неділя, 28 квітня 2024 г.

Інклюзивна відбудова: КОВА ухвалила рекомендації і врахувала правки “Ліги Сильних”

Інклюзивна відбудова: КОВА ухвалила рекомендації і врахувала правки “Ліги Сильних”

У Київській обласній військовій адміністрації (КОВА) затвердили рекомендації до планування безбар’єрності під час відбудови багатоквартирних будинків. До створення цього документу долучилась громадська спілка “Ліга Сильних”.

Про це KВ стало відомо з повідомлення ГО “Ліга Сильних” і відповідних рекомендацій щодо особливих вимог до планування безбар’єрності під час відбудови багатоквартирних будинків.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Ці рекомендації стосуються капітального ремонту, реконструкції та нового будівництва.

“Рекомендації уже відповідають чинним державним будівельним нормам. Важливо, що маємо тепер додатково зібрані в одному місці стандарти доступності, бо фізична відбудова вже почалась і критично необхідно враховувати базові принципи універсального дизайну”, – повідомила виконавча директорка “Ліги Сильних” Дар’я Сидоренко.

У збірці рекомендацій вказані вимоги до освітлення, місць для паркування авто та велосипедів, дитячих майданчиків, вхідних груп, пандусів, ліфтів, сходів та сходових клітин.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Експерти “Ліги Сильних” долучились до формування рекомендацій та внесли свої правки:

  • щодо розміру паркувальних місць паралельних бордюру, щоб можна було використовувати пандус або підйомний пристрій позаду авто;

  • потреби виділяти візуально пороги, першу та останню сходинки на шляху евакуації, поручні біля пандуса на початку і в кінці;

  • прозорі двері повинні бути ударостійкі, а нижня частина – захищена протиударною смугою;

  • поріг вхідних дверей не може бути вищими, ніж 0,02 м.

Усі пропозиції “Ліги Сильних” враховано та включено до переліку рекомендацій. При їх дотриманні, відбудовані або нові будинки та житлові квартали будуть безбар’єрними. Рекомендації не мають юридичної сили, але усі пункти вже передбачені у обов’язкових до виконання державних будівельних нормах (ДБН).

“Ліга Сильних” також наполягає на змінах до ДБН, що стосуються укриттів. Наразі вимоги щодо інклюзивності для капітального ремонту є лише рекомендацією. Юристи спілки просять зробити ці вимоги обов’язковими, так само, як і для новобудов. Якщо неможливо виконати норми, мають зробити розумне пристосування. Більшість укриттів приводять до ладу саме через капітальний ремонт, саме тому юристи спілки наполягають на внесенні змін. Робоча група вже підтримала пропозицію, тепер справа за Мінінфраструктури.

Над рекомендаціями по інклюзивній відбудові працювали фахівці Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю. Центр експертизи розпочав роботу в серпні з КОВА, щоб зробити відбудову Київщини більш доступною. Експерти вже розглянули на безбар’єрність проєктну документацію капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Соборна у місті Фастів, проєкт реновації центральної частини міста Тетіїв “Старе місто”, а також об’єктів соціальної інфрастуктури у Дівичківській тергромаді: проєкт капітального ремонту Стовп’язької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та проєкт капітального ремонту клубу у селі Єрківці. 

Проєкт “Центр експертизи у сфері прав людей з інвалідністю” створено “Лігою Сильних” завдяки гранту від Програми “Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)” в Україні у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine. Зміст прес-релізу не обов’язково відображає погляди Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine. 

Всю інформацію про критерії, допустимі витрати та вимоги до заявників можна знайти на https://www.facebook.com/UASupportCSO.

Фото: “Ліга Сильних”

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, кова, київська обласна військова адміністрація, дбн, відбудова київщини, інклюзивність, ліга сильних, даря сидоренко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій