неділя, 19 травня 2024 г.

Треба негайно припинити незаконну реконструкцію 200-річних Братських келій Києво-Могилянки - “Спадщина”

Треба негайно припинити незаконну реконструкцію 200-річних Братських келій Києво-Могилянки - “Спадщина”

Сьогодні, 12 грудня, о 10:30 в Українському кризовому медіа центрі (Хрещатик, 2) розпочнеться брифінг “Незаконне руйнування Києво-Могилянською академією під виглядом реставрації 200-річної пам'ятки національного значення – Братських келій”. Громадянські охоронці пам’ятки вимагають припинити незаконну реконструкцію Братських келій і щонайменше внормувати цей процес до відповідних норм.

Про це KВ стало відомо з релізу неформальної громадянської пам'яткоохоронної спільноти "Спадщина".

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Протягом декількох тижнів Києво-Могилянська академія проводить роботи з порушенням законодавства на пам’ятці національного значення 1823 року побудови, Братських келіях. Відбувся протиправний демонтаж автентичних перекриттів, конструкцій даху, вікон”, – сказано в релізі.

Через це пам’яткоохоронна спільнота “Спадщина” організовує захід, на якому будуть  обговорюватимуться такі питання:

  • Ситуація довкола Братських келій. Чому пам'ятці загрожує знищення?

  • Порушення пам’яткоохоронного законодавства НаУКМА.

  • Відмова адміністрації Києво-Могилянки комунікувати з громадою. 

  • Можливі шляхи врегулювання конфлікту. 


Спікери круглого столу: 

  • Дмитро Перов – пам’яткоохоронець, експерт Центру розвитку міст;

  • Данило Ситник – архітектор, пам’яткоохоронець, експерт Центру розвитку міст;

  • Валентин Десятник – киянин, пам’яткоохоронець, випускник Києво-Могилянської академії;

  • Ольга Балашова – голова правління ГО “Музей сучасного мистецтва”.

Брифінг розпочнеться сьогодні, 12 грудня, о 10:30 в Українському кризовому медіа центрі (Хрещатик, 2).

Запрошуються ЗМІ, адміністрація НаУКМА та небайдужі громадяни, зокрема, мешканці Подолу. Вхід вільний.

Контактний телефон: +380 99 439 90 41, Ольга 

[email protected]

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В розширеному коментарі неформальної громадянської пам'яткоохоронної спільноти "Спадщина" повідомляється, що її учасники помітили демонтаж келій Братського монастиря (автентичних дерев’яних перекриттів 200-річної пам’ятки національного значення) 24 листопада 2023 року. Паспорт об’єкту, який повинен інформувати громадськість про наявну дозвільну документації й містити візуалізацію проєкту, був відсутній. 

Представники спільноти викликали поліцію для з’ясування обставин і дізнались, що будівельники мають дозвіл на реставрацію, проте проводять роботи, які не є реставраційними.

“До того ж, підтвердилась відсутність паспорту об’єкту й контрольної картки на порушення благоустрою, без яких проводити роботи – заборонено”, – нагадує “Спадщина”.

Наголошується, що громадяни-пам'яткоохоронці цілком за реставрацію Братських келій і будь-якої іншої пам’ятки нашого міста. “Проте ми не підтримуємо маніпуляцію термінами: роботи, що зараз ведуться на пам'ятці – не є реставраційними. В цьому документі ми намагались якнайвичерпніше розкрити нашу позицію, й ознайомити вас з порушеннями закону, що відбулись й відбуваються під час “реставрації” Братських келій”, – наголошують представники “Спадщини”.

Не реставрація, а реконструкція

Будівельні роботи в Братських келіях не грубо відповідають дозволу, і фактично є не реставрацією, а реконструкцією історичної будівлі.

“Термін “реставрація” чітко визначено в Законі про охорону культурної спадщини: реставрація – сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об'єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності” , – наголошують представники “Спадщини”. 

Водночас, вони заперечують адміністрація НаУКМА, яка стверджує, що їхні дії є правомірними відповідно до ст.і 27 Закону про охорону культурної спадщини, “в разі коли пам'ятці загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення, власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані привести цю пам'ятку до належного стану”.

Реставрація дозволяє відновлювати втрачені або пошкоджені елементи пам’ятки, але лише за умови збереження їх автентичності. Однак проєктом робіт передбачено суттєве втручання в автентичність пам’ятки, що не може називатись реставрацією, наголошується в розширеному коментарі пам’яткоохоронна спільноти.

З експертизи проєкту відомо, що заплановані такі роботи:

  • розбирання перегородок 1-го поверху в галереї та прилеглих приміщеннях;

  • розбирання перегородок 2-го поверху в осях 1-4 та заміна їх на нові;

  • полегшеної конструкції в місцях, необхідних для навчального процесу;

  • влаштування додаткової сходової клітини з північно-східного боку по металевих косоурах;

  • демонтаж дерев'яного перекриття над 1-м та 2-м поверхами та заміну їх на збірно-монолітні: збірні залізобетонні балки та пустотні блоки, які за допомогою обетонування створюють жорсткий диск перекриття (за технологією “Теріва”);

  • повна заміна кроквяної системи даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю.

“Зазначені роботи становлять суттєву загрозу для автентичності пам’ятки, і не підпадають під визначення реставрації, на яку виданий дозвіл, а значить – вони незаконні. До прикладу, ось так виглядає технологія обетонування “Теріва”, використання якої передбачено проєктом для заміни 200-літніх автентичних перекриттів”, – наголошують захисники історичної спадщини.

Технологія обетонування “Теріва”

200-річні дерев’яні перекриття – схоже, на смітник

“Все це порушує ст. 22 Закону про охорону культурної спадщини забороняє зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця пам'ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно,. Станом на 29.11.2023 року демонтовані й переміщені в невідомому напрямку автентичні перекриття двох поверхів. А заплановані роботи, перелік яких наведений вище, зокрема передбачають повну заміну кроквяної системи даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю та влаштування додаткової сходової клітини”, – наголошує “Спадщина”.

Інші порушення

Відсутність паспорту об’єкту: “Як нам відомо, виправили порушення, розмістивши паспорт об’єкту, лише 28.11.2023 року”.

Відсутність контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою: “Її наявність є обов’язковою умовою для початку робіт відповідно до пункту 15.1.1 правил благоустрою Києва. До того ж, коли інспектор з благоустрою приїхав на місце злочину, й хотів скласти адмінпротокол на виконроба – той пішов “по документи” в келії, а згодом втік через протилежний вихід з будівлі”.

Роботи попри припис: “У зв’язку з відсутністю контрольної картки на порушення благоустрою 25.11.2023 інспектором було видано припис усунення порушення шляхом формування контрольної картки. За її відсутності проводити роботи заборонено. Проте вони продовжувались й 28.11, й 29.11”.

ПРИПИС

Відсутність погодження від Київського наукового-методичного центру на проведення робіт в межах заповідника “Стародавній Київ”: “Відповідний дозвіл є обов’язковою умовою для початку робіт згідно з ч. 4 ст. 33 Закону про охорону культурної спадщини. Про його відсутність нам відомо з офіційного коментаря НаУКМА”.

Візуалізація не відповідає проєкту: “На офіційних сторінках НаУКМА та на нещодавно розміщеному паспорті об’єкту зображена візуалізація вигляду пам’ятки після реставрації. В проєкті є пункт про повну заміну кроквяної системи даху з улаштуванням вікон для виходу на покрівлю, проте на візуалізації ці перетворення не відображені”.

Робота під час повітряної тривоги: “Рада оборони Києва 31 серпня 2022 року прийняла рішення про заборону будівельних робіт на усіх будмайданчиках Києва під час повітряної тривоги. Проте за чотири дні ми вже двічі зафіксували проведення робіт на Братських келіях під час повітряної тривоги. Відео перше й друге”.

Крім того, головним архітектором проєкту виступає Юрій Лосицький, майстерня якого відома надбудовами двоповерхових мансард на пам'ятках за адресою Володимирська, 4, та Володимирська, 47. 

“Ми можемо підтвердити будь-яке наше твердження”, – акцентують уваги представники “Спадщини”.

Конструктивні пропозиції “Спадщини”

Оприлюднити креслення проєкту – аби громадськість могла дізнатись про заплановані перетворення пам’ятки, які з невідомих причин не відображені на візуалізації.

Проводити реставраційні роботи в спосіб визначений Законом України “Про охорону культурної спадщини”:

- за необхідності відновлення пошкоджених або втрачених елементів – проводити роботи з відновлення з забезпеченням збереження їхньої автентичності;

- відмовитись від перетворень, що змінюють пам’ятку, а саме: заміни кроквяної систему даху з облаштуванням вікон для виходу на покрівлю, заміни збірними залізобетонними балками та пустотними блоками автентичних перекриттів, влаштування додаткової сходової клітини, розбирання автентичних перегородок і заміну їх на сучасні полегшені.

Отримати дозвіл від Київського науково-методичного центру на проведення реставрації на території заповіднику “Стародавній Київ”.

Сформувати контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою.

Фото: надані “Спадщиною”, колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, наукма, спадщина, братські келії, києво могилянська академія, незаконна реконструкція, порушення правил реставрації

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій