понеділок, 6 травня 2024 г.

ООН підтвердила, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині здійснила рф

ООН підтвердила, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині здійснила рф

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні (ММПЛУ) заявила, що має достатні підстави вважати, що 5 жовтня рф завдала ракетного удару по селу Гроза Куп'янського району Харківської області, який убив 59 цивільних осіб. 

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні пресслужби ООН.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як повідомили в пресслужбі ММПЛУ, у новій доповіді зроблено висновок про те, що росія або не вжила всіх практично можливих заходів, щоб упевнитися в тому, що запланований об'єкт атаки є військовою ціллю, або навмисно спрямувала удар на цивільних осіб чи цивільний об'єкт, що в будь-якому разі є порушенням міжнародного гуманітарного права.

"Ця атака слугує переконливим нагадуванням про наслідки війни в Україні для людей і відзначає необхідність притягнення винних до відповідальності", – заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль.

У доповіді також зазначено, що масштабні пошкодження і залишки зброї, знайдені на місці інциденту, вказують на те, що ймовірною причиною вибуху була російська ракета "Іскандер", яка влучила в єдине в селі кафе приблизно за 20-25 хвилин після того, як 63 місцевих жителі зібралися там, щоб ушанувати пам'ять перепохованого в Грозі українського військовослужбовця, який загинув на війні раніше.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Спостерігачі ООН з прав людини задокументували, що всі жертви були цивільними особами, і що на поминальному обіді в кафе або поблизу нього не було жодного військового або будь-якої іншої законної військової цілі", – підкреслили у пресслужбі.

Також додали, що доповідь також детально описує вкрай руйнівні наслідки удару, ідентифікація багатьох інших загиблих проводилася виключно за допомогою аналізів ДНК.

"Ми закликаємо рф визнати відповідальність за жертви серед цивільного населення внаслідок удару, провести повне і прозоре розслідування нападу, щоб притягнути винних до відповідальності та запобігти повторенню таких ударів у майбутньому, а також забезпечити доступ до засобів правового захисту, включно з відшкодуванням прямим і непрямим жертвам", – наголосили в Організації Об'єднаних Націй.

Раніше KВ писала, що 5 жовтня 2023 року ворог вдарив ракетою по будівлі у селі Гроза Куп'янського району Харківщини. У цей час у приміщенні перебувало багато цивільних людей. Після удару було відомо про щонайменше 48 загиблих, серед яких хлопчик 6 років. Вже зранку 6 жовтня російські окупанти здійснили черговий військовий злочин. Окупанти завдали ворожого обстрілу по двох районах Харкова. Станом на ранок було відомо, що кількість загиблих зросла до 52 осіб, також 6 людей отримали поранення, травми серйозні. 12 жовтня кількість загиблих вже становила 56 осіб. 

Служба безпеки України (СБУ) встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня. Ними виявились місцеві жителі, два брати, які під час окупації працювали на рашистів та згодом втекли до рф.

Читайте: СБУ викрила двох братів, які навели російську ракету по кафе у селі Гроза

Фото: з відкритих джерел 

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини україни, війна росії проти україни, напад росії на україну, агресія росії проти україни, загиблі, ракетний удар, оон, харківщина, цивільні

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій