть у благодійному фонді.

Нагадаємо, столична міськрада не без скандалу затвердила попередній звіт своєї тимчасової контрольної комісії (ТКК) з питань перевірки видатків бюджету під час війни. Таким чином, депутати прийняли до відома чимало фактів порушень у роботі низки структурних підрозділів КМДА та підзвітних їй комунальних закладів. Зокрема, йдеться про чисельні зловживання при проведенні ремонтних робіт в госпіталі ветеранів війни в Пущі-Водиці, на яких, за попередніми даними окремих журналістів та депутатів, міська скарбниця, внаслідок завищення цін на будівельні матеріали, може втратити до 600 млн гривень. 

Читайте: У Київраді зафіксували “корупційний безлад” під час війни

Фото: tvoemisto.tv

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини україни, медицина, моз, ліки, пдв, міністерство фінансів, пацієнти україни, закупівля ліків, ліки для важкохворих

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій