неділя, 28 квітня 2024 г.

На Сумщині вирішили розпочати підготовку до евакуації жителів п`ятикілометрової прикордонної зони

На Сумщині вирішили розпочати підготовку до евакуації жителів п`ятикілометрової прикордонної зони

Через суттєве збільшення артилерійських обстрілів рашистами прикордонних громад Сумської області Рада оборони Сумщини прийняла рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні.

Про це KВ дізналась з повідомлення пресслужби Сумської обласної військової адміністрації 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Повідомляється, що після ґрунтовного аналізу оперативної обстановки на прикордонні Сумської області, за результатами доповідей військових, керівників районів та територіальних громад Радою оборони Сумщини прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні.

Як наголосив голова Сумської ОВА Володимир Артюх, евакуація жителів Сумщини із п’ятикілометрової зони – це необхідність, яка назріла вже давно

“Постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких останнім часом суттєво збільшилась, руйнують інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності, приватні домівки. А головне – гинуть наші люди”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

За даними Сумської ОВА, якщо загалом з січня по липень 2023 року від ворожих обстрілів загинуло 35 цивільних осіб, то лише за останній місяць 17 людей, з яких 1 дитина, були вбиті російськими військами у прикордонних громадах області .

“Люди тут не живуть, а виживають – під постійними обстрілами, тижнями, а то й місяцями без світла. Там часто не працюють магазини, школи, лікарні. Неможливо безпечно завезти найнеобхідніші продукти харчування, ліки тощо. В умовах постійних обстрілів майже неможливо відновити зруйновані об’єкти. Ворог діє підступно і зухвало – він навмисно обстрілює навіть ремонтні бригади – нещодавно загинули працівники “Сумиобленерго”, які виїхали на ремонт пошкодженої лінії електропередач”, – розповіли у Сумській ОВА.

Зазначається, що цивільні люди на прикордонні гинуть не тільки від артилерійських обстрілів. 

“Зухвале вбивство лісників у Свеській громаді та жителів Шалигинської громади – справа рук російських ДРГ, які останнім часом все частіше заходять на нашу територію”, – розповідають у обласній військовій адміністрації.

Крім того, у Сумській ОВА вважають, що знаходження у п’ятикілометровій зоні цивільних мешканців не дає змоги нашим військовим ефективно реагувати на ворожі дії, адекватно діяти у відповідь, адже це буде наражати цивільних на ще більшу небезпеку.

Згідно з повідомленням, наразі проводиться системна підготовча робота, щоб дати жителям прикордонних населених пунктів гідну альтернативу подалі від кордону у безпечних районах. “Облаcна військова адміністрація готує розпорядження щодо евакуації людей із п’ятикілометрової зони від Державного кордону України. Всі плани, маршрути евакуації, алгоритми дій і взаємодії усіх служб, в першу чергу, місцевих органів влади та військових, відпрацьовані. Евакуація буде проводитись з відповідним прикриттям військових ЗСУ, аби не дати ворогу жодного шансу здійснити провокацію і наразити наших жителів на небезпеку”, – заявляють в адміністрації.

Також зазначається, що евакуація розпочнеться тільки після того, як кожній родині, кожному жителю прикордоння буде роз’яснено їхні права, забезпечені необхідні засоби і ресурси, а також після того, як кожна родина у прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення.

Нагадаємо, 13 червня 2023 року на Сумщині військові зс рф обстріляли автомобіль “УАЗ”. Внаслідок обстрілу загинули 6 осіб, серед яких 2 цивільних та 4 працівників лісового господарства. Правоохоронці почали розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Читайте: На Сумщині внаслідок ворожого обстрілу автівки з людьми загинули 6 осіб

Нагадаємо також, що 3 липня 2023 року місто Суми зазнало ворожої атаки: безпілотники типу Shahed 136 вразили центр міста. Внаслідок влучення пошкоджено адміністративну будівлю та два багатоквартирних житлових будинки.

Читайте: Атака дронів на Суми: жертв та постраждалих більше, ніж було відомо зранку

Фото: Сумська ОВА.

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини україни, війна, обстріли, російська агресія, евакуація, сумщина, сумська область, прикордоння, сумська ова, новини сумської області, прикордонні громади, прикордонні райони

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій