п'ятниця, 29 березня 2024 г.

Ремонтувати чи зносити пошкоджені обстрілами будівлі, вирішуватимуть регіональні комісії ТЕБ з подання ОМС

Ремонтувати чи зносити пошкоджені обстрілами будівлі, вирішуватимуть регіональні комісії ТЕБ з подання ОМС

Кабінет міністрів визначив порядок виконання невідкладних робіт по ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд. Документ визначає, що виконавчі органи місцевого самоврядування (ОМС) або військові адміністрації будуть організовувати обстеження фахівцями пошкоджених об’єктів, після чого регіональні комісії техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) вирішуватимуть долю споруд – чи підлягають вони ремонту, реконструкції або знесенню. В першу чергу будуть обстежувати соціальну інфраструктуру, потім житлово-комунальну, а після них – житловий фонд.

Про це KВ стало відомо із постанови №473 “Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд”, схваленої урядом Дениса Шмигаля на засіданні 19 квітня 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Затверджений урядом порядок передбачає, що організовувати і координувати невідкладні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії рф, пов'язаних з пошкодженням будівель та споруд будуть виконавчі органи сільських, селищний та міських рад (у разі їх відсутності – військовими адміністраціями). 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Уповноважені органи (згадані виконкоми або адміністрації) у разі, якщо на відповідній території є руйнування, спочатку мають повідомити рятувальників (територіальні органи ДСНС) і правоохоронців, і разом з ними визначити потенційно небезпечну територію. Потім, після візуального огляду пошкоджених об'єктів, приймається рішення щодо проведення їх обстеження (відповідно до чинного порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва, постанова Кабміну №257 від 12 квітня 2017 р.). Для цього складається програма обстеження, що має містити перелік об'єктів, черговість та строки виконання робіт з обстеження, орієнтовний обсяг і склад робіт. 

Першочерговому обстеженню підлягають:

  • пошкоджені об’єкти соціальної інфраструктури (об’єкти закладів дошкільної, загальної середньої освіти; закладів охорони здоров’я, закладів соціального захисту населення), будівлі адміністративного призначення, в тому числі, в яких надаються адміністративні послуги, розміщуються органи управління та сили цивільного захисту, зокрема, пожежно-рятувальні підрозділи та аварійно-рятувальні служби;

  • пошкоджені об’єкти житлово-комунального господарства (електро-, газо-, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі);

  • пошкоджені об’єкти житлового фонду, а саме багатоквартирні житлові будинки, гуртожитки.

Далі, виконавчі органи місцевого самоврядування або військові адміністрації, готуючись до обстеження об'єктів, мають визначитись з виконавцем цих робіт обстеження. Роботи виконуються на територіях, на яких "відсутні або завершено активні фази бойових дій". 

Але спочатку має бути проведено "заходи оперативного реагування" на випадки виявлення вибухонебезпечних предметів, здійснено первинний демонтаж небезпечних частин об'єктів, а також завершені пошук постраждалих та загиблих і оперативно-слідчі дії в рамках кримінальних проваджень.

За результатами обстеження складається звіт, що містить акти обстеження об'єктів. 

По кожному об'єкту:

  • якщо наявні незначні пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій, але без порушення вимог щодо механічного опору та стійкості за граничним станом першої та другої групи, – рекомендовано ремонт, в тому числі капітальний;

  • якщо наявні пошкодження, ступінь та характер яких свідчить про необхідність часткового демонтажу частин об’єкта або його окремих конструкцій, підсилення об’єкта або його окремих несучих та огороджувальних конструкцій, – рекомендовано капітальний ремонт або реконструкція;

  • якщо об’єкти непридатні для використання за цільовим призначенням, повністю втратили свою економічну цінність, є пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер яких свідчить про небезпеку аварійного обвалення – рекомендовано демонтаж (ліквідація) об'єкта.

Остаточне рішення про те, який варіант обрати, прийматиме регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Як інформувала KВ, 19 квітня Кабінет міністрів також постановив, що під час дії воєнного стану обов’язковій експертизі підлягають проекти будівництва об’єктів, що споруджуються за державний кошт і вартують понад 1 млн гривень. В мирний час такі експертизи обов’язкові при втричі меншій кошторисній вартості.

Читайте: На час війни уряд вирішив послабити вимоги до експертиз проектів будівництва

Фото: DW

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, війна, воєнний стан, Кабінет Міністрів, денис шмигаль, відновлення інфраструктури, невідкладні роботи

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
15:45
Вбиральні Київського гуртожитку НУБіП хочуть відремонтувати за 3,9 млн гривень
15:26
Сирський про мобілізацію: 500 тисяч новобранців ЗСУ не потребують
15:05
Поліцейського-хабарника на Київщині судили вісім років, щоб засудити до семи у справі про приховання наркоторгівлі
14:47
СБУ витратить 7,3 млн гривень на обладнання для відеоспостереження
14:36
Зеленський: РНБО при новому керівництві має в першу чергу забезпечити державу якісним прогнозуванням ситуацій
14:04
У столиці планують створити безбар’єрне туристичне середовище
13:44
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
13:24
За добу втрати ворога зросли на 820 осіб, 56 БПЛА та 5 крилатих ракет, - Генштаб ЗСУ
13:03
На Північному мосту обмежать рух транспорту до 15 червня (схема)
12:42
У столиці судитимуть росіянина, який скоїв розбійний напад на аптеку
12:24
В Україну повернули тіла 121 полеглого оборонця
12:02
У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ
11:44
Руслан Кравченко: Німеччина продовжить допомагати Київщині у процесі відбудови
11:25
Комунальні підприємства Вишневого подарують військовим два авто вартістю 110 тисяч доларів
11:01
29 комунальних медзакладів столиці підключено до Реєстру територіальної громади, - КМДА
10:47
Голосіївська окружна прокуратура через суд вимагає повернути державі приміщення вартістю понад 6,7 млн гривень
Календар подій