субота, 18 травня 2024 г.

СБУ викрила підсанкційного олігарха Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України

СБУ викрила підсанкційного олігарха Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами України

Служба безпеки України викрила підсанкційного олігарха Павла Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами нашої держави та систематичному ухиленні від сплати податків. Встановлено, що з 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд гривень.

Про це KВ стало відомо з повідомлення СБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як свідчать матеріали розслідування, холдинг підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках.

"Ділки за безцінь викуповували у банківських установ “кредитні зобов’язання” цих об’єктів, що надавало змогу втручатися у їхню господарську діяльність. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства", – йдеться у повідомленні.

Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних “замовників” через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків державі сягає майже 100 млн грн.", – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 задіяної у протиправній діяльності компанії, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів вже передано в управління АРМА.

Комплексні заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Як писала KВСлужба безпеки України (СБУ) та Державне бюро розслідувань (ДБР) провели серію обшуків у рамках кримінального провадження про зловживання службовим становищем посадовцями ПрАТ “НАК “Надра України”. Йдеться про провадження щодо організації незаконного видобутку корисних копалин, що завдало значних збитків державі. Як виглядає, колишній нардеп – це Ігор Котвіцький, російський олігарх – Павло Фукс. 

За даними ДБР, під “патронатом” екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали до кишені організатори оборудки.

Російський олігарх, про якого мовиться в релізі СБУ, за даними ЗМІ, це Павло Фукс: у 2000 та 2003 роках НАК "Надра України" уклало низку договорів про спільну діяльність на Сахалінському родовищі. У 2012-2013 роках колишнє керівництво цього НАК продало фірмі "Голден Деррік", яку потім викупив мільярдер Павло Фукс. Він же свого часу викупив борги київського метрополітену.

Читайте: Україна запровадила санкції проти Фірташа та Фукса

Фото: СБУ

КиївВлада

Оксана Олійникова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій