неділя, 28 квітня 2024 г.

НАБУ і САП завершили розслідування справи про заволодіння сотнями мільйонів “Укргазбанку” у 2014-20 роках

НАБУ і САП завершили розслідування справи про заволодіння сотнями мільйонів “Укргазбанку” у 2014-20 роках

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили розслідування за підозрою учасників злочинної організації на чолі з колишнім головою правління акціонерного банку (АБ) “Укргазбанк” Кирилом Шевченком (на фото). За версією слідства, керівництво АБ упродовж 2014-2020 років незаконно вивело з фінансової установи 206 млн гривень. Матеріали справи надані стороні захисту для ознайомлення.

Про це KВ дізналася з повідомлення НАБУ 28 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Слідство встановило, що “посадовці “Укргазбанку” у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку через сплату послуг псевдопосередникам нібито за залучення коштів великого бізнесу та державних установ і підприємств, а у вересні 2015 року створили злочинну організацію задля розширення кола учасників злочину та збільшення можливостей для заволодіння коштами банку”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному “Укргазбанку” на депозити за власною ініціативою або ж згідно з порядком, запровадженим для держсектору Кабміном. Натомість держбанк, на підставі фіктивних актів виконаних робіт, справно сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали, та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала”, – сказано в релізі.

Псевдопосередниками, за даними слідства, виявилися фізичні особи-підприємці, самозайняті та юридичні особи: “Більшість із них зареєстрували виключно для участі у наведеній схемі: після отримання коштів ці суб’єкти припиняли свою діяльність, і не здійснювали іншої активності, крім зазначеної у фіктивних актах виконання послуг”.

Читайте: САП та НАБУ повідомили голові НБУ Кирилу Шевченку про підозру у присвоєнні 206 млн гривень “Укргазбанку”

НАБУ відзначає винахідливість організаторів виведення коштів, мовляв, наведену схему залучення коштів не використовував жоден із решти державних банків в Україні. Детективи кажуть, що після активізації слідчих дій схему прикрили і в самому “Укргазбанку”. Однак, за час її існування (з листопада 2014 по березень 2020 рр.) держустанова здійснила понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників, витративши на це (як вважає слідство, незаконно) понад 206 млн гривень.

Керівником злочинної організації та організатором схеми НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління “Укргазбанку”, який невдовзі його очолив за рішенням уряду (тобто, Кирила Шевченка, який був головою правління “Укргазбанку” з 28 травня 2015 року по 15 липня 2020 року, а з липня 2020 року по жовтень 2022 року очолював Національний банк України): “Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усував перешкоди для вчинення злочину через використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами”.

Читайте: НАБУ оголосило у розшук ексголову НБУ Шевченка і двох експосадовців “Укргазбанку”

Підозри НАБУ та САП ґрунтуються на низці експертиз, допитів свідків, обушків, тимчасових доступів, інформації, отриманої від клієнтів банку, оглядах комп’ютерної техніки та мобільних телефонів із детальним листуванням між учасниками щодо вказаної схеми, вилучених документів, а також додаткових слідчих дій, проведених з часу перших повідомлень про підозру.

Таким чином, посадовців фінустанови підозрюють за низкою статей Кримінального кодексу, зокрема, у створенні злочинної організації, заволодінні коштами АБ “Укргазбанк” в особливо великих розмірах, службовому підробленні та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. 

Як інформувала KВ, у липні 2023 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) обрав запобіжний захід ще двом підозрюваним у справі незаконного виведення 206 млн гривень з “Укргазбанку”. Мова йде про колишнього заступника генерального прокурора України та його дружину.

Читайте: ВАКС обрав запобіжні заходи двом підозрюваним у справі “Укргазбанку”

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, набу, нбу, сап, укргазбанк, кирило шевченко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій