вівторок, 19 березня 2024 г.

Подільський райсуд Києва оголосив в міжнародний розшук екс-голову Конституційного суду України Тупицького

Подільський райсуд Києва оголосив в міжнародний розшук екс-голову Конституційного суду України Тупицького

Сьогодні, 27 травня, за клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора Подільським районним судом міста Києва оголошено в міжнародний розшук колишнього голову Конституційного Суду України. Олександра Тупицького (на фото) обвинувачують у вчиненні низки кримінальних правопорушень проти правосуддя. Прокурори подали таке клопотання у зв'язку із систематичним ухиленням обвинуваченого від суду.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Офіса генпрокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Відповідне клопотання було заявлене прокурорами у зв’язку із систематичним ухиленням обвинуваченого від суду. Встановлено, що 17 березня 2022 року обвинувачений, не маючи законних підстав для виїзду з України в умовах воєнного стану, з порушенням встановленого законодавством порядку, без проходження прикордонного і митного контролю, перетнув державний кордон України в районі пункті пропуску “Косино” у Закарпатській області, та наразі знаходиться на території Австрійської Республіки", – йдеться у повідомленні.

Пресслужба повідомляє, що обвинувальний акт стосовно колишнього голови КСУ було скеровано до Подільського районного суду міста Києва 25 травня 2021 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За версією слідства, в жовтні 2018 року обвинувачений, діючи з корисливих мотивів, в особистих інтересах та в інтересах свого знайомого – колишнього голови Вищого господарського суду , який розшукується правоохоронними органами, здійснював підкуп свідка, щоб він відмовився від давання показань або давав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ “Зуївський енергомеханічний завод”.

Зазначається що, крім того, упродовж 2018 – 2019 років обвинувачений неодноразово, з корисливих мотивів, надавав слідчому Генпрокуратури у цьому ж провадженні завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину (ч. 2 ст. 384 та ст. 386 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Як повідомляла KВ, Державний департамент США ввів санкції за “серйозні корупційні дії” щодо колишнього голови Конституційного суду України (КСУ) Олександра Тупицького та його дружини Ольги Тупицької. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США тим часом внесло колишнього заступника глави адміністрації президента (АП) Віктора Януковича Андрія Портнова до свого списку санкцій.

Раніше, у січні 2021 року Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило Олександра Тупицького про підозру за двома статтями Кримінального кодексу – щодо свідомо неправдивих показань та підкуп свідка.

Читайте: ГБР вручило главе КСУ Тупицкому подозрение о подкупе свидетеля и заведомо ложных показаниях

27 березня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відміну указів екс-президента Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. У документі зазначається, що рішення ухвалено на користь захисту національної безпеки та забезпечення державної незалежності країни. Окрім підкупу свідків ГБР підозрює Тупіцького у низці інших злочинів, у т.ч. розслідує можливу держзраду екс-голови КСУ.

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, новини україни, ДБР, офіс генпрокурора, злочини, суддя, міжнародний розшук, олександр тупицький, єкс-голова ксу, подільський райсуд

вівторок, 19 березня 2024 г.
11:25
У Дніпровському районі до кінця місяця проводитимуть стерилізацію та вакцинацію вуличних тварин (адреси)
11:03
Печерське управління поліції за 2,5 млн гривень планують оснастити новою сигналізацією
10:44
100 Волинська бригада ТрО запрошує на службу в підрозділах бригади
10:24
У ході гасіння пожежі у Дніпровському районі столиці рятувальники виявили тіло
10:04
ЄС розробляє закон про спрямування в Україну прибутків заморожених активів рф, - Bloomberg
09:45
Інженерними підрозділами ЗСУ з початку року знешкоджено понад 7,5 тис. вибухонебезпечних предметів
09:23
На столичному пішохідно-велосипедному мості знов тріснуло скло, - ЗМІ
09:01
Протягом минулої доби відбулося 61 бойове зіткнення, - Генштаб ЗСУ
понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
Календар подій