неділя, 28 квітня 2024 г.

Тил ЗСУ замовив у Міноборони 50 тис. жіночих польових костюмів

Тил ЗСУ замовив у Міноборони 50 тис. жіночих польових костюмів

50 тис. жіночих літніх польових костюмів замовив Тил Збройних Сил України (ЗСУ) у Міністерства оборони України. Це перше в Україні замовлення жіночої військової форми, розробленої командою волонтерок і затвердженої на початку серпня як “костюм літній польовий (тип 2)”.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook Наталії Русяєвої, яка працювала спільно з колегами над створенням, затвердженням і втіленням жіночої військової форми для ЗСУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Тилове забезпечення [ЗСУ] замовили в МО 50 000 жіночих польових костюмів… трохи більше року тому нам говорили: “Та розважайтеся звісно, якщо вам час і сили нікуди дівати”. Потім нам говорили в жіночому ветеранському фонді (“Жіночий ветеранський рух”, формалізований в ГО в 2019 році, – КВ), куди ми прийшли зі своєю ідеєю… : “Та ми шість років цим займаємося, і щось ніяк з місця не зрушиться”. І ще потім нам говорили: “Ну, навіть якщо тестування проведуть, хто вам сказав, що вони результати тестування не напишуть такі, які їм треба, щоб не розгрібати цей ваш геморой, який ви їм на голову звалили”. І ось таке теж говорили: “Ой, ну навіть якщо затвердять жіночу форму, невже ви такі наївні, що думаєте, щоб Тил кинув все і розбігся замовляти жіночу форму, ну нафіг воно їм треба”. Цікаво, що тепер скажуть? Тому що замовив Тил, сама не вірю, що це пишу, але замовив, п'ятдесят тисяч жіночих "костюмів літніх польових"”, – написала Наталія Русяєва.


Нагадаємо, в серпні Україна стала третьою країною в світі після США та Канади, де створено стандарт жіночої військової форми, наразі – тільки літньої польової, робота над зимовою формою для жінок триває. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Волонтерська ініціатива FormaTwo (FRMT) після затвердження жіночої літньої форми також повідомляла, що перша зустріч ініціативи (Наталія Русяєва, Євгенія Глізер, Марія Попова) з Міноборони відбулася в червні 2022 року. Тоді планувалось, що весь процес займе два роки, але вдалось укластися в 13 місяців. 

“Найбільша подяка представниці по інклюзивності від Офісу Президента Тетяні Ломакіній за постійну підтримку ініціативи. Дякуємо Кабінету міністрів, який додав це (жіночу форму, – КВ) в стратегічні плани 2023 року. FRMT дуже допомогли: фонд 100% Життя з фінансуванням першої партії тестування; компанія Текстиль-Контакт з адаптацією лекал; за пошив другої тестової партії, постійну підтримку та допомогу особливо дякуємо Elena Shabelnik; компанії M-TAC з пошивом самого першого зразку, з якого по суті все почалось. А головне, ми вдячні Міністерству оборони України за те, що ми це зробили. Що далі?! Бронежилети для жінок, каски, зимова форма”, – повідомили волонтерки.


За словами на той момент міністра оборони Олексія Резнікова. до створення жіночої форми також був дотичний проєкт “ArmWomanNow” за участі народна депутатка України Ірина Никорак (фракція “Європейська солідарність”), до того – депутатка Київради від “Європейської солідарності”, яка в червні минулого року оголосила про намір запустити виробництво жіночої військової форми.

Зазначимо, в Київраді Никорак входила до т.зв. “групи Столара”народного депутата України від забороненої проросійської “ОПЗЖ”, екс-партнера (в політиці та бізнесі) державного зрадника Віктора Медведчука та великого забудовника, який співпрацює з близьким оточенням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Нагадаємо, за офіційними даними, станом на травень поточного року на службі в ЗСУ перебували 42 тис. жінок, 5 тисяч з яких воювали проти агресії російської федерації безпосередньо на передовій. В листопаді 2022 року, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, в ЗСУ служили близько 60 тис. жінок. Тоді ж Резніков повідомив, що українські виробники розробили і тестують жіночий бронежилет спеціально для наших захисниць.

Фото: Facebook FRMT і Наталії Русяєвої, сайт МОУ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини україни, олексій резніков, міністерство оборони, вадим столар, ірина никорак, жіноча військова форма, наталія русяєва, текстиль контакт, жіночий ветеранський рух, марія попова, FRMT, 50 тисяч костюмів, замовлення, м-тас, 100 життя, тетяна ломакіна, літня жіноча військова форма, костм літній польовий номер два, тил зсу, євгені глізер, FormaTwo

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій