субота, 27 квітня 2024 г.

Столична влада відрапортувала про показники життєдіяльності Києва за 2022 рік

Столична влада відрапортувала про показники життєдіяльності Києва за 2022 рік

Департамент економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації (КМДА) спільно з комунальною науково-дослідною установою "Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста" упорядкували щорічне видання Річного звіту міста Києва з ключовими соціально-економічними показниками життєдіяльності столиці за підсумками 2022 року. Через напад рф 44% киян виїхали з міста, проте взято на облік 217,6 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Заробітна плата у грудні минулого року становила понад 25,4 тисяч гривень, що вище за показник січня того ж року. Також цей показник перевищує загальнодержавний у 1,9 рази.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну спричинило суттєві зміни в усіх сферах життєдіяльності Києва. 

“Наслідком цього для економіки столиці стало скорочення сфер торгівлі, промисловості, будівництва, транспорту через значний відтік робочої сили та закриття підприємств у зв’язку з близькістю до територій активних бойових дій. Були зруйновані логістичні ланцюги, втрачено ринки збуту, зменшилась купівельна спроможність населення”, – наголосили у КМДА.

Згідно документу Річного звіту, напад рф призвів до масивного відтоку жителів з міста – 44% киян виїхали з міста. З них більше половини виїхали до іншої області України, третина – до іншого населеного пункту Київщини, а кожен десятий – за кордон. Наприкінці 2022 року у Києві налічувалося майже стільки ж містян, що й до війни. 

Проте протягом 2022 року було зафіксовано не тільки повернення киян, а й значне збільшення кількості ВПО. Наприкінці минулого року в Києві перебувало 369,9 тисяч ВПО, з яких за минулий рік взято на облік 217,6 тисяч осіб.

Через наслідки, спричинені війною, у 2022 році спостерігався спад внутрішнього регіонального продукту за рахунок скорочення обсягів промислового виробництва на 30,6%, обороту роздрібної торгівлі – на 31,3%, будівельної сфери – 72,8%, а також зовнішньоекономічної діяльності: експорт товарів скоротився на 31,7%, імпорт – на 29,1%.

“Широкомасштабна збройна агресія рф, обстріли об’єктів критичної інфраструктури негативно вплинули на промисловий комплекс міста. Із 1140 найбільших промислових підприємств столиці на кінець 2022 року здійснювали виробничу діяльність 417. Вдвічі зменшилась чисельність працівників промислових підприємств. Обсяг реалізованої продукції зріс на 6,2%, проте надходження до бюджету Києва від промислових підприємств впали на 14,6%”, – йдеться у звіті.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Разом із тим Київ торік залишився лідером серед регіонів-експортерів. Обсяг експорту товарів становив 10,5 млрд доларів – це майже чверть від усього експорту в Україні. На міжнародних виставках свою продукцію презентували 370 промислових підприємств м. Києва.

За даними Пенсійного фонду України, заробітна плата у грудні 2022 року становила понад 25,4 тисяч гривень, що вище за показник січня того ж року – 21,7 тисяча гривень. Також цей показник перевищує загальнодержавний у 1,9 рази – 13,4 тисяч гривень.

Через невизначеність загальної макроекономічної ситуації у країні та перестороги іноземних інвесторів щодо повторних бойових дій чи ракетних обстрілів Київ недоотримав значну долю інвестицій. 

“У 2022 році Київ отримав капітальні інвестиції у розмірі 143 100,4 млн гривень. З них 26% спрямували на транспорт, складське господарство, поштову та кур’єрську діяльність, 18.9% пішли на промисловість, а 12.4% – оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів”, – пояснюється у документі Річного звіту.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та введення воєнного стану діяльність київської влади у 2022 році була зосереджена на забезпеченні роботи критичної інфраструктури міста, його обороноздатності, організації допомоги Збройним Силам України і підрозділам територіальної оборони, недопущення гуманітарної катастрофи у столиці, відбудову зруйнованої житлової, соціальної та інженерно-транспортно інфраструктури через підступні атаки ворога.

“В межах співпраці зі Силами оборони і безпеки було реалізовано міську цільову програму “Захисник Києва” на 2022-2024 роки та відкрито рекрутинговий центр з комплектування резервістами підрозділів територіальної оборони міста Києва. З початком широкомасштабних воєнних дій було створено 2 бригади ТрО столиці, створено систему інженерних загороджень з облаштуванням фортифікаційних споруд та позицій, сформовано окрему охоронну роту для захисту ключових об’єктів критичної інфраструктури, надано допомогу в підготовці артилерійських навідників, створенні системи виявлення та знищення ворожих об’єктів на території міста Києва та Київської області. Також було забезпечено взаємодію всіх спеціальних служб, забезпечено функціонування територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення та облаштовано пункти незламності”, – наголошується у документі.

Із початком повномасштабного вторгнення в місті було створено Гуманітарний штаб із представництвом у кожному районі міста. Штаб забезпечував містян та ВП предметами першої необхідності, засобами гігієни, продуктами харчування та медикаментами, а також надавав гуманітарну допомогу підрозділам сил оборони Києва. 

У 2022 році допомогу отримали 65 242 малозабезпечених мешканця столиці та 108 513 – переселенців. Медикам столиці передано 240 тонн медикаментів, близько 200 генераторів для об’єктів критичної інфраструктури столиці, ще близько 100 генераторів – військовим частинам. Гуманітарний штаб столиці отримав благодійну та гуманітарну допомогу від 130 міжнародних партнерів.

Читайте: Департамент соцполітики КМДА підвів підсумки виконання програми “Турбота. Назустріч киянам” у першому півріччі

Фото: Київська міська рада 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, війна росії проти україни, статистика, напад росії на україну, КМДА, бюджет, агресія росії проти україни, допомога, впо, безпека, інвестиції, економіка, департамент економіки та інвестицій, гуманітарний штаб, промисловість, заробітна плата, річний звіт

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.