четвер, 2 травня 2024 г.

Євросоюз ухвалив 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти росії

Євросоюз ухвалив 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти росії

Європейський Союз у п'ятницю, 23 лютого, ухвалив 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти росії. До індивідуального списку увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб, серед них, зокрема,  відповідальні за незаконну депортацію українських дітей. В економічному переліку додала 27 нових суб’єктів з тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс рф. Розширено перелік заборонених товарів, які можуть використовуватись у виробництві БПЛА та обмежено експорт електричних трансформаторів.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Рада ЄС ухвалила сьогодні – з огляду на другий рік початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – тринадцятий пакет обмежувальних заходів проти режиму Путіна, тих, хто відповідальний за продовження його незаконної, неспровокованої та невиправданої агресивної війни та тих, хто його суттєво підтримує”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначив Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, ЄС посилює обмежувальні заходи проти російського військового та оборонного сектору, націлюючись на інші організації в третіх країнах, які постачають обладнання, а також осіб, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей. 

“Ми залишаємось єдиними у своїй рішучості знищити військову машину Росії та допомогти Україні виграти її законну боротьбу за самооборону та відновити свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет”, – запевнив пан Боррель.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Пакет включає такі заходи:

Індивідуальні списки

Рада постановила запровадити обмежувальні заходи ще щодо 106 фізичних та 88 юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

“Нові списки, узгоджені сьогодні, стосуються насамперед військового та оборонного секторів і пов’язаних з ними осіб, у тому числі тих, хто бере участь у постачанні озброєння з КНДР до Росії, а також членів судової системи, місцевих політиків і людей, відповідальних за незаконну депортацію та військове перевиховання українських дітей”, – йдеться в дописі.

Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, зараз поширюються на понад 2000 фізичних та юридичних осіб.

Імпортно-експортний контроль та обмеження

Рада додала 27 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс росії. Вони підпадають під жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Деякі з цих організацій розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) і брали участь в обході торговельних обмежень, інші є російськими організаціями, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронні компоненти для військово-промислового комплексу росії.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює перелік заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки шляхом додавання компонентів для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Нарешті, ЄС запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, збільшенню російського промислового потенціалу, таких як електричні трансформатори.

Залізо та сталь

Сьогоднішнє рішення додає Сполучене Королівство до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, а також набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні заходам ЄС.

Відповідні правові акти незабаром будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС.

Читайте: Посли ЄС погодили “один з найширших” пакетів санкцій проти РФ

Фото: Радіо Свобода

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини україни, війна, агресія рф, санкції, ЄС, євросоюз, пакет санкцій

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій