четвер, 2 травня 2024 г.

Київрада передала “зсувонебезпечну” ділянку на вул. Глибочицькій під багатоповерхову забудову

Київрада передала “зсувонебезпечну” ділянку на вул. Глибочицькій під багатоповерхову забудову

Столична міськрада погодила передачу “зсувонебезпечної” земельної ділянки площею 0,62 га на вул. Глибочицькій, 29-37 під будівництво багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Орендарями цієї землі стануть маловідоме ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” та його співвласниця Галина Фоміна. В депутатському корпусі проігнорували висновок юристів міськради стосовно того, що таку ділянку не можна відводити під забудову без затвердженого ДПТ. Земельна ділянка входить до території Центрального історичного ареалу Києва і пам’ятки місцевого значення “Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра”.

Як стало відомо KВ, 20 червня 2023 року Київрада погодила проєкт рішення щодо передачі ділянки на вул. Глибочицька, 29-37 у Шевченківському районі міста в оренду ТОВ “САВ ЛТД” та громадянці Галині Фоміній (№08/231-27/ПР від 11 січня 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб’єктами подання відповідного документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. У сесійній залі за його затвердження проголосували лише 74 депутати міськради.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Таким чином столична влада вирішила передати ділянку площею 0,62 га в оренду на 5 років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (кадастровий номер – 8000000000:91:119:0034). 

Ділянка на карті

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що, відповідно до Генплану Києва, ця земля за функціональним призначенням належить до території багатоповерхової житлової забудови, а незначна частина ділянки з південної сторони – до території громадських будівель та споруд. Також уточнюється, що дана ділянка розташовується у Центральному історичному ареалі Києва, в зоні охоронюваного ландшафту, на території пам’ятки ландшафту і історії місцевого значення “Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра”. При цьому, значна частина цієї землі має складний рельєф і  входить до зсувонебезпечної території, у зв’язку з чим її використання “дозволяється за умови вжиття заходів щодо протиерозійного і протизсувного захисту, передбачених законодавством України”.

Також в документі зазначається, що на цій землі розташовані склад площею 101,8 кв.м, власником якого з 2004 року є ТОВ “САВ ЛТД”, і майданчик для складування площею 531,3 кв.м, який з того ж період належить вищезгаданій Галині Фоміній. Крім того, на ділянці знаходяться дві некапітальні збірно-розбірні споруди, “які будувалися господарським способом та не потребують реєстрації в Державному реєстрі речових прав”.

Зазначимо, управління правового забезпечення діяльності Київради не погодило цей проєкт рішення. У відповідному правовому висновку юристи муніципалітету, зокрема, вказали на те, що земельні ділянки,  які розташовані в "історико-охоронних зонах", можна передавати в оренду під забудову лише за умови, що вони входять до затвердженого Детального плану території (ДПТ – документ, який уточнює положення Генплану стосовно використання тих чи інших ділянок. – KВ) або плану зонування, чого в даному випадку немає. Втім, депутати міськради не звернули увагу на цей факт у сесійній залі, очевидно вважаючи його не вартим уваги.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” було зареєстроване у грудні 1994 року. Його засновниками та кінцевими бенефіціарами є вищезгадана Галина Фоміна та Сергій Фомін (ймовірно, вони є подружньою парою, адже зареєстровані за однією адресою в Києві. – KВ), який також є керівником цієї компанії.

Зазначимо, що вказане ТОВ дійсно проводить господарську діяльність, але з будівництвом багатоповерхівок або чогось схожого вона ніяк не пов'язана. Так, за зареєстрованим номером телефону цієї компанії 044-417-24-98 пошукові системи Інтернету видають оголошення про продаж профнастилу, металочерепиці та інших покрівельних матеріалів, при цьому – за адресою вул. Глибочицька, 33-37. У зв'язку з цим можна припустити, що будувати багатоповерхівку на орендованій в столичної громади землі будуть більш “грошовиті” компанії – наприклад, уклавши з ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” і Галиною Фоміною договір суборенди ділянки або договір суперфіцію (договір на забудову).

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Читайте: Уголовная трясина: ГБР и Нацполиция расследуют закупки “Киевского института земельных отношений”

Фото з відкритих джерел.

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, будівництво, тов, валентина пелих, петро оленич, земельна ділянка, земельне питання, департамент земельних ресурсів, житловий комплекс, багатоквартирний будинок, вулиця глибочицька, зсувонебезпечна територія, центральний історичний ареал києва, тов фірма сав лтд, галина фоміна, сергій фомін, історичний ландшафт київських гір і долин дніпра, фірма сав лтд

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій