неділя, 28 квітня 2024 г.

Рада частково відновила планові податкові перевірки деяких видів бізнесу

Рада частково відновила планові податкові перевірки деяких видів бізнесу

Верховна Рада (ВР) прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про часткове повернення документальних планових податкових перевірок бізнесу. Передбачається, що такі податкові перевірки розпочнуться з 1 грудня 2023 року, і вони стосуватимуться насамперед бізнесів, пов’язаних з підакцизними товарами, азартними іграми, фінпослугами. А мораторій на перевірки ФОП першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

Про результативне голосування KВ дізналася з повідомлення першого заступника податкового комітету ВР Ярослава Железняка (фракція “Голос”) за підсумками розгляду відповідного законопроекту 9 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Законопроект №10016-д “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок” у другому читанні та в цілому підтримав 231 народний депутат (при мінімально необхідній для прийняття рішення кількості голосів 226).

Ініційований головою парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим проект закону прийнято, документ готується на підпис.

“Надважлива вимога МВФ виконана”, – прокоментував Гетманцев прийняття документу. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Заступник Гетманцева по Комітету Железняк теж висловився про важливість прийняття закону з огляду на співпрацю України та Міжнародного валютного фонду: “Прийняття законопроекту це одна з останніх вимог МВФ для ухвалення траншу. Зараз текст має бути прийнятий партнерами. Особливо після того, як по цьому пункту їх кинув Шурма. Якщо буде прийнято сьогодні Бюджет 2024, то думаю можна сказати що ми виконали всі вимоги і можемо очікувати staff-level agreement на рівні Україна-МВФ”.

Читайте: Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік

В Міністерстві фінансів України (міністр – Сергій Марченко) привітали часткове скасування мораторію на податкові перевірки. 

У міністерстві по пунктах роз’яснили, за що проголосували депутати ВР: до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатись лише :

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

  • платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

  • платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у т.ч. постійні представництва нерезидента, які відповідають одному із визначених законом критеріїв;

  • інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв.

Водночас, законопроєкт залишає ряд випадків, коли податкові перевірки не проводитимуться, встановлюючи певні особливості відбору платників податків для проведення планових перевірок. Від 1 грудня 2023 року діятиме мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп – до  1 грудня 2024 року;

  • проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);

  • проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

При цьому, зазначається, що перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

Читайте: КМУ має ініціювати скасування з 1 липня 2023 мораторію на податкові перевірки й інші послаблення, – меморандум із МВФ

Видання “Економічна правда” нагадує, що в першому читанні законопроект Гетманцева був проголосований 16 жовтня, і передбачав, що до проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники, які за 2021 рік: 

  • мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;

  • мали рівень сплати податку на прибуток менший ніж 50% по галузі та ПДВ менший ніж 50% по галузі;

  • річний дохід становить понад 10 млн грн, при тому загальна сума витрат становить понад 75% суми річного доходу.

Перевірки, які були відкриті окремим законопроєктом з серпня 2023 року, а саме виробників тютюну, палива, алкоголю, грального бізнесу та надавачів фінансових послуг, залишаються у пріоритеті.

Железняк сьогодні зауважив, що в прийнятому сьогодні тексті майже нічого не змінилося після першого читання окрім норм про те, що строк повернення документальних планових податкових перевірок перенесено з 1 листопада 2023 року на 1 грудня, і про те, що мораторій на перевірки ФОПів першої та другої групи буде збережено до грудня 2024 року.

Читайте: Дефіцит держбюджету-2023 без міжнародних донорів не покрити, – Шмигаль

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, мораторій, податкові перевірки, документальні перевірки, скасування мораторію, 10016-д

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій