субота, 27 квітня 2024 г.

МЗС України заявило про нелегітимність перебування росії в ООН

МЗС України заявило про нелегітимність перебування росії в ООН

Міністерство закордонних справ (МЗС) вважає, що російська федерація повинна пройти всі необхідні процедури щодо членства в Організації Об’єднаних націй (ООН) та її Раді Безпеки. Українське зовнішньополітичне відомство звернуло увагу міжнародної спільноти на тому, що після розпаду СРСР рф незаконно посіла в ООН місце країни, що 1991 року припинила своє існування.

Про це KВ стало відомо з офіційної заяви МЗС України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Російська Федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа Президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому.

Чинний Статут ООН не містить слів “Російська Федерація”. Їх немає, зокрема, в Статті 23 Статуту, де перелічені постійні члени Ради Безпеки ООН.

Правомірна процедура набуття державою “Російська Федерація” членства в ООН та місця серед постійних членів Ради Безпеки мала обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

МЗС пояснює, що у грудні 1991 року звернення рф щодо наміру продовжити членство СРСР в ООН мало бути належним чином розглянуто Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю відповідно до Статті 4 Статуту ООН. Вона передбачає, що членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради Безпеки ООН та за рішенням Генеральної Асамблеї, і лише в такий спосіб.

Наприклад, такий правомірний шлях пройшли новоутворені держави-члени ООН Чехія і Словаччина після того, як припинила своє існування держава-член ООН під назвою “Чехословаччина”.

А от росія “ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія – узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН”.

“По суті, це був безпрецедентний випадок в історії ООН, коли країна нав’язала своє членство в Організації одностороннім рішенням, а країни-члени ООН були позбавлені статутного права висловити свою позицію шляхом голосування в Генеральній Асамблеї щодо прагнення РРФСР набути членства у спосіб, не передбачений Статутом”, – заявило українське зовнішньополітичне відомство, яке піддає сумніву і право рф входити до складу ООН загалом, оскільки вона не відповідає основному критерію членства в Організації – миролюбності. 

Читайте: Рада визнала суверенітет Чеченської Республіки Ічкерія

Як сказано в офіційному тексті, три десятиліття російського незаконного перебування в ООН “позначені війнами та захопленням територій інших країн, силовою зміною міжнародно визнаних кордонів, намаганнями задовольнити загарбницькі та неоімперські амбіції”, а війна проти України є “безпрецедентним актом порушення цілей та принципів Статуту ООН з часів його підписання у 1945 році та позбавляє Росію права називатися миролюбною державою”.

При цьому, дипломати зазначають, що дії рф у 2014 та 2022 році категорично засуджені міжнародним співтовариством у низці резолюцій 2014 та 2022 років, але росія ігнорує будь-які спроби повернути її до тенет міжнародного права та принципу миролюбності, констатують в МЗС.

Також зауважується, що географія злочинів рф проти міжнародного миру та безпеки виходить далеко за межі України, йдеться “і про продовження політики СРСР з незаконної окупації Північних островів Японії, а також підживлення нестабільності на теренах колишнього СРСР – Абхазія та Південна Осетія, Придністров‘я, Нагірний Карабах, маніпуляції на тему нібито дискримінації російськомовних громадян в країнах Балтійсько-Чорноморського регіону, спроба державного перевороту в Чорногорії тощо”.

У своїй заяві міністерство закликає не забувати і про збройну агресію рф проти Чеченської Республіки Ічкерія, окупацію її територій та злочин геноциду чеченського народу, а також про підтримку злочинного режиму Башара Асада та численні злочини проти сирійського народу. 

Читайте: Ахмед Закаев: “Вы, украинцы, создадите собственный трибунал над россией, который будет работать по всему миру”

МЗС нагадує, що країна-агресор “десятиліттями розпалює конфлікти в Африці, зокрема дестабілізує Буркіна-Фасо, Лівію, Малі та Центральноафриканську Республіку”, а в корені всіх цих злочинів – не лише політика розпалювання конфліктів як така, але й системне блокування рішень, необхідних для їхнього розв’язання.

Від 1991 року рф 31 раз застосувала вето в Раді Безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член Радбезу (“Яскравими прикладами цього зловживання правом вето стали блокування резолюції про створення трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17; визнання масових вбивств у Сребрениці як геноциду і передумови для національного примирення в Боснії та Герцеговині; реагування на політичну та гуманітарну ситуацію у Венесуелі; продовження мандату спостережної місії ООН в Грузії в критичний для країни момент; посилення санкційного режиму щодо КНДР, а також 16 резолюцій щодо Сирії”).

А отже, Україна вважає, що це лише питання часу, коли дії рфдискредитують та зруйнують усю систему ООН – “єдину і безальтернативну глобальну міжурядову інституцію, яка об’єднує за столом переговорів усі держави світу”.

А відтак – “Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому. (...) Вважаємо, що керуючись принципом рівноправності членів ООН, Російська Федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. При цьому, повернення Російської Федерації до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН”.

Міністерство закордонних справ на чолі з Дмитром Кулебою наразі ініціює “комплексний процес”, спрямований на досягнення цілей цієї заяви.

Читайте: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо репарацій Україні від росії

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, рф, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, оон, мзс, міністерство закордонних справ, рада безпеки оон, рада безпеки, організація об’єднаних націй, об’єднані нації, рб оон, постійний член

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій