п'ятниця, 3 травня 2024 г.

КБ “Луч” закликало Шмигаля та ВР ввести мораторій на проведення перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану

КБ “Луч” закликало Шмигаля та ВР ввести мораторій на проведення перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану

Державне підприємство (ДП) “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” (ДержККБ) звернулося до Кабінету міністрів Дениса Шмигаля та Верховної ради (ВР) з проханням ввести мораторій на проведення, в тому числі Державною аудиторською службою України (ДАСУ), перевірок підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК) до припинення воєнного стану на території України. В бюро зазначають, що ДАСУ вимагає від підприємств ОПК повернути прибутки за виконання замовлень держави. Натомість в КБ зазначають, що ці кошти дозволяють розробляти нову зброю. 

Про це KВ стало відомо з листа КБ “Луч” до Кабінету міністрів Дениса Шмигаля.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Через 10 днів після публічного звернення нашого підприємства щодо хибності висновків Держаудитслужби та пов’язаних з цим загроз, 29 вересня Державна аудиторська служба розпочала ревізію “окремих питань” діяльності КБ “ЛУЧ”, в тому числі щодо включення прибутку до складу ціни на нашу продукцію. Як відомо, Держаудитслужба ще раніше звернулася до Міноборони із вимогою про стягнення отриманого підприємствами прибутку”, – йдеться в повідомленні. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що КБ за власні обігові кошти розробляє нові системи озброєння, ліквідовує наслідки ракетних ударів, відновлює та замінює пошкоджене обладнання та продукцію, здійснює релокацію виробництва та нарощує виробничі потужності. Ці обігові кошти формуються прибутком, отриманих в тому числі від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, чинною і зараз.

“Вимога Держаудитслужби щодо повернення прибутку є критичною для діяльності підприємства і ставить під питання виживання оборонно-промислового комплексу.

Вже третя за час воєнного стану перевірка ДАСУ викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки та виробництва озброєння”, -  додають в ДП. 

Однак, як вказують в КБ, “не зважаючи на прийняту Верховною Радою постанову №10071 від 21 вересня 2023 року “Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану”, Держаудитслужба публікує на власному офіційному веб-сайті новину “Верховна Рада України підтвердила правильність дій Державної аудиторської служби, ухваливши Постанову №10071”.

“Дії ДАСУ щодо вилучення ресурсів у підприємств ОПК суперечать державній політиці та призведуть до критичних наслідків. ДП “ДержККБ “ЛУЧ” публічно звертається до Кабінету міністрів та Верховної Ради ввести мораторій на проведення, в тому числі Держаудитслужбою, перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану на території України”, – підсумовують в підприємстві. 

Довідка KВ: Державне підприємство “Державне Київське конструкторське бюро “Луч” засноване в 1965 році як основний розробник в СРСР автоматизованих систем контролю та діагностики спеціальної авіаційної техніки. КБ виготовляє ракетні комплекси "Вільха", “Сармат”, “Корсар”, протитанкові ракетні комплекси "Стугна", ракети “Нептун”, якою був вражений крейсер москва тощо. 

Нагадаємо, 21 вересня Верховна Рада прийняла проект постанови, якою скасувала необхідність висновку Державної аудиторської служби України при проведенні військових закупівель. 

Раніше ДАСУ за результатами перевірок контрактів Міноборони визнала весь прибуток українських постачальників Міноборони “збитками держави”. Йдеться про 2,5 мільярда гривень.

ДАСУ вважає закладений у договори прибуток постачальників “збитками” через постанову уряду №335, ухвалену в березні 2022 року, яка мала прискорити закупівлі. У документі просто нічого не прописали про прибуток, тож Держаудитслужба тлумачила його так: якщо прибутки не вказані, то їх не має бути, а отримані раніше – треба повернути. 

Читайте: ВР відмінила необхідність висновку Держаудитслужби при військових закупівлях  

Фото: відкриті джерела 

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, денис шмигаль, ракети, державна аудиторська служба україни, дасу, кб луч, проект постанови №10071, луч

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій