п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Поліція Київщини розслідує понад 260 кримінальних проваджень за фактами мародерства

Поліція Київщини розслідує понад 260 кримінальних проваджень за фактами мародерства

В Україні відкрито 10 тис. кримінальних проваджень проти колаборантів,  військових злочинців та мародерів. Лише на Київщині розслідується понад 260 кримінальних проваджень за фактами мародерства. Нині в регіоні посилено працюють правоохоронці, які фіксують саме військові злочини. Збільшена і кількість нарядів правоохоронців, тож в області нині фіксується вдвічі менше злочинів та крадіжок. 

Про це, як дізналася KВ, повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов у прямому ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини". 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Є проблема з мародерством, але вона для України не така глобальна. Насамперед, більше крадіжок і злочинів скоїли саме представники армії російської федерації. Зараз Поліція Київщини розслідує більше 260 кримінальних проваджень за фактами мародерства. У 129 випадках ми повідомили про підозру, особи перебувають під вартою і їм загрожує покарання від шести до восьми років позбавлення волі. Діємо рішуче, наполегливо разом із громадою та прокуратурою області", – розповів Нєбитов.


За його словами, досить активну участь у співпраці беруть саме громади, адже саме вони краще обізнані у тому, що коїться на місцях і допомагають притягнути винних до відповідальності перед законом.

Щодо загального стану криміногенної ситуації, то як зауважив Нєбитом, вона покращилася. Проте це, якщо не брати до уваги військові злочини, до яких причетна значна кількість осіб, які покинули територію. Загалом фіксується зниження саме по майновим та іншим злочинам у два-три рази. Навіть, ті крадіжки, які скоювали  мародери під час військового стану, зафіксована на 65% менше, ніж торік. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

На жаль, зараз фіксується дуже мало офіційних звернень щодо згвалтувань від жертв насильства з боку російських окупантів. Адже є багато інформації, яка надходить саме від родичів та близьких, коли безпосередньо необхідна заява фіксація заяви самої потерпілої. Фактично правоохоронці зараз розслідують всього два випадки, але і кваліфікація подібних злочинів за умов воєнного часу передбачається ст. 438 щодо порушення правил, звичаїв ведення війни. 

"Яскравий приклад по Богдановці, де, на жаль, жінка була згвалтована неодноразово, а її родину та чоловіка вбили, будинок спалили. Злочинця встановлено і йому заочно попередили про підозру. Згідно даних із соцмереж, його було знищено нашими військовими, як окупанта нашої землі. Проте ми і надалі продовжимо здійснювати міжнародний розшук, у разі того випадку, якщо він залишився в живих. Зауважу, що ці справи і в мирний час були досить латентними. Жінки не дуже бажають співпрацювати з правоохоронними органами. І це зрозуміло, адже це психологічна травма", – резюмував він. 

Крім того, він розповів, що яастина працівників поліції нині перебуває на фронті і також брала активну участь в обороні Київщини. Тож на сьогодні в правоохоронних органах недоукомплектованість складає майже на 25% поліцейських. Це фактично кожного четвертого поліцейського не вистачає на роботі.

"Поліцейських вистачає, але вистачає саме за рахунок самосвідомості та самопожертві, і відповідальному стану по захисту нашої Батьківщини. Ми розуміємо, що наші побратими та посестри знаходяться на фронті і їм нелегко, тому дуже важливо саме сьогодні робити на максимумі не тільки поліцейським, а по всім професіям, щоби захистити нашу державу і вийти переможцем із цієї війни", – говорить очільник поліції. 

Загалом щоденно на службу заступає 293 наряди поліції. Це – і 89 нарядів групи швидкого реагування патрульної поліції, 41 наряд управління патрульної поліції та майже 50 слідчо-оперативних груп. 

"Всі ці наряди бережуть спокій, документують злочини російської федерації. Тому впевнений, що будуть якісні документування та процесуальні докази, тож винні обов’язково понесуть відповідальність", – додав він. 

Також останнім часом шириться різна інформація про можливе вторгнення із Білорусі, тож Нєбитов заспокоїв киян та жителів області, зауваживши, що ЗСУ та правоохоронці готові дати гідну відсіч ворогу.

"Після того як Збройні Сили вигнали фактично з Київської області армію рф було проведено низку комплексних дій, як військового характеру, так і інженерно-військового, які дозволять нам зберегти спокій у столиці. У порівняння з мирним часом, була збільшена і кількість нарядів правоохоронців, функціонують блокпости, є навчанні ДФТГ та Сили тероборони", – резюмував він. 

Нагадаємо, що за ініціативи МВС України у квітні було створено зведену мобільну групу з представників поліції Києва та області, а також із залученням психолога. Основним завданням спеціальної поліцейської групи є виявлення осіб, котрі потребують комплексної допомоги внаслідок сексуального насильства російських військових.

Читати: Нацполіція відновила роботу відділення у Бородянці на Київщині

Фото: скріншот відео

КиївВлада

Вероніка Злацька

Теги: новини києва, новини київщини, новини київської області, війна, війна росії проти україни, рф, поліція, андрій нєбитов, поліція київщини, мародер, крадіжка, мародерство

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.