субота, 4 травня 2024 г.

Минуле керівництво Укрпатенту багато років вибудовувало багаторівневі корупційні схеми - журналістське розслідування

Минуле керівництво Укрпатенту багато років вибудовувало багаторівневі корупційні схеми - журналістське розслідування

Через недосконалість законів та нахабні дії топів з Укрпатенту держава втратила сотні мільйонів гривень, а індустрія авторських прав зазнала занепаду.

Про це KВ стало відомо з журналістського розслідування РБК-Україна.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Укрпатент — це неофіційна назва Українського інституту інтелектуальної власності, скорочено УІІВ, який створено в 2000 році Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, і який наразі належить Мінекономіки. Мета Укрпатенту – підтверджувати унікальність винаходів, товарів та брендів, і видавати патенти інтелектуальної власності. Як виявило журналістське розслідування, така діяльність може відкривати чимало варіантів незаконного збагачення.

Під час подачі заявки в УІІВ на авторські права треба звертатися до бази даних патентів, щоб переконатися, що схожого винаходу чи торговельної марки не існує. Схожі бази, наприклад, в Європі дозволяють проводити перевірки безоплатно в онлайн-режимі.

Укрпатент мав відкриту базу, але частково: багато років було неможливо шукати назви й логотипи – лише за гроші. В 2015 році правила змінилися, але не забезпечили якість роботи: пошукач міг бачити бренди, зареєстровані після 2006 року, а більш ранні – так само тільки після офіційного збору.

В 2021 році Укрпатент ускладнив життя користувачам і закрив вільний доступ до брендів, за якими не надіслано повідомлення про встановлену дату подання. Це було настільки абсурдно, що навіть АМКУ восени 2022 року рекомендував відкрити зазначену частину бази.

З розслідування стало відомо, що всі ці махінації – тільки верхівка айсбергу. “У 2020 році експерт ДП "Український інститут інтелектуальної власності" у 2003-2019 роках Георгій Цимбалюк розповів про корупцію в Укрпатенті. В його блозі було багато опису корупції в державній установі, але цікава одна деталь”, – сказано в статті.

Деталь, про яку пише експерт УІІВ, була виявлена журналістами КвУ, що проаналізували звіти УІІВ за I квартал 2020 року про кількість заявок та прибутки підприємства. Відповідь Мінекономіки була короткою: аудит не виявив порушень.

“Правда, аудитора Укрпатенту обирало саме керівництво Укрпатенту”, – зазначається в розслідуванні.

Більш за те, за даними видання “Наші гроші”, цей самий аудитор після початку війни росії проти України, мав тісні ділові зв’язки з головою СБУ часів Януковича – Ігорем Калініним.

І це лише початковий рівень зловживань, йдеться в розслідуванні РБК-Україна.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Автор розслідування зазначає, що багато конфліктів було через реєстрацію тотожних та суміжних позначень. Нерідко можна зустріти товари зі схожими логотипами, назвами чи оформленням пакування.

“Інколи так трапляється випадково, інколи — це свідома політика, коли одні компанії намагаються бути схожими на успішні бренди. В цьому випадку УІІВ може визначити, кому належить торговельна марка, а хто — має змінити брендінг”, – пише видання й нагадує про судові позови через назви “Корвалол-Дарниця” або морозива “Каштан”.

В розслідуванні наголошується, що сьогодні в Укрпатенті нове керівництво, але сумнівні дії минулих посадовців даються взнаки.

Так, за даними РБК-Україна, нещодавно пройшов допит представників ДП УІІВ та львівської ІТ-компанії, яка на ринку використовує торговельну назву N-iX. Цей допит пройшов в рамках кримінального провадження щодо злочину щодо реєстрації цієї торговельної марки, майже тотожної іншій, вже зареєстрованій. Подібна протиправна реєстрація відбулася за колишнього керівництва УІІВ влітку 2022 року.

В розслідуванні нагалується, що рік тому правоохоронці вже мали запитання до тих посадовців: ДБР виявили крадіжку 250 мільйонів гривень, в якій звинувачуються діючий на той момент гендиректор Укрпатенту Андрій Кудін, головний бухгалтер УІІВ Олена Силка, в.о. держсекретаря Мінекономіки Олеся Савчук та директор БФ “Подих милосердя” Андрій Чорний. 

За матеріалами обвинувачення, влітку 2022 року гендиректор Укрпатенту Кудін перерахував на благодійний фонд 250 мільйонів гривень, які призначались на закупівлю бронежилетів для ЗСУ. Але гроші на бронежилети з БФ було вкрадено через фіктивні фірми. Співучасникам оголосили про підозру, а Кудіна заарештували заочно, в 2022 році він втік з України.

В статті зазначається, що Андрій Кудін починав викладачем в вишах, дійшов до посади директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН, аж поки в 2015 році  очолив Укрпатент. З Укрпатенту його звільнили в 2019 році через низькі показники держустанови, затягування перевірки заявок та відтік кадрів. Але вже у 2020 році Кудін поновився на посаді рішенням Печерського райсуду Києва (процедурні помилки при звільненні).

Показовими наслідками повернення Кудіна в Укрпатент стали масові скорочення експертів УІІВ і переслідування правоохоронцями критиків цього керівника, наголошується в розслідуванні.

А також зазначається, що головним досягненням Кудіна стало блокування реформи Укрпатенту. 

Влітку 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2255 (закон 703-IX), відповідно до якого частину повноважень УІІВ мав забрати Національний орган інтелектуальної власності, який повинен діяти за принципом єдиного вікна. Але Кудін гальмував конкурс на посаду керівника установи та формування її Наглядової ради. Це тривало два роки, поки у жовтні 2022 роки, вже після втечі посадовця, Кабмін не запустив створення Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій, або IP-офісу, який відповідає вимогам членства в ЄС.

В розслідуванні РБК-Україна підкреслюється, що навіть все викладене – невелика частка реальної історії. Автор статті наголошує, що УІІВ – вкрай важлива установа для суспільства, хоча й не дуже помітна. І, на жаль, дії минулого керівництва Укрпатенту, що заважали цивілізованому розвитку галузі, ще роками нагадуватимуть про себе.

Фото: “Слово і діло”

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, укрпатент, Андрій Кудін, УІІВ, новин ринків

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій