субота, 4 травня 2024 г.

Президент Зеленський підписав прийнятий рік тому “книжковий закон”

Президент Зеленський підписав прийнятий рік тому “книжковий закон”

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою (ВР) законопроект про обмеження ввезення в Україну книжок, що походять з росії, білорусі й тимчасово окупованих територій України. Ще кілька днів тому Зеленський відмовлявся ставити свій підпис під документом, посилаючись на застереження з боку Мін’юсту та МЗС. Міністерства звертали увагу, що проект закону суперечить Конституції України і не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини.

Про підписання цього законопроекту КВ довідалась з повідомлення на Офіційному інтернет-представництві Президента Володимира Зеленського.

ФБ

“Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 2309-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України” з метою посилення захисту українського культурно-інформаційного простору від антиукраїнської російської пропаганди.

Водночас Уряд України надіслав цей Закон стороні ЄС для надання додаткової оцінки його впливу на виконання зобов’язань нашої держави щодо захисту прав національних меншин (спільнот), зокрема мовних, у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі”, – сказано в повідомленні.

У разі необхідності Президент Зеленський доручив Кабінету міністрів “відреагувати на рекомендації, які будуть надані Європейською комісією, шляхом внесення до Верховної Ради проекту відповідних законодавчих змін”.

Як інформувала KВ, цей законопроект був прийнятий парламентом в цілому 19 червня 2022 року. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Законопроект голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва (і з ним інших членів цього комітету ВР) з наступного дня після його опублікування запроваджує дозвільний порядок ввезення з інших країн для книг мовою держави-агресора, а також забороняє випуск, ввезення, поширення в Україні книжкових видань, що містять твори авторів – громадян РФ і антиукраїнську літературу. 

Винятки – лише для тих авторів, які відмовилися від російського громадянства і які стали громадянами України. 

Водночас зберігається можливість ввезення такої продукції не з метою поширення в кількості до 10 екземплярів, якщо тільки вона не в реєстрі продукції антиукраїнського змісту.

У відповідь на те, що Зеленський за рік не підписав згаданий закон, була зареєстрована й підтримана необхідною для розгляду кількістю голосів петиція. Зеленський, відповідаючи на петицію, зазначив, що до підписання закону було декілька застережень. 

“Зокрема, Міністерством юстиції України було запропоновано застосувати до згаданого Закону право вето, оскільки закладені в ньому норми щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції, випущеної у світ мовою держави-агресора, матимуть ознаки невідповідності частині третій статті 10 та частині другій статті 24 Конституції України. (...) МЗС зазначило, що у наявній редакції Закон не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини, у тому числі свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою, а тому може ускладнити процес переговорів про вступ України до Європейського Союзу”, – відповідав Президент автору електронної петиції.

Читайте: Рада заборонила імпортувати в Україну книжки з рф та білорусі

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, російсько-українська війна, володимир зеленський, Верховна Рада, слуга народу, президент україни, повномасштабне вторгнення, микита потураєв, російська музика, російські книжки, підписання закону

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій