неділя, 30 червня 2024 г.

“Межигір’я” на Київщині офіційно стане парком-пам’яткою, та до чого тут надра

“Межигір’я” на Київщині офіційно стане парком-пам’яткою, та до чого тут надра

Колишня резиденція експрезидента-втікача Віктора Януковича "Межигір’я" стане парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. При цьому ключову роль у відновленні державної власності відіграє НАК "Надра України". Свого часу саме її було використано для передачі Межигірʼя структурам, повʼязаним із оточенням Януковича.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні інформаційного агентства Nadra.info.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В агентстві нагадали, що резиденцію “Межигірʼя” можуть повернути державі найближчими днями. Ключову роль у відновленні державної власності відіграє НАК "Надра України".

 “В 2007 році саме цю компанію було використано для передачі “Межигірʼя” структурам, повʼязаним із родиною Віктора Януковича”, – зауважили у виданні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Повідомляється, що Вищий антикорупційний суд України дозволив зняти арешт з нерухомості по вул. Межигірська 123-А в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області (один з обʼєктів резиденції “Межигірʼя”). 

Як повідомляють джерела Nadra.info, арешт знято з метою забезпечення можливості реєстрації права власності на нерухомість за державою. Водночас, зауважили у виданні, текст ухвали суду від 30.06.2022 наразі недоступний для перегляду.

"Резиденцію "Межигірʼя" вивели з державної власності в 2007 р., коли Надра України очолював Едуард Ставицький (Натан Розенберг), а посаду премʼєр-міністра обіймав Віктор Янукович. А повернути вирішили в лютому 2014-го – після втечі Віктора Януковича-президента відповідну постанову ухвалила Верховна Рада", нагадує агенція.

Події розвивалися наступним чином: 

  • В червні 2007 р. комплекс споруд “Урочище Межигірʼя” було передано від Державного управління справами до сфери управління Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

  • В липні 2007 р. обʼєкти державної резиденції Межигірʼя в с. Нові Петрівці (а також будівлі, розташовані в Києві по вул. Володимирській, 34, і вул. Золотоворітській, 9) було передано вже до статутного капіталу НАК “Надра України”.

  • Наступним кроком, у вересні 2007 р. “Надра України” уклали договір міни з ТОВ “Медінвесттрейд”  Межигірʼя обміняли на нежитлові будівлі в місті Києві по вул. Паркова дорога, будинок 3-5-7 (літ. А, літ. Б ). 

  • Вже в листопаді 2007 р. ТОВ “Медінвесттрейд” продав Межигірʼя ТОВ “Танталіт”, яке і володіло комплексом до втечі Януковича з України. 

Читайте: Як для Януковича землі у Нових Петрівцях збирали (+документи)

У видавництві нагадали, що Кабінет Міністрів спробував скасувати ці угоди ще в 2008 р., але марно – в липні 2008 р. Господарський суд Києва відмовився визнавати договори недійсними і повернути майно державі. 

23 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову “Про повернення урядової резиденції “Межигір’я” у державну власність”. 

Читайте: Суд заарештував “Межигір'я” Януковича

Водночас у серпні 2016 року Едуард Ставицький заявив, що передача і подальший обмін Межигірʼя були законними. У вересні 2016 року аудитори дійшли висновку, що обмін між “Надрами України” і “Медінвесттрейдом” був нерівноцінним, і “Надра України” недоотримали понад 420 млн гривень. 

“А отже в 2017 році вже НАК “Надра України” звернулися до суду з апеляцією і 1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд визнав договори міни і продажу Межигірʼя недійсними. Оскільки правочини недійсні – майно мало повернутися власнику – НАК “Надра України”. Повернути резиденцію Державі заважали арешти, накладені на майно. Один з цих арештів і було знято 30 червня 2022 року”, – зауважили у виданні.

Читайте: Безхазяйна резиденція: “Межигір'ю” Януковича не можуть знайти господаря

Згідно інформації агенції,  повернення Межигірʼя реанімували після відповідного розпорядження премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля і за особистим погодженням президента України Володимира Зеленського. А саме, Кабінет Міністрів доручив здійснити реєстрацію майна, після якої власником Межигірʼя (наразі в частині, щодо якої знято арешти) буде Держава Україна, імовірно, в особі Кабінету Міністрів. 

Наступним кроком, як очікується, стане повернення до державної власності інших обʼєктів резиденції. Коли це може статися, джерела Nadra.info не прогнозують. У виданні зауважили, що  НАК “Надра України” від коментарів утрималися.

Нагадаємо, у липні кабінет Міністрів на своєму засіданні підтримав проект указу президента про утворення державного парку-пам’ятки “Межигір'я”. Це означає, що урядова резиденція отримає статус природоохоронної території. В Міндовкіллі вважають, що остаточне завершення формальностей вже не за горами.

Читайте: До складу майбутнього парку-пам'ятки “Межигір'я” включено 6 земельних ділянок у Вишгородському районі

Фото: Facebook парку “Межигір'я”

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини україни, новини київщини, новини київської області

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій