четвер, 25 квітня 2024 г.

Кабмін на час воєнного стану спростив порядок оновлення будівельних норм

Кабмін на час воєнного стану спростив порядок оновлення будівельних норм

Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке дозволить в умовах воєнного стану оперативно розробляти державні будівельні норми (ДБН) та вносити зміни до них. 

Про це КВ стало відомо з офіційних повідомлень за підсумками засідання Кабінету міністрів під головуванням Дениса Шминаля 3 травня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Йдеться про внесення змін до Порядку розроблення, погодження, затвердження, реєстрації, внесення змін до будівельних норм та визнання їх такими, що втратили чинність. 

Відповідний проект постанови, розроблений Міністерством розвитку громад і територій (Мінрегіоном, міністр – Олексій Чернишов), прийнято на засіданні 3 травня. Текст документу на Урядовому порталі наразі відсутній.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

З урядового релізу відомо, що проект постанови передбачає, що “на період дії воєнного стану та протягом наступних 90 календарних днів розроблення, затвердження, реєстрація, внесення змін до ДБН та визнання їх такими, що втратили чинність, може здійснюватися у спрощеному порядку за рішенням Мінрегіону або іншого центрального органу виконавчої влади, до повноважень якого належать питання з нормування у будівництві”.

Прем’єр-міністр Шмигаль назвав це рішенням, яке напряму стосується першочергової відбудови країни: “Аварійні роботи в будинках, куди влучили снаряди, будівництво тимчасового житла, будівництво фортифікаційних споруд, будівництво інфраструктури для промисловості, яка переміщується з території бойових дій – все це потребує більшої оперативності від держави. І менше бюрократії”.

Як інформувала KВ, на засіданні 29 квітня 2022 року Кабінет міністрів розширив перелік об’єктів нерухомості, щодо яких громадяни та юридичні особи зможуть подавати дані про їх пошкодження чи знищення росією. Дані вноситимуться до нового, спеціально для цього створеного державного реєстру. 

Держателем Реєстру пошкодженого та знищеного майна буде Міністерство інфраструктури (міністр – Олександр Кубраков), адміністратором – державне підприємство “Дія”, засноване Мінцифри (віце-прем’єр-міністр Михайло Федоров).

За даними голови партії “Слуга народу”, заступниці голови однойменної депутатської фракції у Верховній Раді (ВР) Олени Шуляк, українці вже подали 135 тисяч інформаційних повідомлень про пошкоджене чи зруйноване житло. За даними Шуляк, загальна площа зруйнованого чи пошкодженого житла наразі складає 9 мільйонів 401 тис. метрів, а запуск процесу компенсації такого житла в Україні планується “вже незабаром, не чекаючи на міжнародні суди та отримання репарацій”: “Це передбачено законопроектом №7198 про відшкодування пошкодженого та зруйнованого житла, який готується до другого читання”.

Згаданий Оленою Шуляк законопроект №7198 зараз готується до прийняття у другому читанні. Голови громад, архітектурна спільнота та галузеві фахівці нищівно критикують цей документ. Хвалять його лише автори зі “Слуги народу”, високопосадовці Мінрегіону, Мінекономіки та ФДМУ, на яких президент Володимир Зеленський поклав завдання створити притомний механізм компенсації. Автори документу запевняють, що в другому читанні врахують всі зауваження спеціалістів. KВ зібрала та проаналізувала всі хиби законопроекту та фахові пропозиції до нього.

Читайте: За рахунок громад і без фахових спеціалістів: корупційні міни законопроекту про компенсацію за пошкоджене та зруйноване московитами житло українців

Фото: Урядовий портал

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, Кабінет Міністрів, слуга народу, денис шмигаль, олена шуляк, олексій чернишов, мінрегіон, дбн, пошкоджене майно, будівельні норми

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій