п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Митники вилучили порцелянові скульптурки та колекцію документів ХІХ-ХХ століть, які намагалися відправити до США

Митники вилучили порцелянові скульптурки та колекцію документів ХІХ-ХХ століть, які намагалися відправити до США

Працівники столичної митниці вилучили скульптурки та 19 документів і фото з ознаками старовини, які прямували з України, місто Запоріжжя, до США.

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби Київської митниці. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як повідомляють в митниці, працівники виявили посилку, заповнену культурними та історичними цінностями – українською радянською скульптурною пластикою малих форм та колекцією документів. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Міжнародне поштове відправлення з чотирма маленькими скульптурками та 19 документами і фото з ознаками старовини, прямувало з України, місто Запоріжжя, до США. Митники скерували вкладення до Національного музею історії України для проведення експертизи щодо належності їх до культурних цінностей”, – йдеться в повідомленні. 

Як встановили експерти, чотири порцелянові скульптурки – це українська радянська скульптурна пластика малих форм 50-70-х років ХХ століття. Виготовлені вони на провідних свого часу порцелянових виробництвах України: Київському експериментальному кераміко-художньому та Городницькому порцеляновому заводах, яких на сьогодні вже не існує.

“Три скульптурки – “Галинка” (авт. Н. Воронізька-Гонсалес), “Космонавт-фотограф” і “Космонавт на місяці” (авт. В. Щербина) мають культурну та історичну цінність. Скульптурка “Колгоспниця” (авт. О.Крижанівський) має історичну цінність”, – додають в митниці. 

Зазначається, що 7 документів та фото 1891-1925 років експерти віднесли до колекції, яка оповідає про родину Сушкових – батька та його дітей. Ці родинні документи теж визнано культурною та історичною цінністю, оскільки вони сукупно репрезентують актуальні суспільно-політичні процеси української історії. Це історія поштової служби в Україні, походження і соціальний стан службовців транспорту і зв’язку в Україні модерної доби. 

“Серед вилученого митниками також дванадцять різних документів та фото, які експертами визнано історичною цінністю. Частина з них має безпосередній стосунок до території України, зокрема, до часу становлення радянської державності та індустріалізації 1930-1940-років. З огляду на це, їх можна внести до музейного зібрання для репрезентації”, – зазначають митники. 

Повідомляється, що стосовно громадянина, який відправляв культурні цінності за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Культурні та історичні цінності вилучено.

“Експерти зазначають, що нині серед колекціонерів скульптурок спостерігається певна зацікавленість авторською продукцією Київського експериментального кераміко-художнього та Городницького порцелянового заводів. Враховуючи, що національна порцелянова галузь на початку ХХІ століття практично перестала існувати, а роботи українських митців 50-70-х років ХХ століття стали належати до рідкісних авторських екземплярів, їх місце – в музейних колекціях як предметів українського декоративно-ужиткового професійного мистецтва”, – підсумовують в митниці. 

Нагадаємо, київськи митники упередили незаконне пересилання з України за кордон 2 кг наркотиків, прихованих в упаковках з-під чаю. Киянин відправляв до Таїланду суміш канабісу серед пакетів з гречкою та чаєм. Наркотичні засоби, обіг яких заборонено, митниками вилучено.

Читайте: Київські митники вилучили з посилки до Таїланду 2 кг канабісу, задекларованого як чай (фото)

Фото: Київська митниця

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, київська митниця, посилка, документи, пересилання, пересилання за кордон, статуетки, скульптурки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій