неділя, 28 квітня 2024 г.

Кабмін тимчасово відмінив електронні аукціони на торгах Prozorro

Кабмін тимчасово відмінив електронні аукціони на торгах Prozorro

Кабінет міністрів (КМУ) змінив правила проведення аукціонів та тимчасово скасував торги у системі електронних закупівель, оскільки, кажуть урядовці, не всі можуть брати участь в аукціонах через постійні обстріли енергетичної інфраструктури, а, відповідно, відсутності електрики й інтернету.

Про це KВ стало відомо з опублікованої на Урядовому порталі постанови КМУ №1495, прийнятої 30 грудня 2022 року на засіданні Кабміну під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно документу, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та 

протягом 90 днів з дня його припинення або скасування відкриті торги проводяться без застосування електронного аукціону. 

Електронною системою закупівель після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначеного замовником в оголошенні про проведення торгів, розкривається пропозицій, у тому числі щодо запропонованої ціни. 

Оцінка тендерної пропозиції проводиться електронною системою закупівель автоматично "шляхом визначення тендерної пропозиції найбільш економічно вигідною". 

Такою буде визнана пропозиція, ціна якої є найнижчою.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Є нюанс, пов’язаний з ризиком подання аномально низьких цінових пропозицій. Під ними в постанові розуміються ціна найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції, яка є меншою на 40 або більше відсотків середньоарифметичного значення ціни пропозицій інших учасників процедури закупівлі.

Та (або) якщо ця ціна є меншою на 30 або більше відсотків наступної тендерної пропозиції. 

Аномально низька ціна визначається електронною системою закупівель автоматично за умови наявності не менше двох учасників, які подали свої тендерні пропозиції щодо предмета закупівлі або його частини (лота).

У такому разі учасник процедури закупівлі, який надав аномально низьку пропозицію ціни повинен надати протягом одного робочого дня обґрунтування в довільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції.

Обґрунтування “може містити інформацію про:

  • досягнення економії завдяки застосованому технологічному процесу виробництва товарів, порядку надання послуг чи технології будівництва;

  • сприятливі умови, за яких учасник процедури закупівлі може поставити товари, надати послуги чи виконати роботи, зокрема спеціальну цінову пропозицію (знижку) учасника процедури закупівлі;

  • отримання учасником процедури закупівлі державної допомоги згідно із законодавством”.

Замовник може відхилити аномально низьку тендерну пропозицію, якщо учасник не надав належного обґрунтування зазначеної в ній ціни або вартості, та однозначно відхиляє таку тендерну пропозицію в разі ненадходження обґрунтування.

Читайте: НАЗК витратить 8 млн гривень на програмне забезпечення реєстру декларацій

“Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції. В умовах відключення живлення та інтернету, не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. В той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується”, – цитує Урядовий портал першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлію Свириденко щодо згаданої постанови.

Зазначимо, що один з її пунктів все ж передбачає проведення електронних аукціонів – але не раніше ніж через півроку з дня опублікування постанови. 

Згідно цієї норми, для проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону повинно бути подано не менше двох тендерних пропозицій. 

Якщо була подана одна тендерна пропозиція, електронна система закупівель після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначених замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, не проводить оцінку такої тендерної пропозиції та визначає таку тендерну пропозицію найбільш економічно вигідною.

Читайте: На медогляд освітян Печерська РДА витратять 1,2 млн гривень

Фото: Урядовий портал

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, prozorro, воєнний стан, російсько-українська війна, публічні закупівлі, повномасштабне вторгнення рф, Кабінет Міністрів, юлія свириденко, міністерство економіки

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій