п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Кабмін дозволив безконтрольно й за завищеною ціною зводити житло для ВПО за бюджетні та, ймовірно, донорські гроші

Кабмін дозволив безконтрольно й за завищеною ціною зводити житло для ВПО за бюджетні та, ймовірно, донорські гроші

Кабінет міністрів постановив, що кошти Фонду молодіжного житлового кредитування (Держмолодьжитло) можна витрачати на будівництво житла за типовими проектами із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва. Завдяки поганому виконанню, документ стане причиною безконтрольного витрачання бюджетних та донорських коштів в інтересах приватних забудовників.

Про це KВ стало відомо із постанови №469 “Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 488 і від 9 червня 2021 р. № 590”, затвердженої урядом Дениса Шмигаля на засіданні 19 квітня 2022 року. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Кабмін постановив внести деякі зміни до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збільшення статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. 

Порівняно з попередньою редакцією документа, кошти, спрямовані для збільшення статутного капіталу Фонду, окрім традиційних напрямків (власне, будівництво житла для молоді), можна буде використати “для будівництва або придбання житла з метою подальшої передачі такого житла в оренду (найм), оренду із правом викупу, продажу на умовах пільгового кредитування”.

Їх можна буде використати для пільгового кредитування юридичних та фізичних осіб для здійснення будівництва житла, а також надання молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам довгострокових пільгових кредитів для будівництва (реконструкції) та придбання житла. При цьому, будівництво житла може буде здійснюватися “за типовими проектами будівництва житла та із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

KВ повідомляла, що цей документ створює колосальну схему з безконтрольного розбазарювання бюджетних коштів в інтересах приватних забудовників, бо Держмолодьспорту додались можливості:

  • будівництва або придбання житла з метою подальшої передачі – без уточнення кому саме – такого житла в оренду (найм), оренду із правом викупу, продажу на умовах пільгового кредитування;

  • пільгового кредитування юридичних та фізичних осіб для здійснення будівництва житла – без уточнення вимог і цілей будівництва житла юрособами, відсоток не більше облікової ставки НБУ, на строк до 20 років.

Тобто Держмолодьспорту дали бюджетні гроші і можливу іноземну допомогу для витрат, які Держмолодьжитло потім саме для себе затвердить за погодженням із Мінрегіоном  (міністром Мінрегіону є Олексій Чернишов, його "правою рукою" в питаннях житла для ВПО є заступниця міністра Наталія Козловська).

Також зросла вартість квадратних метрів, за які Держмолодьжитло видавати кредити,  купувати та, самостійно будувати, як замовник.

Читайте: Урядовий корупційний схематоз для забудовників під виглядом “житла для переселенців”

Як інформувала KВ, 19 квітня ц.р. Кабмін затвердив декілька постанов, що стосуються забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, урядовий портал повідомляв про ухвалення постанови “Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб”, якою затверджено порядки з формування фондів житла для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Цей документ на момент виходу цієї новини 22 квітня все ще відсутній на урядовому порталі. 

Повідомлялося, що будувати житло для переселенців будуть у регіонах України, де не ведуться бойові дії, і робитимуть це “за типовими проектами будівництва житла та із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва” – ця фраза повторює ту, що міститься в постанові, яка дозволяє на таке будівництво витрачати кошти Фонду молодіжного житлового кредитування.

Детальніше: Мінрегіон та КБУ в напівзакритому режимі готуються до будівництва тимчасового житла для біженців (відео)

Фото: урядовий портал

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, війна, Кабінет Міністрів, денис шмигаль, олексій чернишов, внутрішньо переміщені особи, мінрегіон, житло переселенцям

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій