неділя, 12 травня 2024 г.

Театр на Лівому березі очолила акторка Олеся Жураківська

Театр на Лівому березі очолила акторка Олеся Жураківська

Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра на період дії воєнного стану в Україні очолила його провідна акторка Олеся Жураківська (на фото). Відповідне рішення ухвалив Департамент культури Київської міськдержадміністрації (КМДА) після гучного скандалу з попереднім керівником театру.

Про це KВ стало відомо з новини на сайті Театру на Лівому березі.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Моя команда – весь театр, в якому я пропрацювала більше 20 років. Власне, довіра колективу стала причиною, прийняття мною такого важливого і складного для мене рішення – очолити рідний театр”, – сказала Олеся Жураківська. 

“Наша мета на сьогодні, враховуючи обставини, в яких ми живемо, – не втратити те, що ми напрацювали, зберегти і примножити наші надбання, наші традиції, а для нашого театру традиційним є: експериментувати, не боятися говорити про важливе і бути в авангарді”, – наголосила в.о. директорка-художня керівниця театру.

За словами Олесі Жураківської, Театр на Лівому березі буде рухатись за обраним вектором розвитку в просторі сучасного європейського театру. Цей напрям було започатковано Едуардом Митницьким, його, за словами в.о. директорки, продовжила команда ексдиректора Стаса Жиркова та головної режисерк Тамари Трунової.

“За останні роки в театрі відбулися колаборації з європейськими театрами, в репертуарі з’явилися вистави, створені іноземними режисерами, ми працювали з потужною сучасною українською драматургією авторства Наталки Ворожбит, Сергія Жадана, Олександра Середіна. Театр на Лівому березі – майданчик для відкриття нових імен в режисурі та драматургії, створення спецпроєктів, роботи з молоддю, свідомого і відвертого спілкування з глядачем. Ми гастролювали містами України та Європою, налагодили успішну роботу грантового та комунікаційного департаментів”, – сказано в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В планах театру – постановки українських та іноземних режисерів, відкриття нових імен і напрямків, фестивалі та гастролі, трансформація всередині команди і постійний контакт з глядачем.

По закінченню воєнного стану в Україні буде проведено конкурс на посаду директора-художнього керівника Театру на Лівому березі. Олеся Жураківська не знає, чи братиме участь в конкурсі.

“Все залежатиме від того, як я справлятимуся зі своєю місією. В жодному разі мені б не хотілося, щоб колектив, в якому я працюю, втратив до мене довіру. Визначальним стане те, як ми разом пройдемо цей шлях. І якщо на момент конкурсу мої колеги так само довірятимуть мені, як зараз, я не виключаю можливості подаватися на конкурс директора-художнього керівника”, – зазначила вона. 

В репертуарі театру за участю акторки Олесі Жураківської залишаються дві вистави: моновистава “Усі найкращі речі” режисерки Тамари Трунової та “Корсиканка” режисера Олексія Лісовця, яка вже 20 років йде на сцені театру і з 2014 стала улюбленою виставою серед наших військових, що відновлюють сили у шпиталях Києва.

Олеся Жураківська працює в Театрі на Лівому березі з 2002 року. Нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, лауреатка багатьох театральних премій. Тривалий час опікується Будинком ветеранів сцени та є керівницею напряму соціальної політики НСТДУ. 

КВ писала про проблеми Театру на Лівому березі, які виникли через його ексдиректора Станіслава Жиркова. Жирков, звільнений з посади, продовжував отримувати зарплату та де-факто керувати театром через свою 24-річну секретарку, яка звільняла співробітників театру, доки Жирков, прикриваючись репутацією театру та кишеньковою “мистецькою ініціативою”, збирав гроші на ФОП своєї підлеглої. 

Департамент культури КМДА очолює Сергій Анжияк. Культурну сферу в столиці курує заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Читайте: На межі знищення: Театр на лівому березі Дніпра потерпає через свого (екс)керівника Жиркова

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, КМДА, театр на лівому березі, очільниця, олеся жураківська

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій