субота, 20 квітня 2024 г.

Стало відомо, що собою являтиме Реєстр олігархів

Стало відомо, що собою являтиме Реєстр олігархів

Президент Володимир Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про Положення про реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів). До реєстру не будуть вноситись відомості, що містять державну таємницю та службову інформацію, натомість відомості про олігархів не будуть визнаватись конфіденційними. До публічної частини реєстру на сайті РНБО доступ отримають усі охочі.

Про це KВ стало відомо з указу №459/2022 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2022 року "Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення", підписаного напередодні президентом Володимиром Зеленським.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Положення про Реєстр олігархів визначає порядок його формування і ведення з урахуванням як закону "про олігархів", так і закону "Про публічні електронні реєстри".

Реєстр створюється і функціонує як інформаційно-комунікаційна система. Його формує та веде спеціальний структурний підрозділ РНБО. Програмне забезпечення Реєстру та база даних Реєстру є власністю держави в особі Апарату РНБО.

В Положенні розписується, хто і на яких підставах матиме автентифікований доступ до Реєстру через електронні кабінети (спеціалізовані користувачі), а також те, які програмні функції має забезпечувати інтерфейс.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Не пізніше трьох календарних днів з дня набрання чинності рішенням Ради національної безпеки і оборони України про визнання особи такою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), реєстратор включає таку особу до Реєстру, за результатом чого у публічному інтерфейсі Реєстру стають доступними відомості про олігарха, внесені до Реєстру, формує засобами Реєстру відомості щодо цієї особи, внесені до нього, і забезпечує їх направлення супровідним листом Апарату Ради національної безпеки і оборони України такій особі", – говориться в Положенні про Реєстр олігархів.

Внесення до Реєстру відомостей про виключення з Реєстру особи, яку попередньо було визнано олігархом,  виконується аналогічно до внесення відомостей про її включення.

Також до Реєстру вноситимуться декларації про контакти з олігархами, як того вимагає від політиків та державних службовців закон "про олігархів". 

"Користувачами публічного інтерфейсу Реєстру є люди, зокрема представники юридичних осіб та громадських формувань. Інші категорії користувачів Реєстру, передбачені законодавством, зокрема у сфері захисту інформації, та їхній режим доступу до Реєстру визначаються технічною документацією Реєстру", – мовиться у документі.

Публічний інтерфейс Реєстру забезпечує вільний та безкоштовний доступ до відомостей Реєстру – переліку включених до Реєстру (та виключених з нього) осіб, які визнано олігархами, форми пошуку таких осіб і декларантів контактів з олігархами та відомостей з декларацій про контакти, а також дає можливість копіювання та роздруковування  цієї інформації.

При цьому, до Реєстру не вносяться відомості, що містять державну таємницю та службову інформацію. А відомості про олігархів, що вносяться до Реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

Окремо зазначається, що за достовірність відомостей, наведених у поданні про включення людини в Реєстр, посадові та службові особи створювача подання, що підготували такі дані, несуть персональну відповідальність.

Читайте: Рада разблокировала подписание президентского закона “об олигархах”

Як інформувала KВ, ініційований президентом законопроект №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” був прийнятий у другому читанні та в цілому як закон Верховною Радою 23 вересня 2021 року. 

Після прийняття пропозицій президента щодо усунення неузгодженостей в документі (3 листопада) закон було підписано (5 листопада).

Згідно з законом, що вступив у силу, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає як мінімум трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;

  • має значний вплив на ЗМІ;

  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, "який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище";

  • підтверджена вартість активів якого "і суб'єктів господарювання" (а не "і осіб...", як у першому читанні), "бенефіціаром яких воно є", перевищує 1 млн. прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Визначатиме – хто є олігарх – буде Рада національної безпеки та оборони, включаючи таких осіб до реєстру, положення про яке наразі прийнято і введено в дію президентським указом.

Читайте: Закон “об олигархах” принят: как и за что проголосовали “слуги” под аплодисменты и крики “ганьба!”

Фото: “Укрінформ”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, президент україни, рнбо, реєстр олігархів, закон про олігархів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій