п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти УПЦ зібрала необхідні 25 тис. підписів, уряд доручив опрацювати її ДЕСС

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти УПЦ зібрала необхідні 25 тис. підписів, уряд доручив опрацювати її ДЕСС

Кабінет міністрів просять під час розробки законодавства підходити до вирішення церковного питання виважено, і "не покладати провину окремих представників УПЦ на всю інституцію, якою є Українська Православна Церква". Разом з тим автори петиції “Не забороняйте УПЦ” наголошують, що повністю підтримують необхідність розслідування кожного випадку колаборації. 

Про це KВ стало відомо з петиції   41/004953-23, зареєстрованої 13 січня 2022 р. на сайті Кабінету Міністрів.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Автори петиції “Не забороняйте УПЦ” наголошують, що повністю підтримують необхідність розслідування кожного випадку колаборації та притягнення до відповідальності згідно з чинним законодавством України, якщо провина людини буде доведена.

“Однак вважаємо неможливим покладати злочини окремих громадян на всю розгалужену інституцію, якою є Українська Православна Церква, і на цій підставі вдаватися до її юридичної заборони. Так, УПЦ об’єднує людей з різними поглядами, але здебільшого ми всі бажаємо перемоги нашій країні в цій війні та відновлення її територіальної цілісності”, – наголошується в петиції.

У документі сказано, що всередині Української Православної Церкви теж шукають виходи зі складної ситуації, але є розуміння, що наявні протиріччя не можуть бути подолані так швидко, як хотілося б.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Ми не заслуговуємо на тавро "колаборантів" та "агентів ФСБ". З сумом констатуємо, що таке ставлення лише призводить до значної деморалізації частини суспільства, яка є вірянами УПЦ, і насправді може служити прихованим інтересам російської федерації щодо дестабілізації та роз’єднання українців в умовах війни”, – заявляють автори звернення.

Автори петиції нагадують, що Конституція України гарантує всім громадянам України свободу совісті та віросповідання.

Як повідомляють ЗМІ, прем’єр-міністр Денис Шмигаль у відповідь на петицію із закликом не забороняти Українську Православну Церкву доручив опрацювати документ Державній службі з етнополітики та свободи совісті, яка раніше вже оприлюднювала свою позицію щодо УПЦ.

"Враховуючи, що порушені у петиції питання носять комплексний характер, Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручено опрацювати їх та про результати поінформувати автора петиції та Кабінет міністрів України", – повідомляється у відповіді уряду. 

Як повідомляла KВ, раніше Державна служба України з етнополітики та свободи совісті провела релігієзнавчу експертизу Статуту Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою. Члени експертної групи наголосили, що не знайшли жодних документів чи дій, які б свідчили про те, що Українська православна церква є самостійною релігійною організацією. 

Читайте: Держетнополітики провела експертизу і знайшла церковно-канонічний зв'язок УПЦ з РПЦ

Як інформувала KВ, 19 січня 2023 року у Верховній Раді (ВР) було зареєстровано урядовий законопроект №8371 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”, яким пропонується заборонити діяльність релігійних організацій, керівний центр яких розміщується в державі-агресорі. 

Текст законопроекту містить таке положення: "Не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України".

В такому випадку діяльність релігійної організації може бути припинена у судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади (ЦОІВ), що реалізує державну політику у сфері релігії, або прокурора.

Таким ЦОІВ є Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Її очолює релігієзнавець, екснардеп (VIII скликання, “Народний фронт”) Віктор Єленський, який багато зробив для створення ПЦУ.

Читайте: Зеленський ввів персональні санкції проти екснардепа Новинського, митрополита Павла та представників РПЦ

Фото: УПЦ

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, упц, кабмін, петиція, десс, віктор еленський, експертіза

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій