субота, 20 квітня 2024 г.

СБУ викрила агентів фсб рф у Кабміні і Торгово-промисловій палаті (відео)

СБУ викрила агентів фсб рф у Кабміні і Торгово-промисловій палаті (відео)

Служба безпеки України (СБУ)  викрила агентів фсб рф у складі Кабінету міністрів і Торгово-промислової палати (ТПП). У результаті спецоперації в Києві було затримано завідувача відділу Секретаріату Кабміну і керівника однієї з дирекцій ТПП.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Ці посадовці передавали ворогу різну розвідінформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців. Зрадники робили це не безкоштовно. Російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тис. доларів за завдання. Суми залежали від рівня таємності і важливості зібраних даних”, – повідомили в СБУ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За даними спецслужби, один фігурант очолював відділ департаменту з питань безпеки і оборони діяльності органів юстиції. Був завербований фсб рф, отримав позивний “Кірєєв”, потім “Канатоходець”, заробив на співпраці з ворогом 27 тис. доларів.

Співробітник ТПП, він же агент “Гаврілов”, працював у палаті  директором по роботі з бізнесом. Був завербований фсб рф у березні 2016 року, за “роботу” отримав 33 тис. доларів.

“Ці посадовці передавали ворогу різноманітну інформацію. Від стану обороноздатності до облаштування кордону та персональних даних українських правоохоронців”, – повідомили в спецслужбі.

За даними СБУ, урядовця (агент “Кірєєв”) завербували у 2012 році під час подорожі в росію два кадрові співробітники фсб. З тієї поїздки чиновник повернувся, вже маючи оперативний псевдонім, мобільний телефон для зв’язку та завдання збирати таємну інформацію, яка циркулює в Кабміні. Секретні документи зловмисник або роздруковував, або фотографував і зберігав на флешці. А для передачі файлів домовлявся через закритий Telegram-канал про зустріч зі своїм “зв’язковим” – співробітником ТПП.

"Зв’язківця" теж завербували у москві співробітники 5 служби фсб. Свій інструктаж співробітник ТПП отримував згодом у тимчасово окупованому Сімферополі. СБУ ідентифікувала одного з тих, хто готував його, як агента – це представник 5 служби фсб Юрій Водолазкій. 

Згідно інформації СБУ, схема передачі розвідданих працювала так: урядовець передавав їх “зв’язківцю” з ТПП, а той – далі в росію через зашифровані канали зв’язку. "Винагороду" зв’язковий отримував під час особистих зустрічей із кураторами. Вони відбувалися в Криму чи у третіх країнах. Зазвичай фсб платила йому за двох, а вже в Києві він розподіляв гроші. Паралельно він займався підбором інших "кандидатів" для вербування.

Слідчі СБУ повідомили обом зловмисникам про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. 


Нагадаємо, у столиці правоохоронці повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність України ексмеру Києва Леоніду Черновецькому. Він закликав визнати кордони так званих "ДНР" та "ЛНР".

Читайте: Дізнався зі ЗМІ, що нібито Офіс Генпрокурора повідомив мені про підозру, – Черновецький

Фото: СБУ

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, сбу, війна росії проти україни, кабмін, співпраця, шпигуни, агенти, фсб рф, торгово промислова палата, урядовець

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій