субота, 27 квітня 2024 г.

НБУ знизив облікову ставку з 20% до 16% та поліпшив прогноз зростання ВВП за зниження інфляції

НБУ знизив облікову ставку з 20% до 16% та поліпшив прогноз зростання ВВП за зниження інфляції

Національний банк України (НБУ) вирішив знизити облікову ставку відразу на 4 відсоткових пункти – з 20% до 16% річних. Переважна частина гравців ринку очікувала не такого різкого зниження (хіба що до 18%). Крім цього, НБУ суттєво поліпшив макропрогноз на поточний рік: тепер Нацбанк очікує зростання економіки на 4,9% за умови зниження інфляції до 5,8%.

Про це KВ дізналася з повідомлення на сайті НБУ 26 жовтня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", – заявив голова НБУ Андрій Пишний на пресконференції в четвер.

У центробанку кажуть, що утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті; “додатковим фактором необхідності подальшого підтримання високої привабливості гривневих активів є етап адаптації учасників валютного ринку до керованої гнучкості курсу”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також НБУ втретє цього року суттєво поліпшив макропрогноз на поточний 2023 рік: тепер він очікує зростання економіки на 4,9% за умови зниження інфляції до 5,8%.

На наступний рік оцінку зростання ВВП поліпшено незначно – з 3,5% до 3,6%, тоді як щодо інфляції НБУ тепер очікує розвороту тенденції та її збільшення до 9,5% замість колишнього прогнозу у 8,5%.

Як інформувала KВ, Нацбанк у липні знизив облікову ставку з 25% до 22%, а у вересні – з 22% до 20%. На початку жовтня регулятор перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні: за цього режиму офіційний курс визначається на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюється директивно Нацбанком.

Читайте: НБУ очікує адаптацію ринку до нового курсового режиму протягом тижня-двох

Відомо: якщо очікування щодо інфляції зростають, НБУ збільшує облікову ставку, що призводить до зростання відсотків за депозитами та кредитами. Підвищення ставки дозволяє приборкати інфляцію. Якщо очікування щодо інфляції знижуються й прогноз щодо розвитку національної економіки є оптимістичним, центральний банк знижує облікову ставку, що сприяє здешевленню банківських кредитів та зниженню ставок за депозитами.

Облікова ставка – один із головних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період. 

Ця ставка визначає відсоток, під який комерційні банки отримують гроші у центрального банку. А це, у свою чергу, впливає і на відсоток, під який комерційні банки дають позики громадянам та бізнесу. Чим ставка нижча, тим дешевші для банків позики рефінансування та банківські кредити для позичальників.

Таким чином, облікова ставка показує, скільки коштують гроші в економіці: якщо очікування щодо інфляції знижуються й прогноз щодо розвитку національної економіки є оптимістичним, центральний банк знижує облікову ставку, і це сприяє здешевленню банківських кредитів та зниженню ставок за депозитами. 

Читайте: Обміняти монети та банкноти старих зразків українці можуть до кінця дії воєнного стану та довше, – НБУ

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, нбу, нацбанк, національний банк україни, інфляція, облікова ставка

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій