неділя, 5 травня 2024 г.

Посадовиця столичного КП “Інформатика” підозрюється у розповсюдженні інформації з відеосистеми “Безпечне місто”

Посадовиця столичного КП “Інформатика” підозрюється у розповсюдженні інформації з відеосистеми “Безпечне місто”

Київські правоохоронці повідомили про підозру одній з керівниць комунального підприємства (КП) “Інформатика” Київської міської державної адміністрації (КМДА) за фактом несанкціонованого розповсюдження інформації з обмеженим доступом з бази даних столичної системи “Безпечне місто”. Ймовірно, йдеться про Вероніку Малкову, яку було відсторонено від її повноважень у березні 2023 року. Наступні п’ять років вона може провести за ґратами.

Про це KВ дізналася із повідомлення пресслужби поліції Києва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як йдеться у повідомленні, слідчі столичного главку поліції викрили посадовицю у несанкціонованому розповсюджені інформації з обмеженому доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях інформаціях. 

"Правопорушницею виявилась уродженка Харківщини, 1981 року народження. Зловмисниці повідомлено про підозру, їй загрожує від двох до п’яти років позбавлення волі", – наголосили у поліції Києва.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Ймовірно, йдеться про Вероніку Малкову, яку, за даними пресслужби КМДА, було відсторонено від її повноважень у березні 2023 року.

У КМДА також запевнили, що було проведено необхідні внутрішні безпекові заходи, система відеоспостереження працює у штатному режимі, втручань не було.

У пресслужбі Київської міської прокуратури підкреслили, що підозрювана, виконуючи обов’язки генерального директора КП “Інформатика”, неодноразово розповсюджувала інформацію з обмеженим доступом з “Комплексної системи відеоспостереження міста Києва” щодо маршрутів пересування транспортних засобів по місту Києву.

"На прохання свого знайомого посадовиця через мобільний месенджер передавала останньому дані щодо схеми маршрутів пересування конкретних транспортних засобів по м. Києву, а також місць їх фіксацій засобами комплексної системи відеоспостереження м. Києва", – наголосили у Київській міській прокуратурі.

У свою чергу, депутатка Київської міської ради IX скликання Ксенія Семенова (фракція "Слуга народу") заявила про ініціативу створення Тимчасової контрольної комісії щодо безпеки даних в Києві, щоб перевірити хто отримував цю інформацію, з якою метою, і як цього не допустити в майбутньому.

Також, згідно її повідомлення, мова йде про нинішню виконуючу обов'язки генерального директора КП "Інформатика" Олену Грубляк.

"Якщо ви не зрозуміли, про що це. То це буквально означає, що Кличко чи хтось із його замів отримував інформацію про місцезнаходження людей, які їх цікавлять. Типу "Лєночка, а гдє сєйчас етот парніша? Где? К Олєнічу поєхал. Ага-ага. Спасібо, Лєночка". Да-да, це ті люди, які все обговорюють в ЦУМі, бо тіпа в кабінетах прослушка. А могла передавати дані про пересування військового і політичного керівництва держави спецслужбам русні, наприклад", - йдеться у дописі Ксенії Семенової.

Як інформувала КВ, з березня 2023 року виконуючою обов'язки генерального директора комунального підприємства "Інформатика" є Олена Грубляк.

Нагадаємо, у лютому 2023 року столична міськрада внесла чергові зміни до Положення про комплексну систему відеоспостереження Києва. Керівництво міста офіційно санкціонувало доступ до цієї системи в режимі онлайн військовослужбовцям Сил територіальної оборони, а також посадовцям Державної прикордонної служби України і Служби зовнішньої розвідки України. Дві останні структури і раніше могли використовувати цю систему за призначенням, але лише “в записі”.

У квітні КВ повідомила, що КП “Інформатика” без конкурсу замовило технічне обслуговування міської системи відеоспостереження на 2023 рік у ТОВ “Інженіринг-Аналітика”, яке надає підприємству такі послуги вже майже три роки. Виявилося, що один із нинішніх співзасновників цієї компанії Валерій Клебан стояв біля витоків запровадження в столиці системи відеоспостереження. В 2016 році він був заступником керівника профільного Управління інформаційно-комунікаційних систем та захисту інформації апарату КМДА. А очолював це управління тоді Юрій Назаров (на колажі праворуч), якого називали “обличчям цифровізації столиці” та пов'язували з численними корупційними схемами в цій сфері. На сьогодні, за найгрубішими підрахунками, КП “Інформатика” спрямувало на впровадження та обслуговування системи відеоспостереження столиці 476 млн гривень, з яких найбільша доля дісталася згаданому ТОВ “Інженіринг-Аналітика”.

Читайте: Бездонна система: витрати КП “Інформатика” на відеоспостереження столиці наближаються до півмільярда гривень

Фото: Київська міська прокуратура 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, підозра, київська міська прокуратура, поліція києва, кп інформатика, бази даних, безпечне місто, посадовиця, відеосистема

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій