вівторок, 16 квітня 2024 г.

Правовой комитет Рады рекомендовал сократить количество нардепов до 300 человек, как это предлагает сделать президент Зеленский

Правовой комитет Рады рекомендовал сократить количество нардепов до 300 человек, как это предлагает сделать президент Зеленский

Комитет Верховной Рады (ВР) по вопросам правовой политики рекомендовал Раде принять в целом законопроект, предусматривающий сокращение конституционного состава парламента до 300 человек. Соответствующий законопроект был внесен в ВР президентом Владимиром Зеленским (на фото), и принят в первом чтении зимой прошлого года.

Об этом KV стало известно в ходе заседания комитета 14 января 2021 года и по сообщению на сайте ВР.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

17 из 22 членов комитета ВР по вопросам правовой политики (глава – Андрей Костин, “Слуга народа”) проголосовали за рекомендацию принять во втором чтении и в целом проект закона №1017 “О внесении изменений в статьи 76 и 77 Конституции Украины (относительно уменьшения конституционного состава Верховной Рады Украины и закрепления пропорциональной избирательной системы). Для результативного голосования потребуется конституционное большинство от нынешнего состава Рады, т.е. как раз 300 голосов.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

В первом чтении законопроект президента Владимира Зеленского был принят 4 февраля 2020 года на третьей сессии ВР IX созыва. Во фракции "Слуга народа" его поддержали тогда 197 нардепов, еще 35 голосов "за" дала фракция "Оппозиционной платформы – За жизнь" и 4 голоса – внефракционные. Остальные группы и фракции в основном воздержались при голосовании (против голосовали депутаты "Европейской солидарности").

Как информировала *KV, по процедуре конституционных изменений, сначала, еще до рассмотрения в первом чтении, Рада направила законопроект в Конституционный суд Украины (КСУ) для получения заключения о соответствии президентской инициативы ст.157 и ст.158 Основного закона. 

КСУ в конце 2019 года признал идею сократить количество нардепов с 450 до 300 человек конституционной, что открывало возможность для рассмотрения документа на следующей – четвертой (то есть текущей) сессии Рады. 

Добавим, кроме сокращения конституционного состава, законопроект президента вводит на выборах в ВР исключительно пропорциональную избирательную систему с открытыми партийными списками. То есть мажоритарщиков, в случае принятия закона, в будущих созывах уже не будет (в нынешнем они объединились в парламентские группы “За майбутне” и “Довира”).

Но ВР, избранная до вступления в силу конституционных изменений, по проекту закона продолжит исполнять свои полномочия “до следующих выборов народных депутатов Украины”.

Напомним, что во время рассмотрения законопроекта в первом чтении представитель президента Украины в КСУ Федор Вениславский заявлял, что в Украине есть общественный запрос на уменьшение количества народных депутатов. По его словам, “цифра 450 депутатов взята из Верховной Рады УССР – столько депутатов избиралось с 1989 по 1991 год. С тех пор население Украины значительно уменьшилось”.

Читайте: КСУ одобрил инициативу президента сократить количество нардепов до 300

Отметим, в день местных выборов 25 октября 2020 года президент Зеленский с помощью волонтеров провел опрос общественного мнения. Один из вопросов касался сокращения количества нардепов. 

Поддержали идею, по данным партии “Слуга народа”, 89,60% опрошенных (против высказались – 7,12%). Близкие цифры дал и экзитпол, проведенный в тот же день: по нему, за легализацию марихуаны выступают 95%, а против – 4%. 

Читайте: Рада предварительно одобрила сокращение количества нардепов до 300 человек

Фото: “РБК-Украина”

КиевVласть

Алексей Игнатьев

Теги: новости киева, новости украины, верховная рада, президент украины, изменение конституции, количество нардепов

п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях зяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
17:47
Колаборант вдавав із себе ченця й освячував ворожі танки, що насувались 2022 року на Київ
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.