вівторок, 19 березня 2024 г.

Керівник Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Рудник не має нічого проти перебування в Лаврі московських попів

Керівник Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Рудник не має нічого проти перебування в Лаврі московських попів

Керівник Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександр Рудник (на фото праворуч), якого на цю посаду було призначено зі скандалом в 2017 році, не має нічого проти перебування в Лаврі упц мп. Що не дивно, бо в 2019 році Рудник отримав грамоту від намісника Успенської Києво-Печерської лаври Павла (Лебідя, відомого також під прізвищем “Паша-Мерседес”, на фото ліворуч). Керівники національних заповідників призначаються та звільняються Міністерством культури, керівник якого Олександр Ткаченко наразі не поспішає розбиратись з незаконними забудовами упц мп на території Києво-Печерської Лаври. 

Про це KВ стало відомо з новини “Радіо Свобода” 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідаючи на запитання журналістів, чи має монастир упц мп і надалі перебувати на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, генеральний директор заповідника Олександр Рудник зазначив, що “юридично це питання до Кабінету Міністрів”.

На уточнювальне запитання, яка його позиція, як керівника заповідника, щодо перебування монастиря упц мп у Лаврі, Рудник відповів: “А чому я маю бути проти?”.

На запитання журналістів про те, за що саме він у 2019 році отримав нагороду з рук намісника Успенської Києво-Печерської лаври Павла (Лебідя, відомого під прізвищем “Паша-Мерседес”) та чи не бачить у цьому конфлікту інтересів, Олександр Рудник зазначив: “По-перше, я намагаюся будувати нормальні взаємовідносини заповідника з усіма користувачами і орендарями. Тут не маються на увазі якісь корупційні дії чи потакання тим чи іншим. Ні. Сприяння – це збереження в тому числі і пам’яток у першу чергу”.

Відповідаючи на запитання, як він як керівник заповідника із 2017 року допустив завершення неузгодженого будівництва дзвіниці на пам’ятці архітектури “Лікарня з церквою” без погоджень держави та ЮНЕСКО та зведення новобудови – економічного корпусу – на території Лаврського заповідника, Олександр Рудник зазначив: “Питання цікаве, зараз переді мною немає документів, що робилося з нашого боку, я, чесно кажучи, знаю, що були якісь обмеження, але треба підняти документи”.

Лікарня з церквою у Лаврі: порівняння 2017 та 2022 рік

Лікарня з церквою у Лаврі: порівняння 2017 та 2022 рік

Зазначимо, у червні 2017 року журналісти проєкту “Схеми” знайшли на території Києво-Печерської Лаври понад десять будівництв та перебудов, які церковники упц мп робили без узгодження з ЮНЕСКО та без надання Києво-Печерському заповіднику проєктно-дозвільної документації.

Тоді головний архітектор Києво-Печерського заповідника Яків Діхтяр (досі перебуває на посаді) пояснював, що зведення церковної бані на “Лікарні з церквою” неможливо зупинити, бо її “зводили в неробочі дні”.


Після виходу розслідування відбулося його обговорення на засіданні підкомітету із взаємодії з громадянським суспільством комітету Верховної Ради з питань протидії та запобігання корупції. У вересні 2017 року закінчився контракт Любомира Михайлини, який очолював заповідник із 2012 року, і Міністерство культури призначило новим в.о. директора заповідника Олександра Рудника.

Призначення Рудника відбулось із порушенням конкурсних норм та відвертим скандалом.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У 2018 році в Києво-Печерській лаврі на виставці до Дня хрещення Украни-Русі були представлені фотографії з президентом росії володимиром путіним. Олександр Рудник заявив, що стенд з’явився “без злого умислу”, і фото прибрали.

Фото Олександра Куликовського

12 листопада 2022 року священник ПЦУ Михайло Омелян опублікував відео, на якому під час богослужіння у Теплій церкві Ближніх печер Лаври співали пісню з такими словами: “Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка-Русь”і. Міністр культури Олександр Ткаченко закликав “у разі встановлення автентичності відео вжити негайних процесуальних дій щодо очільників упц”.

Наприкінці листопада СБУ повідомила про контррозвідувальні заходи на територіях Києво-Печерської Лаври, Корецького Свято-Троїцького монастиря, у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії на Рівненщині, Чернівецько-Буковинської єпархії упц мп на Буковині і в Івано-Франківській єпархії упц мп.

1 грудня 2022 року Президент Володимир Зеленський указом №820/2022 ввів в дію рішення РНБО, яким доручив Кабінету Міністрів, зокрема, у двомісячний строк перевірити, на яких правових підставах упц мп користується майном Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, а також внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт “щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій”.

Також Президент ввів санкції проти олігарха Вадима Новинського (якого в 2014 році майбутній Президент Петро Порошенко обізвав “сукою православною”), настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла та низки єпископів упц мп.

Другого грудня ПЦУ зареєструвала статут монастиря Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. В той же день міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що наразі не йдеться про передачу ПЦУ будівель і частини території заповідника, якими користується упц мп.

То ж московські попи продовжують сидіти в головній святині українського православ’я та вести тут погано замасковану російську пропаганду.

Читайте: У Києво-Печерській лаврі пройшли урочистості на честь Дня Хрещення та вшанування великого князя Володимира

Фото: офіційний сайт упц мп, “Радіо Свобода”

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, володимир зеленський, президент україни, указ, санкції, києво-печерська лавра, рнбо, олександр ткаченко, павло лебідь, міністр культури, національний заповідник києво-печерська лавра, олександр рудник, генеральний директор заповідника києво-печерська лавра, паша-мерседес

вівторок, 19 березня 2024 г.
09:01
Протягом минулої доби відбулося 61 бойове зіткнення, - Генштаб ЗСУ
понеділок, 18 березня 2024 г.
20:45
У столиці цього тижня заплановані продуктові сільськогосподарські ярмарки (локації)
20:34
Кличко попросив журналістів Bihus.info передати правоохоронцям інформацію щодо розслідування по заробіткам оточення Брагінського на контрактах з “Київським метрополітеном"
20:23
На Новопавлівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 21 разів намагався прорвати оборону, - Генштаб ЗСУ
20:02
В Ірпені відкрили денний центр підтримки дітей та сімей
19:43
Зеленський зустрівся із членом Сенату Конгресу США Гремом
19:22
“Муніципальна Охорона” провели навчання з відпрацювання дій у разі позаштатної ситуації в столичних закладах освіти
19:05
Ірпінь відвідали представники міжнародної організації ЮНІДО
18:46
9 років тюрми отримав самопроголошений голова Димерської тергромади, який співпрацював з окупантами
18:26
На озері Богатирському було виявлено перевищення норми нафтопродуктів у 3,6 рази, - “Плесо”
18:03
На Київщині пройде лекція-презентація “Історія дайвінгу у Світі та Україні”
17:46
Чеська залізниця запускає новий поїзд до України
17:27
Столичні правоохоронці повідомили про підозру організаторам черговой схеми незаконного виїзду за кордон (фото)
17:05
У Києві спростять порядок встановлення меморіальних дощок
16:45
У Деснянському районі п’яний водій вчинив потрійну ДТП, постраждали двоє водіїв
16:25
Міноборони у лютому заблокувало постачання 264 т неякісних продуктів до військових частин
Календар подій