четвер, 25 квітня 2024 г.

Корупція в “Укроборонпромі” знижує частку України на світовому ринку озброєнь - експерти (відео)

Корупція в  “Укроборонпромі” знижує частку України на світовому ринку озброєнь - експерти (відео)

Частка України на світовому ринку озброєнь невпинно знижується. Причина цього, в першу чергу, корупція в державних воєнних підприємствах. В той же час, непрофесійні дії окремих співробітників державних органів у справах, пов`язаних з глобальними ринками, в тому числі з ринком зброї, можуть нанести великих збитків державній воєнній промисловості та державному бюджету України.

Про це KV стало відомо на прес-конференції юристів та експертів в інформаційному агентстві УНІАН 4 грудня. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Учасники прес-конференції зосередили увагу на корупційних скандалах в “Укроборонпромі”, що стали відомі під назвою  “Свинарчук-gate”, та мали визначальний сенс для п`ятого президента Петра Порошенка, який вибудував свою риторику на допомозі армії та фронту. Нова влада, яка не в останню чергу використовувала ці сканадли для своєї перемоги, тепер має завершити ці питання обіцяними кримінальними провадженнями, оскільки від них це чекає суспільство, наголосив доктор політичних наук Петро Олещук. “У цій ситуації також постає питання легітимності антикорупційних органів, які були створені з таким пафосом”, – зазначив Олещук.

Юрист Тарас Безпалий (адвокат екс-керівника “Спецтехноекспорту” Павла Барбула) розповів історію справи, якою зараз намагаються прикрити скандал із “Свинарчук-gate`ом”. Так, в 2009 році підприємство уклало контракт з індійськими військово-повітряними силами. В 2010 році президент України нагородив підприємство за найбільший контракт. В 2015 році директором став Павло Барбул, і пробув на посаді до 2018 року. За цей час він привів до України ще 500 млн доларів на контрактах.  Але у 2018 році розгорівся скандал з “Укроборонпромом” – і проти його керівництва не було відкрито кримінальних справ. Замість цього НАБУ почало затримувати керівника “Спецтехноекспорту” та його співробітників і роздувати це у ЗМІ.

Безпалий також детально розповів, як один з детективів НАБУ Дмитро Литвиненко зробив офіційний запит до Міністерства оборони Індії, з яким був контракт у “Спецтехноекспорту”, де прямо написав, що підозрює керівництво підприємства у злочинах. Незважаючи на відсутність офіційних підозр, це був сигнал для індійської преси почати писати про українську корупцію – і країні були нанесені непоправні репутаційні та фінансові збитки. Підозри, що стосувалися Барбула були у тому, що даний детектив вважає, що агентські виплати, які здійснили за додаткове розширення замовлення з 400 до 447 млн доларів та, згідно з офіційно підписаними документами, причинили шкоду державі.

Однак, теперішнє керівництво ДП “Укроборонпром” в особі Айвараса Абромавічуса ставить ледь не в приклад цей контракт, де за рахунок додаткових угод до нього дозалучено 47 млн доларів, зазначивши що світовий ринок озброєння так працює, що в багатьох випадках є посередники, якщо ми є активною частиною цього ринку, то повинні діяти відповідно до загальноприйнятих правил. 

Економічний експерт Юрій Гаврилечко підкреслив, що корупція – це не просто крадіжка державних коштів чи отримання хабарів, як часто думають пересічні громадяни. Це реалізація власних інтересів чиновників та керівників державних установ та організацій, що шкодять державі. 

Гаврилечко розповів, що за даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), починаючи з 2009 року, експортна частка українського озброєння на світовому ринку впала на 47%. Зокрема, за інформацією SIPRI, з 2009 по 2014 роки частка українського експорту на світовому ринку становила 2,7%, але з 2014-го по 2018-й вона скоротилася до 1,3%. У минулому, 2018 році Україна зайняла 12 місце в рейтингу найбільших експортерів зброї, опустившись на одну позицію (у рейтингу 2017 року Україна обіймала 11 місце).

Юрій Гаврилечко

Якщо ж подивитися на ситуацію в розрізі статистики по компаніям, то концерн “Укроборонпром” в 2017 році зайняла 81 сходинку в рейтингу фірм-продавців озброєнь, опустившись порівняно з 2016 роком на дві позиції, а з моменту входження в рейтинг в 2011 році (64 місце ) на 17 позицій.

Це падіння відбувається на тлі зростання попиту на зброю в світі і збільшення загального обсягу ринку, зазначив Юрій Гаврилечко, нагадавши,  що на ринку озброєнь немає партнерів, а є тільки замовники і конкуренти. "І вчорашні замовники можуть досить оперативно припинити співпрацю з тими, хто загруз в корупційних скандалах. Повернути ж собі втрачені контракти дуже складно", – заявив економічний експерт.

Політолог Катерина Одарченко зазначила, що Україна, перш за все, потребує реформи СБУ та Генпрокуратури – органів, що мали б займатися цим скандалом, а не так звані “антикорупційні”, що по факту покривають корупціонерів, інкримінуючи їм дрібні правопорушення та з невинних людей, що працюють на користь держави та генерують дохід в держбюджет, роблять “винуватих”.

З огляду на ці факти організатори прес-конференції наполягли на розв'язанні питань, пов'язаних з фігурантами гучних корупційних справ та формуванні шляхів адекватного розвитку оборонної галузі України.

Читайте: Георгій Учайкін: “Треба спитати в людей, чи хочуть вони мати право на збройний самозахист або цілком розраховують на захист поліції”

Фото надано учасниками прес-конференції.

КиевVласть

Алексей Алтынов

Теги: новости киева, новости украины, укроборонпром, айварас абромавичус, спецтехноэкспорт, рынок оружия, глобальный рынок оружия, павел барбул

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій