п'ятниця, 5 липня 2024 г.

Зеленський підписав закон, який ліквідовує радянський термін “селище міського типу”

Зеленський підписав закон, який ліквідовує радянський термін “селище міського типу”

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який визначає нові процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ та сіл. Також законопроект визначає повноваження Верховної Ради (ВР) та Кабінету міністрів у питаннях ліквідації та утворення населених пунктів, а також ліквідує поняття “селище міського типу”, замість якого з’являться "поселення". 

Про це KВ стало відомо з картки законопроекту №8263 “Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України”. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як вказується в картці законопроекту, який був прийнятий ВР 28 липня, сьогодні, 24 жовтня, він був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Законопроект передбачає визначення порядку врегулювання окремих питань адміністративно-територіального устрою незалежної України, а також затвердження окремих засад функціонування територіальних одиниць України, зокрема врегулювання порядку їх утворення, ліквідації, встановлення та зміни межі, віднесення до різних категорій, найменування та перейменування тощо.

Зазначається, що тепер містом може називатися населений пункт з переважно компактною, багатоповерховою забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тис. людей. 

Селище – населений пункт з переважно садибною забудовою, загальною чисельністю жителів не менш як 5 тис. людей. Село за законопроектом це населений пункт з садибною забудовою, загальною чисельністю жителів менше 5 тис. людей.

Законопроект скасовує поняття "селище міського типу" (смт), яке тепер матиме назву "поселення" – компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.


Також згідно законопроекту утворення, ліквідація, встановлення (зміна) меж районів буде здійснюватися Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів. Також ВР буде приймати рішення про встановлення меж міста. Натомість утворення населених пунктів здійснюватиметься Кабміном у визначеному ним порядку на підставі подання сільської, селищної, міської ради.


Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект, що спрощує процедуру списання втраченого на війні майна Збройних Сил України. Це важливо, адже у зв'язку з бойовими діями в Україні фіксуються великі втрати майна ЗСУ, але процедури його списання прописані фактично для мирного часу і наразі застарілі. При цьому забюрократизованість і довготривалість списання призводить до того, що за військовими частинами по документах значиться багато давно фактично втраченого майна, а отже ВЧ не можуть оперативно отримати необхідне замість втраченого. Виправити ситуацію й покликаний прийнятий проект закону.

Читайте: ВР спростила процедуру списання військового майна, втраченого у боях  

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, Верховна Рада, законопроект, село, міста, селища, селище міського типу, законопроект 8263

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій