п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Сергій Тарута разом із західними юристами готує позов проти Росії на 1 трлн доларів

Сергій Тарута разом із західними юристами готує позов проти Росії на 1 трлн доларів

Сергій Тарута за участі юристів з Великобританії та США готує масштабну юридичну кампанію проти Росії. Позови на суму в трильйон доларів готуються проти російських політиків, військових компаній, бізнесменів та інших осіб, які підтримують збройну агресію кремля – гроші мають отримати постраждалі від війни українські громадяни.

Про це KВ стало відомо з повідомлення The Guardian.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Міжнародна команда українських та західних юристів розробляє масовий громадський позов проти Росії, зокрема військових компаній, політиків, бізнесменів та інших осіб, що підтримують та беруть участь в російській збройній агресії. Потенційна сума позову складає щонайменше трильйон доларів США. Таку компенсацію мають отримати українські громадяни, які втратили домівки та близьких внаслідок розв'язання росією війни.

Сотні юристів та окремі юридичні компанії беруть участь в розробці комплексу позовів в різних юрисдикціях, включно з Великобританією та США, роботу координує з Києва лондонський юрист Джейсон МакКью.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

План юристів складається в тому, аби заарештувати активи залучених до війни росіян по всьому світу.

Зокрема, ціллю є російська приватна військова компанія ЧВК "Вагнер", яка, як передає The Guardian, бере безпосередню участь у боях в Україні. Проте, МакКью планує включити в справу також бізнесменів, які пов'язані з "Вагнеравцями" та російських політиків. За словами юриста, серед них будуть й ті, хто вже знаходиться під санкціями.

Позов буде незалежним від України як держави, проте, для його розробки необхідні українські розвіддані. Ініціативу підтримує український політик та бізнесмен Сергій Тарута – він організовує зустрічі юристів та слідчих з представниками української влади.

Тарута родом з Маріуполя, він багато інвестував в місто. Спочатку внаслідок російської агресії на Донбасі у 2014 році втратив значну частину свого бізнесу. Цього разу він втратив друзів, колег та двоюрідного брата, коли росія нищила Маріуполь, намагаючись його окупувати.

Політик наполягає на розробці швидкого та дієвого механізму компенсації, аби не повторити приклади справ проти Павла Лазаренка та розслідування трагедії MH17 – над позовами міжнародні суди працюють й досі вже понад 20 та 8 років відповідно.

Наразі Україна розпочала розслідування злочинів полонених російських солдатів, ці справи можуть розглядатися в міжнародних судах пізніше. Але розробка вимог щодо відшкодувань збитків, завданих війною – набагато складніша. МакКью пояснює, що прийнята ідея швидкого розгляду справи полягає в тому, що відшкодування на міждержавному рівні є малоймовірним.

"Часто, коли справа вже доходить до переговорів, питання репарацій відкладається на інший план, аби зосередитися на стійкості миру",– каже юрист.

Тарута запевняє, що пріоритетними отримувачами компенсацій повинні стати люди, які втратили близьких людей, майно або отримали тілесні травми. Вже після них йдуть державні установи та бізнес. За загальними підрахунками, потенційна сума позову складає не менше 1 трлн доларів.

До команди юристів доєдналися декілька груп розслідувачів із метою виявлення активів російських бізнесменів. Мова йде зокрема про розслідувачів Bellingcat – вони вже декілька років слідкують за діяльністю групи "Вагнера" та інших російських приватних військових компаній.

"Ми уважно слідкуємо за діями підрозділів російських найманців в Україні",– запевняє директор Bellingcat Христо Грозев. Він вірить, що глибоке розслідування ланцюга зв'язку командування групи "Вагнера" із російською владою не тільки допоможе встановити справедливість для жертв агресії, але й збільшить поінформованість громадськості й зробить прозорішими дії росії в цій війні.

Ключовою частиною справи буде заява про те, що російське вторгнення – не тільки агресивна війна, але також це підпадає під юридичне визначення тероризму, що полегшить подальший пошук російських активів.

"Всі команди міжнародних юристів задоволені тим, що вони мають все чого потребують (для розробки позовів), це дуже ґрунтовно",– запевняє МакКью.

Джейсон МакКью має великий досвід в подібних справах, але меншого масштабу. Він вигравав справу теракту 1998 року в Омі під час конфлікту в Північній Ірландії – 4 людини були визнані винними й зобов'язалися платити компенсацію сім'ям жертв. Справа ж компенсації постраждалим українцям набагато більша за масштабами, але, ймовірно, буде працювати за тими з принципами.

Юрист визнає, що попереду чекає величезна робота для перевірки справ та створення "ієрархії жертв", в цей же час цільові особи будуть докладати зусиль, аби переміщувати та приховувати свої активи. Проте, МакКью запевняє, що справа має хороші шанси на успіх.

"Ми знаємо, коли ми цього не зробимо – люди матимуть менше шансів отримати хоч щось. Наша робота збільшує ці шанси",– каже МакКью.

Нагадаємо, що Україна також офіційно позивалася проти росії на міждержавному рівні із закликом притягнути рф до відповідальності за розв'язування війни та геноциду проти українців.

Читайте: Україна позивається проти РФ до міжнародного суду в Гаазі, – президент Зеленський

Фото: The Guardian

КиївВлада

Євген Краснокутський

Теги: новини україни, війна, війна росії проти україни, напад росії на україну, bellingcat, сергій тарута, позов проти росії, джейсон маккью, хритро грозев, чвк вагнер, російські приватні військові компанії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій