вівторок, 23 квітня 2024 г.

“Ми лишаємо за собою право захищати свій бізнес”: столичні підприємці просять допомоги у Президента Зеленського

“Ми лишаємо за собою право захищати свій бізнес”: столичні підприємці просять допомоги у Президента Зеленського

Столичні підприємці, які провадять свою діяльність у тимчасових спорудах (ТС, кіоски, МАФи) просять у президента Володимира Зеленського та усього вищого керівництва держави захисту від столичних чиновників. За словами представників малого бізнесу, міська влада приймає рішення, які можуть залишити їх без доходу, а їхніх працівників – без робочих місць. Зокрема мова йде про розширення переліку ТС, які мають бути демонтовані начебто задля “захисту киян від ракетних обстрілів” – до тих кіосків, які розташовані біля станцій метро, було додано споруди, які розміщені в охоронних зонах інженерних мереж та в межах “червоних ліній” вулиць та доріг. При цьому, як зазначають підприємців, у випадку, якщо їхня позиція не буде почута, вони будуть захищати свій бізнес усіма дозволеними методами.

Як стало відомо KВ, ГО “Київський міський комітет порятунку бізнесу” оприлюднив “Маніфест малого бізнесу столиці до керівництва України”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідний документ, який датований 3 квітня 2023 року, у Facebook опублікувала співголова вказаної організації Тетяна Петренко.

Цим маніфестом підприємці, які здійснюють свою діяльність в тимчасових спорудах (ТС, МАФи, кіоски, "ларьки") попросили у Президента України Володимира Зеленського та інших високопосадовців захисту від столичної влади. За словами підприємців, міські чиновники приймають рішення, через які в столиці буде втрачено 20 тис. робочих місць, а ще 5 тис. магазинів, кав'ярень та пекарень буде знищено. 

“5 років ми протистояли вкоренілим столичним корупціонерам, які 5 років поспіль намагалися знищити наш бізнес і прибрати його до рук своїх наближених осіб. Зараз, в період повномасштабної війни, ці корупціонери навчилися використовувати нові механізми які їм надала війна – військова адміністрації. Її очільник бездіє, а можливо, навіть допомагає! Всім надалі керує Віталій Кличко і його корумпована команда. Ми лишаємо за собою право захищати свій бізнес в умовах війни усіма дозволеними в демократичному світі засобами!”, – повідомляється в “Маніфесті”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомила KВ Тетяна Петренко, наразі розглядається варіант із проведенням мітингів проти таких дій столичної влади. За словами співголови ГО “Київський міський комітет порятунку бізнесу”, до таких дій готові більшість підприємців, адже останні рішення посадовців стосуються майже кожного “кіоскера”.

Мова йде про рішення Ради оборони Києва від 30 березня 2023 року, яким, по суті, було продовжено та посилено діючі обмеження щодо розміщення і функціонування в столиці ТС торгового, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення у період воєнного стану.

Відповідно до нього, Рада повторно "відмітила, що знаходження ТС біля наземних входів (виходів) станцій метро, суміщених підземних переходів до станцій метро, на зупинках громадського транспорту та біля захисних споруд цивільного заходу може призвести до виникнення загрози життю або здоров'ю людей і завданню значних матеріальних збитків у разі ракетних обстрілів або застосування безпілотників "Shahed". Крім того, до переліку місць розміщення ТС, які можуть “заважати”, було додано охоронні зони інженерних мереж та межі “червоних ліній” вулиць та доріг. У зв'язку з цим, відповідно до рішення Ради оборони столиці, усі такі кіоски потрібно перенести або демонтувати. 

При цьому, такий обов'язок було вирішено покласти безпосередньо на власників ТС – саме вони повинні “переміщувати” або “зносити” свої кіоски і надалі укладати з Департаментом містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації (КМДА) нові договора пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою. Згідно з рішенням, ТС мають бути переміщені на конкретні місця, які визначені відповідним протоколом Ради оборони – по одному в кожному районі столиці, крім Печерського (мовляв, він є найменшим, має щільну забудову, а тому в ньому відсутні місця для переміщення таких споруд. – KВ). За словами Тетяни Петренко, визначені владою місця – це такі собі "відстійники" (промзони і закинуті території на околицях Києва), де фактичне ведення бізнесу буде неможливим.

У в разі невиконання таких вимог, згідно з рішенням Ради оборони Києва, Департамент містобудування та архітектури КМДА повинен достроково припиняти дію договорів пайової участі, у Департамент міського благоустрою – забезпечити демонтаж даних споруд.

Як повідомляла KВ, 6 травня 2022 року Рада оборони Києва формально доручила міській владі перевірити та в разі необхідності демонтувати об’єкти торгівлі, які встановлені біля станцій метрополітену. Дане рішення пояснювалось тим, що кіоски можуть перешкоджати містянам швидко потрапити у ці захисні споруди у разі загрози бомбардування та/або ракетного обстрілу. 

Читайте: Столична влада вирішила прибрати МАФи від станцій метрополітену, які начебто перешкоджають доступу до укриттів та сховищ

На виконання такого протокольного рішення 8 червня та 29 липня 2022 року комісія з питань розміщення ТС при КМДА прийняла перше рішення про демонтаж (можливе перенесення) кіосків – тоді було визначено перелік із близько сотні споруд, переважно біля входів (виходів) до станцій метрополітену “Політехнічний інститут”, “Героїв Дніпра” та “Дружюи народів”

Представники малого бізнесу виступили категорично против таких заходів. “Кіоскери” звинувачували підлеглих міського голови Віталія Кличка у тому, що ті взяли курс на знищення бізнесу дрібних підприємців під приводом начебто загрози ТС для мирного населення. Зокрема, підприємці вказували на те, що рішення щодо демонтажу стосуються тих станцій метрополітену, поблизу яких знаходяться великі торгівельні центри (ТЦ), і деякі з таких центрів належать друзям столичного мера. При цьому, “кіоскери” наголошували, що вказані ТЦ можуть бути більш небезпечними для громадян, ніж невеликі ТС – в разі нанесення по ним ракетних ударів  у цих будівлях під завалами можуть бути поховані сотні чи тисячі людей. 

Читайте: Торгівельні центри або кіоски: з чим столичній владі треба боротися під час війни 

Нагадаємо, КМВА з 21 жовтня 2022 року очолює генерал-полковник Сергій Попко. Його попередником на цій посаді був вищезгаданий Микола Жирнов, який очолював військову адміністрацію столиці з 1 березня минулого року. Саме КМВА на час воєнного стану належить значна частина повноважень зі здійснення забезпечення життєдіяльності міста. У свою чергу Рада оборони Києва є колегіальним органом, до якого входять керівники структурних підрозділів КМДА та очільники різних правоохоронних відомств і який очолює міський голова Віталій Кличко.

Фото: сторінка КП “Київблагоустрій” у Facebook.

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, війна, КМДА, демонтаж, воєнний стан, маф, Віталій Кличко, володимир зеленський, укриття, кмва, ракетний обстріл, звернення, Сергій Попко, микола жирнов, тс, мафи, підприємництво, малий бізнес, вулична торгівля, середній бізнес, тимчасові споруди, малий та середній бізнес, цивільна безпека, тетяна петренко, кіоск, акція протесту, військова агресія, київський міський комітету порятунку бізнесу

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій