п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Київрада дозволила бізнесу сплачувати за землю відповідно до “старої” оцінки

Київрада дозволила бізнесу сплачувати за землю відповідно до “старої” оцінки

Столична міськрада знову відтермінувала введення в дію нової нормативної грошової оцінки земель міста Києва, яка була затверджена в липні 2021 року. На пленарному засіданні від 7 грудня 2023 року було вирішено, що нововведення буде реалізоване лише з наступного року після закінчення воєнного стану. Таким чином, податок на землю, орендна плата і державне мито для землекористувачів будуть розраховуватися відповідно до оцінки, яка була затверджена ще в 2014 році (з урахуванням індексації інфляції на початку 2021-го) і була значно нижчою. Заявлена мета таких пільг – зменшення фінансового навантаження на бізнес в умовах війни.

Як стало відомо KВ, під час учорашнього засідання Київрада погодила внесення змін до свого рішення від №1589/1630 від 8 липня 2021 року “Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель Києва”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктами подання відповідного проєкту рішення №08/231-1436/ПР від 16 листопада 2023 року виступила група з 6 депутатів міськради з різних політичних сил. У сесійній залі за погодження даного документу проголосували 62 народних обранці.

Згідно з прийнятими змінами, столична міськрада відтермінувала введення в дію нової нормативної грошової оцінки земель міста Києва, яка була затверджена вищезгаданим рішенням. Таким чином, дана оцінка почне діяти лише після припинення воєнного стану – з початку нового календарного року після його скасування. 

Це означає, що всім землекористувачам можна буде платити орендну плату, податок на землю і державне мито відповідно до “старої” нормативної грошової оцінки, яка де-юре була затверджена в 2014 році (після чого індексувалася в 2021 році. – KВ) і була нижчою. Відповідно, розмір усіх вищезазначених плат до бюджету не збільшиться. У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначено, що це було зроблено для зменшення фінансового навантаження на бізнес в умовах війни.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Це вкрай важливий проєкт для столичних платників податків – наших промисловців, підприємців”, – зазначила під час пленарного засідання одна з суб'єктів подання цього документу, депутатка Київради Олена Овраменко (фракція “УДАР”).

Як повідомляла KВ, вищезгаданим рішенням було передбачено, що “базова” вартість  столичної землі підвищиться на 20% і становитиме 1617,36 гривень за 1 кв.м. При цьому, під час обговорення даного питання в сесійній залі заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич не спромігся доступно пояснити депутатам, які підстави для такого підвищення в умовах кризи. Тоді народні обранці обурювалися – для деяких підприємств це може вилитися у значне збільшення сум земельного податку та орендної плати на землю, що може призвести до масових звільнень працівників та зменшення сум надходжень до бюджету Києва від податку на прибуток. 

У якості компромісу було вирішено почати оцінювати землю “по-новому” не з початку 2022 року, як це передбачалося відповідним проєктом рішення, а відстрочили таке нововведення до 1 січня 2023 року. Також бізнесу дали примарну надію, що напередодні цієї дати на знак підтримки підприємництва можуть знизити відсоткові ставки на оренду землі.

Читайте: Киевсовет отсрочил 20% подорожание столичной земли до января 2023 года

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). Раніше, з 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич. Останній з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, валентина пелих, петро оленич, проєкт рішення, пленарне засідання, земельне питання, бюджет києва, орендна плата, податок на землю, нормативна грошова оцінка, олена овраменко, нормативна грошові оцінка землі, державне мито

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій