вівторок, 19 березня 2024 г.

Своїми непрозорими діями в сфері відновлення Україні Мінрегіон, Мінінфраструктури, заступник керівника ОП та голова партії “Слуга народу” грають в інтересах приватних забудовників - НСАУ

Своїми непрозорими діями в сфері відновлення Україні Мінрегіон, Мінінфраструктури, заступник керівника ОП та голова партії “Слуга народу” грають в інтересах приватних забудовників - НСАУ

Заступниця міністра розвитку громад та територій (Мінрегіон) Наталія Козловська (на фото ліворуч), міністр інфраструктури Олександр Кубраков (на фото другий ліворуч), заступник керівника офісу Президента Кирило Тимошенко (на фото другий праворуч) та голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк (на фото перша праворуч) регулярно ігнорують містобудівні норми та правила. Вони в закритому від архітектурної спільноти режимі приймають рішення, нібито спрямовані на відновлення зруйнованої московитами інфраструктури та будування житла для  внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а насправді – намагаються усунути від роботи тисячі фахівців-архітекторів. Все це абсолютно схоже на підігрування приватним забудовникам і створення нових схематозів – за рахунок інтересів громадян України, бюджету України та коштів іноземних донорів.

Про це KВ стало відомо з листа президента Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Олександра Чижевського до редакції онлайн-видання “Дзеркало тижня”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Лист президента НСАУ написано у відповідь на інтерв’ю голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк “Дзеркалу тижня”, в якому вона, зокрема, сказала, що:

  • членами НСАУ є “трохи більше 500” архітекторів , а всього в Україні “понад п'ять тисяч архітекторів”;

  • занепокоєння НСАУ тим безладом, який продовжують вчиняти в містобудівній галузі профільний комітет Верховної Ради (ВР) та Мінрегіон, спровоковане тим, що архітектори “панічно боїться залишитися без можливості доступу до бюджетних грошей, бо навчилися працювати тільки з бюджетними грішми”.

КиївВлада неодноразово писала про ігнорування містобудівних норм комітетом ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також Мінрегіоном. 

Читайте: Мінрегіон та КБУ в напівзакритому режимі готуються до будівництва тимчасового житла для біженців (відео)

Системне небажання владних персон залучати до прийняття державних рішень в сфері відновлення зруйнованої московитами інфраструктури професійну архітектурну спільноту, відому своєю фаховою та принциповою позицією, примушує підозрювати обтяжених владою осіб в намаганні побудувати тіньові (тобто – корупційні) схеми.

Читайте: За рахунок громад і без фахових спеціалістів: корупційні міни законопроекту про компенсацію за пошкоджене та зруйноване московитами житло українців

Такі підозри вже мають підтвердження у вигляді, зокрема, урядової постанови №469 від 19 квітня про житло нібито для ВПО, як про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Цією постановою Кабмін дозволив Держмолодьжитлу будувати та купувати житло із суттєво більшими націнками, ніж були раніше, і давати пільгові кредити приватним компаніям, що займаються будівництвом житла.

Крім того, в постанові взагалі нічого не сказано про ВПО. Тобто українці, які залишились без житла через військову агресію рф проти України, навряд чи матимуть право на отримання житла на підставі цього документу. 

Читайте: Урядовий корупційний схематоз для забудовників під виглядом “житла для переселенців”

Тому КиївВлада вважає за необхідне вкторе висвітлити позицію НСАУ – єдиної великої недержавної інституції архітекторів в Україні, яка об'єднує тисячі фахівців, що бажають негайно долучитись до відновлення та побудови нової України.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Публікуємо текст звернення президента НСАУ Олександра Чижевського в повному обсязі. Фотокопію звернення можна прочитати в фотогалереї.

“Національна Спілка Архітекторів України – це саморегулівна громадська організація, яка поєднує між собою архітекторів, фахівців з містобудування, просторового планування та захисту історичної спадщини. Всі ми, архітектори різні, з різними бекграундами та підходами, але те що нас об’єднує – це величезний досвід та напрацювання, якими ми готові поділитися та допомагати країні та уряду.

Членами Національної Спілки архітекторів України є 3140 архітекторів (станом на 13.12.2021), із яких 1203 атестованих (тобто тих, кому держава офіційно надала дозвіл-сертифікат працювати та створювати об’єкти архітектури та містобудування). Загальна кількість архітекторів, які отримали кваліфікаційні сертифікати – 2538 осіб. Крім того, членами Архітектурної палати НСАУ є 1405 сертифікованих архітекторів. Ми стверджуємо, що Національна спілка архітекторів та Архітектурна палата НСАУ представляє інтереси та репрезентує думку архітектурної спільноти України. Наприклад, Маніфест архітекторів України що був опублікований 21.03.2022 Архітектурною Палатою НСАУ – підписали 2414 архітекторів, багато з яких є керівниками провідних архітектурних бюро.

Читайте: Архітектори України об’єдналися для відбудови нашої держави, наших міст, просторів, інфраструктури: хто не долучився – долучайтесь!

До Спілки Архітекторів можно ставитись по різному, але сьогодні це найбільша громадська професійна інституція держави, членами якої є архітектори та містобудівельники з усіх регіонів України.

Національну Спілку Архітекторів України, її чисельність та авторитет, визнають практично всі впливові Міжнародні організації об'єднаних архітекторів. 29 квітня цього року, в тому числі на генеральній асамблеї Архітектурної Ради Європи НСАУ – прийняли в асоціативні члени.

Це важливо, в першу чергу, для України, тому що європейські та міжнародні інституції прагнуть надавати допомогу у повній відповідності з політикою та процедурами ЄС та міжнародних стандартів. Як правило, це додає більшої впевненості інвесторам та державам що долучаються до фінансування.

Те що ми зараз бачимо, з боку Міністерства регіонального розвитку та інших державних установ – це закритість багатьох процесів та відсутність публічного адміністрування та висвітлення інформації, щодо містобудівної політики в країни під час війни. Ми не бачимо, комплексної картини, яка робота відбувається, точну кількість переселенців по країні, та регіонах, кількість внутрішньої міграції та зовнішньої, що в свою чергу диктує попит на додаткове житло та соціальну інфраструктуру (школи, садочки, лікарні, ін.). Ніхто не знає, що відбувається з промисловістю та виробництвом і їх перевезенням в “тилові” регіони, немає розуміння розселення населення, за професійними ознаками, не має розуміння першочерговості дій – а все це є передумовами містобудівної політики та вихідними даними для її формування.

У відповідності до законопроекту (№7282) Олени Шуляк, пропонується, для міст та ОТГ розробка програм відновлення територій (що не є містобудівною документацією). В той же час Кирило Тимошенко (заступник керівника Офісу Президента України) в інтерв’ю дає інформацію про батальйон-волонтерів архітекторів, що вже розробляють генеральний план післявоєнної відбудови кожного регіону. Одночасно Олександр Кубраков (Міністерство інфраструктури України) дає коментарі, щодо початку роботи архітекторів та урбаністів, які працюватимуть над відбудовою деяких територіальних громад. І одночасно Наталія Козловська (заступниця міністра Мінрегіонбуду) зазначає про розробку плану відновлення Харкова Норманом Фостером, британським архітектором. Також при Президентові України створений консультативно-дорадчий орган – Національна рада з відновлення України від наслідків війни, та створена робоча група “Будівництва, містобудування, модернізації міст та регіонів”, до якого жодного представника з Національної Спілки Архітекторів України, на жаль не було долучено.

Саме така політика в публічній площині, спровокувало непорозуміння та конфлікт між владою та спільнотою архітекторів, що є на даний час абсолютно недоречним і над чим потрібно працювати.

Українські містобудівельники, фахівці з просторового планування, архітектори – готові долучитися до ініціатив влади та уряду, але потрібно починати з прозорих правил гри, та залучення професійної спільноти і обов’язково громади до розробки цих правил, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах світу.

Зрозуміло, що “Який переможець думає про поразку?”. Але, щоб уникнути “поразок” на внутрішньому фронті, ми пропонуємо об'єднати зусилля разом з владою, урядом, та громадою – та зробити так, щоб людям яким влада дає надію, не розчарувалися в ній.

Всі ми знаємо і розуміємо, що Україну чекає велика відбудова: житло, інфраструктурні, соціальні об'єкти та комерція. І якщо правила, в тому числі, закони та підзаконні акти будуть на користь тільки девелоперів та забудовників, то в цьому випадку суспільство, не буде толерантно відноситись до “схематозних рішень” та заробітку на тих, хто втратив своє житло та житловий простір.

На даний час нам українцям потрібні важливі, швидкі та виважені кроки в бік відбудови країни – відкриті тендери та прозорі процедури, точна аналітика та зафіксовані дані, обстеження та фіксування, архітектурні конкурси та публічні обговорення, залучення коштів на пряму до громад, звітність перед донорами та суспільством. А головне – професіоналізм, який сконцентрований в тому числі в професійних інституціях. Це все елементи нової країни, в якій ми всі прагнемо жити після закінчення війни, за яку боремось кожен день”.

Нагадаємо, схематози з бюджетними коштами, державним та комунальним майном в Україні насаджувались та квітнули протягом десятиліть. Створення НАБУ, САП, ВАКС, ДБР тощо жодним чином на це не вплинули, бо для подолання т.зв. корупції потрібні докорінні зміни правила існування держави, суспільства та громад, а не примножування неефективних запобіжників.

Читайте: Час негайно вигнати Льовочкіних з “Київгазу” та повернути підприємство столичній громаді

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, новини україни, корупція, олена шуляк, кирило тимошенко, нсау, відновлення україни, олександр кубраков, мінрегіон, наталія козловська, міністерство інфраструктури, національна спілка архітекторів україни, голова партії слуга народу, заступник керівника офісу президента, олександр чижевський, тіньові схеми, законопроект 7282, президент володимир зеленський премєр-міністр денис шмигаль, президент володимир зеленський премєр-міністр денис шмигаль

понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
17:27
Столичні правоохоронці повідомили про підозру організаторам черговой схеми незаконного виїзду за кордон (фото)
17:05
У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок
16:45
У Деснянському районі п’яний водій вчинив потрійну ДТП, постраждали двоє водіїв
16:25
Міноборони у лютому заблокувало постачання 264 т неякісних продуктів до військових частин
16:03
Відзавтра, 19 березня, на станції метро “Шулявська” розпочнеться капітальний ремонт ескалатора
Календар подій
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
18 березня 2024 г. 09:00
Житло замість історичної будівлі: у Києві вирішується доля сторічної садиби Маліна
Посадовці КМДА формально ще можуть спробувати відстояти в касаційному суді свою позицію – не видавати МУО на проєктування, які допоможуть замовникам легально перетворити історичну садибу Маліна (1890 рік побудови) на вул. Олександра Кониського, 22 у сучасний житловий будинок. Чиновники до цього програли два суди по цьому питанню. Причина – історичному об'єкту офіційно не надано статус пам'ятки, а гучне рішення Київради від серпня 2021 року, яким власникам таких об'єктів було рекомендовано утриматися від здійснення робіт в них, як на цьому ще тоді наголошувала КВ, не має “зобов'язального характеру”. Поки київські активісти добиваються присвоєння садибі Маліна охоронного статусу, забудовники, які, схоже, пов'язані з “групою родин Негрича та Голиці", встигли зруйнувати значну частину будівлі. Відповідні слідчі дії станом на сьогодні ніяких результатів не принесли і, ймовірно, вже не принесуть.
Позивний “Тьотя”: за що судитимуть ексгендиректорку столичного КП “Інформатика” Вероніку Малкову
14 березня 2024 г. 09:00
Позивний “Тьотя”: за що судитимуть ексгендиректорку столичного КП “Інформатика” Вероніку Малкову
Столичні правоохоронці завершили слідство відносно ексгендиректорки та діючої заступниці керівника КП “Інформатика” Вероніки Малкової (на колажі). Наразі вона офіційно є обвинуваченою у розповсюдженні даних з вуличних камер відеонагляду, які встановлювалися в Києві за рахунок коштів міського бюджету. За цей злочин посадовиці загрожує до 5 років позбавлення волі, але яким буде кінцевий вердикт Шевченківського райсуду, покаже час. Так, слідчі встановили, що Малкова спільно ще з двома особами, один із яких є її підлеглим, допомагали громадянам, зокрема, встановлювати маршрути переміщення транспортних засобів по місту. Такий процес вони називали “розшуком”, а тодішня очільниця “Інформатики” навіть мала “позивний” – “Тьотя”. При цьому, в КМДА і Київраді, схоже, не поспішають робити свої кроки щодо покарання винних. Малкова повернулася до роботи після відсторонення у березні 2023-го, а ініціатива депутатського корпусу щодо створення спеціальної комісії, яка розслідує такі інциденти, так і не була офіційно запроваджена.