неділя, 5 травня 2024 г.

Мешканці будинків, позбавлені “Київгазом” постачання газу, звертаються до АМКУ

Мешканці будинків, позбавлені “Київгазом” постачання газу, звертаються до АМКУ

АТ "Київгаз" вимкнуло газопостачання 15 тис. мешканцям у Києві, посилаючись на відсутність договорів на обслуговування будинкових газових мереж з ОСББ. В свою чергу, мешканці будинків, де відсутнє газопостачання, звернулися до Антимонопольного комітету України (АМКУ) з проханням допомогти припинити протиправні дії. Мешканці вказують, що “Київгаз” відключає багатоквартирні будинки від газопостачання, не проводить ремонтні роботи та відмовляється поновити газопостачання навіть при умові, що проблема з газовим обладнанням вже усунута управляючою компанією. Даним питанням, можливо, займеться новий голова АМКУ, якого можуть призначити вже найближчим часом, після звільнення Ольги Піщанської з посади голови Комітету. 

Про це KВ стало відомо з допису на сторінці в Facebook киянки Наталії Коптєнкової. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Шановні представники Антимонопольного комітету України. Звертаюсь до вас з проханням допомогти припинити протиправні дії АТ "Київгаз", які відбуваються протягом останніх місяців в місті Київ. АТ "Київгаз", який є природним монополістом, відключає багатоквартирні будинки від газопостачання під час виклику служби 104, не проводить ремонтні роботи, навіть коли співвласники готові сплатити за них, відмовляється поновити газопостачання навіть при умові, що проблема з газовим обладнанням вже усунута управляючою компанією”, – написала Коптєнкова. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Киянка зазначає, що представники “Київгазу” посилаються на те, що ці будинки не мають договори на технічне обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання. Також компанія не не реагує на зауваження співвласників будинків, які постраждали від дій цієї компанії. 

“Саме тому хочу підкреслити, що АТ "Київгаз" не зробив те, що прописано в законі, раніше, тому протягом декількох років ніхто не обслуговував внутрішньобудинкові газові мережі в будинках в Києві, що вже призвело до трагічних подій. Після того, як АТ "Київгаз" почав масово припиняти газопостачання в будинки в Києві, пояснюючи це відсутністю договорів, мешканці намагалися дізнатися, з ким вони можуть підписати такий договір”, – додає Коптєнкова. 

Вона зазначає, що згідно закону “Про житлово-комунальні послуги”, договір співвласники можуть оформити не тільки з оператором ГРМ, а “з іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт”, всі намагання знайти іншого такого суб'єкта господарювання закінчилися провалом.

“В результаті, АТ "Київгаз" – це єдина компанія в Києві, яка не тільки поставляє газ в наші будинки, але є єдиною компанією, яка має право обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі в них. У зв'язку з цим АТ "Київгаз" шантажує міську владу, вимагає підписання договорів тільки на їх умовах, тому що є монополістом. Замість того, щоб використовувати досвід областей та інших міст, де оператори ГРМ виставляють індивідуальні рахунки на оплату технічного обслуговування внутрішньої газової мережі в будинках, АТ "Київгаз" вимагає, щоб ці договори укладалися з цілими будинками через уповноважених осіб”, – повідомляє Коптєнкова. 

Також, вона додає, що КМДА йде на поводі у “Київгазу”, вимагає від киян, які живуть тижнями, а деякі вже два місяці без газу, проводити збори співвласників для обрання уповноваженої особи. А за Законом для цього необхідно зібрати більше ніж 50% голосів співвласників, що майже нереально під час воєнного стану.

Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) також відмовляється допомогти у вирішенні даної проблеми, хоча саме вони повинні були ще декілька років тому розробити Типовий договір про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та зрозумілі механізми для оформлення таких договорів.

“У зв'язку з цим АТ "Київгаз" диктує свої умови та шантажує не відновленням газопостачання в багатоквартирні будинки в Києві. На даний момент 15 тис. киян є заложниками ситуації. Просимо терміново втрутитися в ситуацію та допомогти людям, які тепер страждають не тільки від війни та ракетних обстрілів, а ще й від дій монополіста. Будемо дуже вдячні за швидку реакцію”, – звернулась до АМКУ киянка. 

Читайте: Час негайно вигнати Льовочкіних з “Київгазу” та повернути підприємство столичній громаді

Також за її інформацією, без газу залишаються будинки по вулицях: 

  • вул. Академіка Туполєва, 16-Д (без газу з 18 серпня; 90 квартир);

  • вул. Щербаківського, 53 (без газу з 2 серпня; 126 квартир);

  • вул. М.Берлінського, 20 (відключений стояк з 9 липня);

  • вул. Салютна, 4А (стояк без газу з 2 серпня; 9 квартир);

  • вул. Прилужна,14 (8 квартир);

  • вул. Шептицького, 1/2, (без газу 13 під'їзд з 2 серпня);

  • вул. Кондратюка, 4а (протягом 2 місяців відсутнє газопостачання);

  • пр. Голосіївський 122к2 (1,5 міс. квартири без газу);

  • вул. Анатолія Солов'яненка, 16 (без газу з 18 серпня);

  • вул. Доброхотова, 24 (без газу понад місяць);

  • вул. Вишгородська, 16 (без газу з 15 травня);

  • пр. Романа Шухевича, 26, 26Б;

  • вул. Мукачівська, 14а, (стояк без газу з 15 липня);

  • вул. Білоруська, 1.



В свою чергу, в “Київгазі” вказують, що “Київгаз” діє виключно в межах правового поля та з міркувань безпеки споживачів.

Також в компанії додають, що можливість оплати вартості технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання окремими платежами кожним співвласником багатоквартирного будинку за індивідуальними квитанціями передбачена законом. 

“Однак, надання таких послуг буде можливим лише після затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирних будинках та граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування, які станом на сьогодні уповноваженими органами не затверджені”, – йдеться в повідомленні. 

Крім того, вказується, що враховуючи вимоги правил безпеки систем газопостачання, пуск газу можливий виключно у разі забезпечення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку. Якщо балансоутримувач не забезпечує відповідних заходів, Оператор ГРМ не має права відновлювати розподіл природного газу до таких будинків.



Як інформувала KВ, депутат Київради Володимир Яловий від фракції “Єдність” (був обраний від партії ОПЗЖ) у ході пленарного засідання міськради звернув увагу на проблему газопостачання в місті. За його словами, “Київгаз” без попередження відключив від газу 44 будинки і пропонує мешканцям підписати угоду, за якою закріплюватиме за собою право одноосібно змінювати тарифи. 

Читайте: Депутат Яловий просить вплинути на Київгаз і заборонити йому без попередження відключати абонентів

Нагадаємо, вчора, 5 вересня, Верховна Рада (ВР) прийняла відставку Ольги Піщанської з посади голови АМКУ. Жінка очолювала АМКУ більше трьох років. В кулуарах парламенту подейкують, що замість Піщанської (яка відмовилася замість майбутнього міністра оборони Рустема Умєрова очолити Фонд держмайна) Комітет, можливо, очолить голова Донецької ОВА Павло Кириленко. 

Читайте: ВР звільнила Ольгу Піщанську з посади голови Антимонопольного комітету  

Фото: Економічна правда

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, газ, газопостачання, антимонопольний комітет україни, ольга піщанська, володимир яловий, ат київгаз

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій