четвер, 2 травня 2024 г.

Києво-Печерська Лавра оприлюднила відкритий лист до Зеленського та всіх громадян України з приводу порушень прав монастиря та його прихожан

Києво-Печерська Лавра оприлюднила відкритий лист до Зеленського та всіх громадян України з приводу порушень прав монастиря та його прихожан

Києво-Печерська Лавра оприлюднила відкритий лист до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Деніса Шмигаля, міністра культури Олександра Ткаченко та всіх громадян України з приводу порушень прав монастиря та його прихожан.

Про це KВ стало відомо з повідомлення УПЦ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

 В листі пресслужба Лаври нагадує, що Лавра була і залишається центром духовного життя, місцем молитовного подвигу ченців, гордістю і окрасою Києва.

"У часи радянської влади Києво-Печерська Лавра була закрита і перетворена на музей майже на 70 років, значна частина ченців пройшла тюрми та табори або була позбавлена життя. В ці страшні часи були зруйновані та доведені до занепаду храми і корпуси Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Але після відновлення православного богослужіння у 1988 р. Лавра силами і коштами монастиря, братії, благодійників та прихожан постала з руїн. Зауважимо, що держава як власник не вживала і не вживає якихось суттєвих заходів щодо реставрації та утримання храмів. Кошти, направлені на це із державного бюджету, були незначними, тому Національний заповідник і досі не може взяти на баланс ті поліпшення внаслідок відбудови та реставрації, які здійснені за останні 30 років", – йдеться у листі.

Зазначаться, що Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра неодноразово зверталася до уповноважених органів державної влади з вимогами про повернення храмів і споруд Лаври канонічній Українській Православній Церкві. Зокрема, такі звернення подавалися і щодо передачі храмів Верхньої Лаври, якщо не у власність, то у постійне безоплатне користування.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Проте ці звернення були залишені без відповідей з політичних причин. Єдине, чого вдалося досягти монастирю, за рахунок і силами якого відбудовані та реставровані Успенський собор та Трапезна церква, це передачі їх у погодинне користування на час проведення богослужінь. Причому Лавра щомісячно виплачує як компенсацію за освітлення та опалення значні кошти, не дивлячись на те, що ці храми мають постійно опалюватися за рахунок державного бюджету", – йдеться у листі.

Наразі керівництво Національного заповідника відмовилося продовжити договори погодинного користування Успенським собором та Трапезною церквою на наступний 2023 р.

 "Більше того, останнім часом були здійснені ганебні обшуки у Лаврі та інших монастирях та сфабриковані фейкові “новини” у так званих засобах масової інформації. Все це робиться, очевидно, з метою передачі храмів Верхньої Лаври новоствореній ПЦУ. Відношення до Української Православної Церкви взагалі та до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври зокрема свідчить про те, що держава Україна, яка проголосила свій європейський демократичний вибір, є далекою від реалізації його на практиці", – йдеться у листі.

Зазначається, що у 1995 році Україна зобов’язалася “встановити правове вирішення питання про повернення церковної власності” (підпункт “XI” пункту 11 Висновку ПАРЄ № 190 (1995) від 26.09.1995 р.). Тим не менш, у 2005 році Парламентська Асамблея Ради Європи знову закликала органи влади України “встановити чіткі правила повернення церковного майна, як це вимагається підпунктом 11.XI. Висновку № 190 (1995)” (Резолюція ПАРЄ № 1466 (2005) від 05.10.2005 р.).Планом заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженим Указом Президента України від 20 січня 2006 року № 39/2006, було передбачено розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону “про вдосконалення правил повернення релігійним організаціям церковного майна”.Указом Президента України від 12 січня 2011 року № 24/2011 було затверджено План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, в якому одним з обов’язкових заходів визначено розробку і внесення до Верховної Ради України проекту Закону України “про повернення культових будівель релігійним організаціям”.

"Наразі ці рішення ПАРЄ та зобов’язання України на їх виконання не реалізовані. Звертаємо увагу на те, що у документах ПАРЄ йдеться не про створення нового підрозділу Константинопольської церкви і передачі йому культових будівель, а про повернення церковного майна його релігійним організаціям, у яких воно було вилучене, в даному випадку може йтися тільки про Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру (чоловічий монастир) Української Православної Церкви як канонічного правонаступника Лаври, заснованої прп. Антонієм та Феодосієм Печерськими", – зазначається у листі.

Також зазначається, що будучи громадянами України, ченці Лаври вболівають за Вітчизну і за мир у суспільстві.

"Маючи відповідальність  перед Богом за ввірені нам душі людей, ми просимо Вас покласти край беззаконням і гонінням на Українську Православну Церкву і, зокрема, Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру (чоловічий монастир) Української Православної Церкви. Запевняємо, що будемо відстоювати свої права посиленням молитви, згуртуванням пастви навколо Церкви, а також правовими засобами, в тому числі і через міжнародні організації", – йдеться у листі.

Як писала KВ, президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО), яким доручено Кабінету міністрів Дениса Шмигаля розробити законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій. Також в указі президента є ряд доручень Службі безпеки України (СБУ) та Національній поліції.

Читайте: СБУ проводить обшуки у 19 монастирях та церквах УПЦ у дев’яти областях України (фото) и УПЦ МП умисно називають російською для розпалювання релігійної ворожнечині в країні, – Онуфрій закликав Зеленського захистити свободу віросповідання

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини україни, війна, рф, володимир зеленський, упц, звернення, церква, віряни, успенський собор, відкритий лист, трапезна церква, конституція, київо-печерська лавра, порушення прав

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій