четвер, 2 травня 2024 г.

Очільник гміни Дорогуськ розблокував КПП “Дорогуськ - Ягодин” на польсько-українському державному кордоні

Очільник гміни Дорогуськ розблокував КПП “Дорогуськ - Ягодин” на польсько-українському державному кордоні

Сьогодні, 11 грудня, голова гміни Дорогуськ (Польща) Войцех Сава (на фото праворуч) розігнав протест польських перевізників, які з 6 листопада блокували КПП “Дорогуськ – Ягодин” на державному кордоні з Україною.

Про це KВ стало відомо з новини “Європейської правди” з посиланням на матеріал репортера “Polsat News” Лукаша Дубаневича, опублікований польским порталом “Wydarzenia Iinteria”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Я більше не можу допустити, щоб жителі гміни втрачали роботу", – сказав війт Войцех Сава та додав, що “перевізники не виконують домовленості, не пропускають транспорт ADR (небезпечні вантажі), як було домовлено".

Після 13:00 учасникам офіційно повідомили, що акцію протесту було розпущено. Муніципалітет гміни Дорогуськ назвав дві причини: "велика небезпека для майна" і "блокування руху".

Протестувальникам дали 15 хвилин і двічі закликали розійтися. На місце події прибула поліція, однак вона не втручалась в події.


Після 14:00 мітингувальники вирішили розпустити зібрання і відкрили пропуск вантажівок до будівлі прикордонного переходу.

В коментарі "Українській правді" Державна прикордонна служба України підтвердила розблокування пункту пропуску “Дорогуськ – Ягодин". “Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі", – зазначив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Водночас, перевізники, що блокували КПП “Дорогуськ – Ягодин”, мають намір оскаржувати рішення войта Дорогуська Войцеха Сави та розглядають можливість проведення акцій протесту в Варшаві.


Наразі заблокованими залишаються ще три КПП на польському кордоні. Віцепрем'єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков каже, що йде складна робота, яка ще не завершена, з розблокування кордону (“десятки зустрічей, перемовин на всіх можливих рівнях”). “Кордон має бути розблокованим повністю, а подальші блокування не допущені", – пише у своєму Facebook віцепрем'єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Акція протесту польських перевізників на КПП у Дорогоську, Гребенному (Люблінське воєводство) та Корчові (Підкарпатське воєводство) почалась 6 листопада та призвели до тяжких наслідків. Польські блокувальники вимагають, між іншим, запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення товарів, за винятком гуманітарної допомоги та поставок для українських військових; призупинити дію ліцензій компаній, які були створені після початку війни в Україні, та проводити їх перевірки; ліквідувати електронну чергу з українського боку.

Проте, на думку KВ, акції польських блокувальників схожі на усвідомлені чи не усвідомлені диверсійні дії, які грають на користь російської федерації.

Детальніше:

Рада звернулась до Польщі з проханням допомогти розблокувати кордон для перевізників

Прем'єр-міністр Польщі закликав скасувати транспортний безвіз для України

Фото: Łukasz Dubaniewicz/INTERIA.PL

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, новини європи, олександр кубраков, державна прикордонна служба україни, блокування українського кордону, польські перевізники, новини плльщі, гміна дорогуськ, війт гміни дорогуськ, войцех сава

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.