п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Міндовкілля: “Осокорківськи луки” та озеро Тягле є об’єктами природно-заповідного фонду

Міндовкілля: “Осокорківськи луки” та озеро Тягле є об’єктами природно-заповідного фонду

Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) звернувся до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з проханням висловити позицію міністерства щодо статусу двох столичних ландшафтних заказників – “Озеро Тягле” та “Осокорківські луки”. У своїй відповіді Міндовкілля підтримало позицію екологічних організацій щодо неможливості закриття заказників задля створення регіонального ландшафтного парку. Натомість у міністерстві запропонували задля створення такого парку розглянути можливість включення до складу такого парку інших додаткових територій.

Про це KВ стало відомо з повідомлення на сторінці КЕКЦ в соцмережі Facebook.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В КЕКЦ нагадали, що забудовники заради забудови намагаються закрити два заказника – “Озеро Тягле” та “Осокорківські луки”. В КЕКЦ вважають, що для цього забудовниками була створена псевдоекологічна організація, яка виступила з ініціативою закриття цих двох заказників. Натомість пропонується створити регіональний ландшафтний парк, де передбачається зонування території, відповідно до якого передбачається віддати близько 50 га заповідної землі під господарську зону та зону стаціонарної рекреації, де дозволено забудову.

“Принцип цієї авантюри добре відомий, вона називається “добрими намірами вимощена дорога в пекло”. Тобто під виглядом об'єкту ПЗФ-регіонального парку забудовники хотіли знищити юридичну основу Екопарку “Осокорки” – два діючі заказника”, – йдеться у повідомленні.

КЕКЦ звернувся до Міндовкіля з проханням висловити позицію міністерства з цього питання. У своїй відповіді Міндовкілля підтримало позицію екологічних організацій Києва – КЕКЦ, ГО “Екозагін” та ГО “Екопарк “Осокорки” щодо неможливості закриття заказників “Озеро Тягле” та “Осокорківські луки”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, на ділянці поруч з заказниками житлові комплекси зводить забудовник “Stolitsa Group”. Інвестори київських житлових комплексів (ЖК) “Патріотика на озерах” і “Еврика” (“колишні” проєкти банку “Аркада”) незадоволені новим забудовником “Stolitsa Group” і вимагають від правоохоронців розслідувати його діяльність.

Читайте: Будівництво без кінця і краю: інвестори ЖК “Патріотика на озерах” і ЖК “Еврика” вимагають розслідувати роботу “Stolitsa Group”

Нещодавно депутатка Київської міської ради IX скликання (фракція "Слуга народу") Ксенія Семенова заявила, що столичний забудовник засипає будівельним сміттям канал між озерам Тягле і Небреж. За її словами, це призведе до безповоротної зміни екосистем водойм.

Читайте: Забудовник засипає будівельним сміттям канал між озерами Тягле і Небреж – Ксенія Семенова (фото)

Раніше KВ повідомляла, що Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) під час війни з московитами видала сертифікат про введення в експлуатацію будинку №16 в ЖК “Патріотика” – проєкту скандально відомого банку “Аркада”, який минулого року дозволили реалізовувати компанії “Stolitsa Group”. Цю подію сміливо можна назвати історичною – вона фактично задекларувала, що “Stolitsa Group” (компанію зв'язують з Владою Молчановою, ключовим фінансовим донором столичної організації ВО “Батьківщина” та “смотрящим” Денисом Комарницьким) отримала “зелене світло” на освоєння 176 га землі на столичних Осокорках відповідно до сумнівного меморандуму. Схоже, це повністю перекреслює надії місцевих мешканців та екоактивістів на створення в цій локації ландшафтного природного парку (екопарк “Осокорки”). Те, що таке будівництво суперечить чинному Генплану Києва, владу не хвилює – у Верховній Раді легалізацію житлового будинку назвали ледве не “перемогою”.

Читайте: “Договірняк під час війни”: ДІАМ ввела в експлуатацію першу з недобудів “Аркади”

Також KВ писала, що у Києві ландшафтні заказники “Муромець-Лопуховате” та “Осокорківські луки” потерпають від шанувальників екстремальних розваг на квадроциклах – джиперів. “Перегони без правил” пошкоджують наземну рослинність, травмують тварин, птахів , лякають відпочивальників.

Читайте: Джипери знищують територію двох заказників у Києві, – екологи

Фото: КЕКЦ.

КиївВлада

Бровко Ігор

Теги: новини києва, будівництво, забудова, кекц, міндовкілля, озеро тягле, осокорківські луки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій